Tim Gajser kot Feniks iz ... blata

Zoran Mijatovič, 11.6.2019
Andrej Petelinšek

Po dobrih dveh letih in zmagah na šestih zaporednih preizkušnjah je slovenski dirkač spet vodilni v svetovnem prvenstvu

Zdelo se je že, da je Tim Gajser ostal korak za najboljšim. Da so ga zdelale poškodbe, da so mu spremembe v zasebnem življenju prinesle kakšno desetinko na progi, da so mu misli na ameriški superkros zamajale osredotočenost in da mu je zmanjkalo motivacije. Le kdo bi mu zameril, ko pa je svetovni prvak v elitnem razredu motokrosa MXGP postal že kot novinec. Kaj takega je v smetani avtomotošporta uspelo le še Marcu Marquezu (motoGP). Še Lewisu Hamiltonu (formula ena) in Valentinu Rossiju (motoGP) je zmanjkalo nekaj točk. Povedano drugače – za tak dosežek lahko kandidirajo le največje bodoče legende.

Na prvih treh dirkah sezone je pet od šestih voženj dobil Antonio Cairoli, na zadnjih treh je vse Tim Gajser.
Ko je v blatu v Mantovi 22-letnik padal kot po tekočem traku, se je sezona zasukala.
Trinajst točk prednosti ima Slovenec pred enajst let starejšim Italijanom po osmih od 19 dirk.

In Gajser je med njimi. Tudi, ker se je znal pobrati po padcih. Dobesedno. Še pred lansko sezono je tako močno treščil ob tla, da mu je bilo treba čeljust rekonstruirati z vijaki. Na prvi dirki ni nastopil, na naslednjih treh je bil daleč od boja za najvišja mesta. Ob premočnih KTM-ih se je zdelo, da mu je sezona že šla po zlu – a zaključil jo je z dvojnim drugim mestom. Še en velik preobrat pa je 22-letnik pokazal letos. Prve tri dirke oziroma pet zmag Antonia Cairolija na šestih preizkušnjah je nakazovalo na dolgočasno sezono, na dominacijo 33-letnega sedemkratnega svetovnega prvaka. Tudi blatna kopel na peti dirki v Mantovi, v kateri je Cairoli dvakrat slavil, Gajser pa brez zaščitnih očal komaj prišel do šestega in desetega mesta, je to potrjevala. Da je bolelo še bolj, se mu je to zgodilo pred bataljonom lastnih navijačev, in veliko tolažbe je bilo potrebne, da je zbral energijo in jih šel pozdravit.

Odtlej je minil en mesec. In tri dirke. In šest Gajserjevih zmag. Morda v nedeljo v Latviji sledita še sedma in osma? Ne vemo, jasno pa je, da bo po dveh letih na hondi številka 243 spet rdeča – v čast novemu vodilnemu v skupnem seštevku. Trinajst točk prednosti pred še edinim tekmecem Cairolijem pomeni, da si lahko ob Italijanovi zmagi (za 25 točk) še vedno privošči kiks in četrto mesto (ki prinese 13 točk). A do konca sezone je še dolga. Dirkači niso še niti na polovici – za njimi je osem od 19 dirk. Kako hitro pa se lahko vsi upi razblinijo, so minuli vikend v Rusiji na boleč način izkusili kar trije dirkači. Nekdanji Gajserjev moštveni kolega Jevgenij Bobrišev, Alessandro Lupino in Clement Desalle so se pri padcih na prvi preizkušnji poškodovali in jih na start druge več ni bilo.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku