Test ZPS: Prehranska dopolnila spletnih prodajalcev niso vsa primerno označena

seniorji.info, 15.1.2019
Profimedia

Štirje izmed osmih ocenjevanih ponudnikov so na nedovoljen način predstavljali in oglaševali izdelke na spletu.

V primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil preko spleta je bilo vključenih osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali. Kot sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije, so pri Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) preverili, kakšne možnosti nakupa nam spletne trgovine ponujajo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila in, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije. Štirje izmed osmih ocenjevanih ponudnikov so na nedovoljen način predstavljali in oglaševali izdelke na spletu. Sicer je bila nakupna izkušnja po ocenah ocenjevalcev zelo dobra, zamud pri dostavi ni.

image
Profimedia

Polovica vključenih ponudnikov na nedovoljen način predstavlja in oglašuje izdelke na spletu

Ponudnika www.fidimed.si in www.bioforma.si sta pri oceni prostovoljnih navedb in trditev prejela oceno pomanjkljivo, ponudnika www.sensilab.si in www.proteini.si pa oceno nezadovoljivo, saj na strani bodisi navajajo neodobrene zdravstvene trditve ali pa zgolj splošne trditve brez specifičnih zdravstvenih trditev, pojasnjujejo pri ZPS. Kot poudarja Nika Kremić, z njimi namigujejo, da z uravnoteženo prehrano ne moremo zadostiti potrebam po hranilih in napeljujejo, da ne uživanje njihovih izdelkov vodi v pomanjkanje hranil ter posledično bolezni.»Take navedbe so popolnoma nesprejemljive, saj potrošnika prepričujejo, da bo zdrav le, če bo kupil njihov izdelek. Ravno pred takšnim zavajanjem potrošnike ščiti zakonodaja, zato bi jo morali ponudniki tudi upoštevati. Zanimivo je tudi dejstvo, da nedovoljenih navedb in trditev na sami embalaži izdelkov nismo zasledili, torej se je tudi tokat izkazalo, da so vsebine na spletu manj »nadzorovane«. Oceno zelo dobro so prejeli štirje ponudniki prehranskih dopolnil na spletu, ki so pri označevanju in predstavljanju izbranega vitaminskega dopolnila upoštevali pravilnik o prehranskih dopolnilih in zakonodajo na področju zdravstvenih trditev.

Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si.

Prehranska dopolnila so živila, s katerimi naj bi dopolnjevali običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek. Ponudniki prehranskim dopolnilom pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne smejo pripisovati lastnosti preprečevanja ali zdravljenja bolezni, opozarjajo pri ZPS. Nedovoljene so tudi navedbe, ki namigujejo, da z uravnoteženo in pestro prehrano ni mogoče zagotoviti ustrezen vnos hranil, kar so upoštevali pri oceni prostovoljnih navedb in trditev, navedenih ob izdelkih v spletni trgovini ponudnika.

Primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil preko spleta je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si/).
image
Profimedia

Ponekod pomanjkljive tudi označbe

Na MIPORju so v okviru ocenjevanja preverili tudi označbo izbranega izdelka v spletni trgovini ponudnika. Le štirje ponudniki so ustrezno označili izdelek na spletu, pri drugih so ocenjevalci opazili pomanjkljivosti pri navajanju sestavin in označevanju alergenov, pri navajanju pogojev shranjevanja so nekateri pozabili navesti še temperaturo, pomanjkljive so bile navedbe o vsebnosti vitaminov in mineralov. »Tudi v spletnih trgovinah mora označba vsebovati praktično vse obvezne podatke, kot embalaža izdelka, le brez datuma uporabnosti. Prav tako mora biti označba dobra vidna in berljiva,« pojasnjuje Kremićeva.

ZPS nasvet: Prehranska dopolnila niso nadomestek za uravnoteženo prehrano!
Z uravnoteženo in pestro prehrano lahko zadostimo tudi potrebam po vitaminih in mineralih, zato prehranskih dopolnil ne potrebujemo. Zaščitni učinek vitaminov in mineralov, zaužitih s hrano, je večji kot če jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Hrana namreč za razliko od prehranskih dopolnil vsebuje poleg vitaminov in mineralov tudi druge snovi, ki lahko vplivajo na boljši izkoristek oz. delovanje nekaterih vitaminov ali mineralov v našem telesu.
Le v primerih, ko telo določena hranila bolj potrebuje (npr. nosečnost, zdravljenje z nekaterimi zdravili, kronična bolezenska stanja, prekomerno uživanje alkohola in kave ter kajenje), ali pa če zaradi enolične prehrane oziroma shujševalne diete s hrano vnesemo v telo premalo vitaminov in mineralov, pa je po posvetovanju z osebnim zdravnikom, smiselno občasno poseči po prehranskem dopolnilu.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku