Težave s prostato: Začne se z uriniranjem

Urška Kereži, 23.12.2018
Profimedia

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami, povezanimi s prostato. Ta zaradi staranja začne rasti in povzročati zaplete.

Praviloma se začne pri uriniranju - ponoči moramo hoditi na stranišče, curek urina je tanjši, uriniranje opazno daljše, po njem pa seč še naprej kaplja iz sečnice. In takoj, ko se ti znaki pojavijo, je pomembno, da se čim prej odpravimo na pregled, da zdravnik ugotovi, ali je prostata samo nekoliko povečana ali gre morda za kaj nevarnejšega.

image
Profimedia

Povečana prostata je pogosta

Diagnozo benigno ali nenevarno povečana prostata zdravnik postavi ob pomoči različnih preiskav. Bolnika podrobno izpraša ter naroči preiskavo urina in pregled krvi (določitev vrednosti PSA), poleg tega opravi digitorektalni pregled prostate ter ultrazvok sečil in prostate. Ultrazvok pokaže, v kakšnem stanju so zgornja sečila, morebiten zastoj urina po koncu uriniranja in velikost prostate, ki je zelo pomemben dejavnik pri sprejemanju odločitve o nadaljnjem zdravljenju.

Moški mora tudi izpolniti mednarodni vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem. Če je bolnikov seštevek manjši od 8 točk, so njegove težave praviloma majhne in ne potrebuje zdravljenja. Seštevek od 8 do 19 točk pomeni srednje izrazite težave z uriniranjem, vsota od 20 do 35 točk pa zelo hude. Če je vrednost PSA normalna in seštevek ne presega 19 točk, prostata pa je srednje povečana, se začne zdravljenje.

Bolezen, praviloma pri starejših, postaja vse pogostejša. Navadno napreduje zelo počasi in dolgo ne povzroča težav. 

Zdravnik ali urolog?

Manj zahtevne težave s povečano prostato zdravijo družinski zdravniki, medtem ko se urologi praviloma ukvarjajo s težjimi primeri. Če je izvid digitorektalnega pregleda sumljiv, zdravnik na prostati otipa trši vložek, težave z uriniranjem pa so zelo hude, če PSA presega 3 ng/ml, ultrazvok pokaže hujši zastoj urina v mehurju ter ledvicah ali če ima bolnik krvav urin, pa ga mora pregledati in zdraviti urolog. Bolniku opravi dodatne preiskave, katere, je odvisno od potreb in težav: cistoskopijo, urodinamske meritve, merjenje pretoka urina in transrektalni UZ prostate z biopsijo prostate (če obstaja sum, da gre za rakavo obolenje).

100.000 pozdravljenih bolnikov živi v Sloveniji, saj naša onkologija pozdravi kar 60 odstotkov obolelih za rakom prostate. 
image
Vida Toš

Po petdesetem letu redno na preglede

Urologi vsem moškim po petdesetem letu svetujejo, naj gredo enkrat na leto na digitorektalni pregled prostate in laboratorijsko meritev PSA. Tako lahko zdravniki pravočasno odkrijejo rak prostate v lokalizirani obliki, ko je bolnika še mogoče operirati in ga pozdraviti. Odkar pregledujejo vrednosti PSA, je število bolnikov z metastatsko oziroma razsejano obliko raka prostate zelo upadlo; v tem stadiju postavijo diagnozo le še približno desetini bolnikov.

Bodite pozorni!
Znaki, ki jih moški morajo poznati in lahko kažejo na bolezen prostate:
- tiščanje na vodo tudi ponoči,
- pogostejše uriniranje,
- težaven začetek uriniranja,
- pekoče ali boleče uriniranje,
- daljši čas uriniranja,
- oslabljen in prekinjajoč curek,
- občutek nepopolnoma izpraznjenega mehurja,
- dalj časa trajajoče kapljanje urina, tudi po občutku popolnoma izpraznjenega mehurja,
- nenadna potreba po uriniranju,
- bolečine v spodnjem delu trebuha,
- bolečine med izlivom ali po njem,
- težave s spolnostjo,
- utrujenost in splošno slabo počutje,
- v končni fazi lahko tudi zastoj urina.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku