Težave s prostato: Z leti čisto vsem moškim raste

Andreja Kutin Lednik, 7.5.2019
CanStockPhoto

Težave s prostato ima večina moških v zlatem obdobju življenja. Ne jih skrivati, saj jih je možno zdraviti, pravi urolog mag. Dejan Bratuš.

Pri prostati urologi danes ločijo tri velike skupine bolezni. Ena je prostatitist, ki ni bolezen starejših, ampak je to najpogostejša urološka diagnoza pred 50. letom starosti, gre pa za vnetje, uvodoma pojasni Dejan Bratuš, specialist urolog v UKC Maribor, in dalje našteva: "Potem sta tu povečana prostata in rak na prostati, ki pa sta bolezni starejših ljudi. Pri povečani prostati sama velikost ni tako pomembna, včasih se je temu reklo benigna hiperplazija (BHP), kar lahko še zdaj zasledimo ponekod v literaturi, a to je zastarel izraz, ki ne pove ničesar o tem, kakšne težave ima bolnik. To je zgolj histološka diagnoza, poleg tega je prostata lahko zelo velika, pa ne povzroča težav. Dejansko čisto vsem moškim, ki imajo moške spolne hormone, z leti raste prostata."

Ni vsaka velikost prostate patologija

Od 30. leta dalje raste prostata pri vseh moških, nekaterim prej in hitreje, drugim kasneje in počasneje. A pri tem, kako in kam raste, so lahko težave, pravi urolog.

Če ima moški težave z uriniranjem, ni nujno, da ima raka na prostati

"Težav je več vrst. Eno so težave med uriniranjem, saj prostata oži sečnico, preprečuje normalen curek, treba se je napenjati, dolgo čakati na začetek uriniranja. Pojavi se kapljanje, curek se lahko prekinja. Težave so tudi med polnjenjem mehurja, moškega tišči na stranišče že dosti prej, preden bi bil čas za to." Prostata, ki leži tik pod sečnim mehurjem, lahko namreč draži mehur in ga stimulira na čezmerno aktivnost, daje signal praznjenja, preden doseže kapaciteto, kar se kaže kot pogosto uriniranje, tudi pogosto nočno uriniranje, kot nenadna nuja, ko lahko voda tudi uide. "Včasih so simptomi tudi po končanem uriniranju, gre za občutek, kot da moški ne more prav izprazniti mehurja," pravi strokovnjak. A v isti sapi opozori: "Zelo podobne simptome kot povečana prostata povzroča cel kup drugih bolezni. To so bolezni mehurja, razna vnetja, tujki v mehurju, tumorji v sečnem mehurju, zožitve sečnice, pa tudi nekatere sistemske bolezni, denimo sladkorna bolezen."

image
Andrej Petelinšek Dejan Bratuš, oddelek za urologijo na UKC Maribor: ”Če ima moški težave z uriniranjem, naj jih ne skriva.”

Pod črto: ni vsaka velikost prostate patologija, in če se na pregledu z ultrazvokom ugotovi povečana prostata, moški pa nima težav, obisk pri zdravniku ni nujen.

Vse več raka na prostati tudi pri mlajših

Je pa bolezen starejših moških rak na prostati. S starostjo bistveno narašča, večja pojavnost se prične pri 50 letih, v zadnjih letih pa vedno večkrat diagnosticirajo rak na prostati tudi pri mlajših od 50 let. "Tukaj je pomembna genetska predispozicija - moški, ki ima v ožji družini (denimo oče ali brat) raka na prostati, ima nekajkrat večjo verjetnost za tveganje kot drugi moški. Rak na prostati lahko nastane v običajni prostati ali v povečani prostati in nima praktično nobenih simptomov. Če so ob raku prisotni simptomi, so zaradi povečane prostate, ne zaradi raka. Sam rak ima simptomatiko šele v napredovani obliki, torej v napredovanih fazah. Torej če ima moški težave z uriniranjem, ni nujno, da ima raka na prostati," pojasni Bratuš.

image
Janko Rath Rak na prostati je praviloma bolezen starejših.

Kdaj pridejo moški k urologu in kdaj naj bi prišli? Mnogi namreč težko spregovorijo o svojih težavah. "Obstajajo študije, ki ugotavljajo, da je moškim težje govoriti o težavah z uriniranjem kot ženskam o inkontinenci. Pridejo pa velikokrat zato, ker jih pošljejo na pregled soproge. Ponoči začnejo vstajati in motijo partnerke, ki nato rečejo, 'zdaj pa idi že k zdravniku'," je iskren zdravnik. "Če imajo te simptome, je smiselno obiskati zdravnika že zato, ker se dajo te težave zdraviti. Zakaj bi kdo imel težave, pa ne bi poiskal pomoči?"

Tabletka na dan in preprečili boste raka ...

Kot na mnogih področjih, ko gre za zdravje, tudi pri zdravljenju prostate obstajajo alternativne rešitve. A niso vse dobre, svari urolog: "Zdravilci se s tem ne ukvarjajo pretirano, opažam pa veliko ponudbo zdravil, ki so temu namenjena. Za fitoterapijo sicer uradnih smernic ni, saj se pri teh preparatih ne da ugotoviti količina učinkovin in podobno, nemogoče jih je kemično analizirati. Je pa res, da fitoterapija do neke mere pomaga, predvsem pri začetnih težavah. Bolj me motijo oglasi, ki ponujajo čudeže, češ tabletka na dan in preprečili boste raka na prostati pa še ozdraveli boste. Uporabljajo celo citate nekih urologov, a verjemite, da poznam čisto vse urologe v Sloveniji in tista dva v Sloveniji zagotovo nista nikoli delovala."

V tem obdobju se običajno pojavijo tudi težave s spolnostjo. Ne le povečana prostata, ampak vse težave s prostato, vključno s kroničnim prostatitisom, sodijo v eno od rizičnih skupin, kjer je pojavnost težav z erekcijo večja. "Poleg bolnikov, ki imajo težave z urinirajem, so to še sladkorni bolniki, ljudje s povišanim krvnim pritiskom, povišanimi lipidi in holesterolom ali z depresijo. To so rizične skupine ljudi, ki imajo lahko v primerjavi s splošno populacijo v večjem odstotku in morda prej v življenju težave z erekcijo," pravi Bratuš.

S staranjem se torej običajno pojavijo težave s prostato, vključno s povečano prostato in težavami, ki jih lahko povzroča. Večja je tudi možnost raka na prostati. Sicer pa urolog svetuje: "Obiščite zdravnika, kadar imate dejansko težave. Če ni težav in ne sodite v rizično skupino za raka, ni treba k zdravniku. Če pa ima moški težave z uriniranjem, naj teh težav ne skriva, naj pove osebnemu zdravniku, ker zdravljenje obstaja."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku