TEST: Kako učinkovita so sredstva za zaščito pred komarji?

P.K., 17.7.2019
Profimedia

V francoski potrošniški organizaciji so pri preverjanju učinkovitosti izdelkov za odganjanje komarjev, ki jih lahko kupimo tudi pri nas, ugotovili, da so pršila in losjoni učinkoviti, a krajši čas, kot navajajo embalaže. Različne naprave za odganjanje komarjev jih niso prepričale, zaščitne zapestnice pa so se izkazale za povsem neučinkovite.

Pršila in losjoni: Učinkoviti, a krajši čas, kot bi pričakovali

Kot so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so francoske potrošniške organizacije na tokratnem testu preverjale, kako uspešna so sredstva pri preprečevanju pikov komarjev, navadnih in tigrastih, ter tudi trajanje zaščite. Večina proizvajalcev navaja, da nas bodo njihovi izdelki pred piki ščitili od 6 do 8 ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ne izvemo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite.

Ugotovitev: Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla.

image
Profimedia Nasvet ZPS: Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke.

Različne naprave za odganjanje komarjev: niso prepričale

Naprave uporabljajo različne načine odganjanja komarjev (z ultrazvokom, z LED-sijalko s funkcijo odganjanja komarjev, z oddajanjem insekticida).

Ugotovitev: Med testiranimi napravami, ki jih lahko kupimo pri nas, je ena v 12 urah odvrnila le 6 % tigrastih in 12 % navadnih komarjev, druga je odgnala le malenkost več tigrastih komarjev in 35 % navadnih komarjev.

image
Profimedia Nasvet ZPS: Ne uporabljajte pršila v bližini hrane.

Zapestnice: povsem neučinkovite

Preizkusili so tudi zapestnice. Večina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja z vonjavami eteričnih olj, kot so citronela, geranija ipd, ki so komarjem neprijetne.

Ugotovitev: Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren.

ZPS NASVET PRI NAKUPU IN UPORABI SREDSTEV PROTI KOMARJEM:

 • Če se le da, izberite zaščito brez kemije: nosite svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego (komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih), ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti, namestite mreže proti komarjem.
 • Ne izbirajte med izdelki z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako ne boste nič bolj zaščiteni, če boste uporabili večje količine repelenta.
 • Repelent nanesite le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili.
 • Sredstva ne pršite neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem nanesite na obraz – pazite, da ne zaide v usta ali v oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperite z mlačno vodo.
 • Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana.
 • Ne uporabljajte pršila v bližini hrane.
 • Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo. Enako temeljito odstranite tudi ostanke sredstva s telesa.

image
Profimedia Nasvet ZPS: Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo.

 • Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke.
 • Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku! Še posebej bodite pozorni na opozorila, če uporabljate repelent za zaščito otroka.
 • Med nosečnostjo in ko dojite uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije.
 • "Naravni" repelenti, ki vsebujejo različna eterična olja (limonske trave, citronele, evkalipta, rožmarina, geranije …), se pri odganjanju komarjev niso ravno izkazali, saj so se vsi tovrstni izdelki znašli na dnu lestvice učinkovitosti.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku