Telefonske prevare: od dobrikanja do agresivne prodaje

Zora Štok, 28.11.2019
Canstockphoto

V veliko primerih skušajo prodajalci starejšim drago prodati nekaj, česar morda sploh ne potrebujejo. Kako se izogniti vsemogočim pastem?

Veliko je zank, v katere skušajo ponudniki nekaterih storitev in izdelkov ujeti predvsem starejše ljudi, sploh tiste zaupljive, ki verjamejo v poštenost in dober namen vseh, s katerimi pridejo v stik. A vsi niso takšni, v veliko primerih skušajo prodajalci starejšim drago prodati nekaj, česar morda sploh ne potrebujejo. Z različnimi prijemi, tudi z vabili na brezplačna kosila ali celo na izlet z vključenim kosilom, se jim dobrikajo, na koncu pa dobrikanje velikokrat preide v agresiven način prodaje. Ob tem ne gre prezreti različnih goljufov, ki starejšim drago prodajo kak cenen in skorajda neuporaben pripomoček, saj so jih prepričali, da jim bo vsaj ohranil, če že ne zelo izboljšal zdravje.

Od pričakovanj do visokega telefonskega računa

A denar znajo ponudniki različnih storitev izvabiti tudi drugače. Sploh od naivnih, ki nekaj dajo na vedeževanje, ali pa od tistih, ki sodelujejo v različnih nagradnih igrah in kvizih ter čakajo, da jih povežejo v studio, pričakujoč, da bodo s pravilnim odgovorom zaslužili vsoto, ki bo pokrila plačljiv klic - pa še ostalo bo nekaj evrov. Od vsega pričakovanja na koncu ostane le račun za mobilne storitve, za nekaj deset ali sto evrov višji od običajnega. Gre seveda za plačljive telefonske linije z začetnimi številkami 090. V Sloveniji je več ponudnikov plačljivih številk, naročnik takšne številke pa lahko zasluži od 20 centov do dveh evrov ali več od enega klica, odvisno od operaterja, pri katerem je najel številko, vrste ponudbe na plačljivi številki (med najdražjimi so vedeževanja) in števila klicev ter njihovega trajanja. Temu je treba dodati še skrajno perfidne načine včlanjevanja v razne SMS-klube. Starejši ljudje, nevešči vseh mogočih sodobnih komunikacijskih prijemov, ob na videz preprostem vprašanju, ali želijo informacije o nečem, stisnejo da, potem pa ni konca presenečenju, ko se na računu pokaže, koliko SMS-sporočil so morali plačati.

Svoje mobilne številke praviloma ne vpisujmo v različne spletne obrazce

Da gre pri SMS-klubih in plačljivih komercialnih številkah, ki se začnejo z 090, za zelo razširjen pojav, kaže tudi odziv Agencije za komunikacijska omrežja RS (AKOS), ki je na svoji spletni strani pripravila številne nasvete in opozorila, kako se izogniti pastem, ki prežijo na uporabnike, na kaj biti pozoren, ko nas nekdo poziva, da na mobilnem telefonu na pozive različnih ponudnikov pritisnemo da, in tudi na previdnost pri klicih na številke z začetnimi številkami 090, ki nas lahko zelo drago stanejo. Tudi če zgolj čakamo, da nas z nekom povežejo - ker nas praviloma ne - impulzi tečejo, naročnik številke pa zaradi čakajočih v vrsti (praviloma na več linijah) zadovoljno šteje evre. Posebna zgodba so tudi linije za vedeževanje, kjer deset, 15 ali več minut hitro mine. Pomnoženo z okoli tremi evri, kolikor minuta običajno stane, se račun za mobilni telefon hitro zviša za nekaj deset evrov. Znani pa so tudi primeri, ko so nekateri zaradi dolgega pogovora na linijah, ki ponujajo pogovore na temo spolnosti, prejeli račun v višini več sto evrov.

Mobilni operater lahko blokira klice na 090

Kako se torej izogniti vsemogočim pastem, ki nam jih nastavljajo zaslužka željni ponudniki na 090? Najbolj preprosto tako, da jih sploh ne kličemo. Da preprečimo komu od domačih, da na skrivaj kliče na te številke (otroci in tudi starostniki se včasih ne morejo upreti skušnjavi, kaže praksa), nam lahko naš mobilni operater blokira klice na te številke in imamo eno skrb glede previsokega telefonskega računa manj. Lahko pa klice na te številke omejimo le delno, z omejitvijo časa trajanja (da se klic na primer avtomatsko prekine, ko dosežemo določen čas) ali pa določimo vsoto, ki jo lahko porabimo za komercialne klice.

image
Profimedia Odgovarjanje na SMS-sporočila neznanih pošiljateljev nas lahko včasih drago stane, tako kot klici na linije 090.

O včlanitvah v SMS-klube tudi AKOS priporoča, da na SMS-sporočila neznanih pošiljateljev sploh ne odgovarjamo, ker ko nekomu neznanemu enkrat posredujemo svojo številko, obstaja možnost, da jo bo pošiljatelj ali pa kdo drug, ki mu bo številka posredovana, uporabljal za plačljive storitve. Zato svoje mobilne številke ne vpisujmo v različne spletne obrazce, razen seveda v primerih, ko gre za znanega in zaupanja vrednega ponudnika ali podjetje, s katerim želimo poslovati oziroma nekaj kupiti. Predvsem pa ne nasedajmo ponudbam raznih akcij v stilu "pošljite SMS z DA na številko 6677 in sodelovali boste v žrebanju za najboljši iphone" - in ne odgovarjajmo na SMS-sporočila, ki od nas zahtevajo, da kot odgovor vpišemo točno določeno ključno besedo. Takšno SMS-sporočilo preprosto zbrišimo, svetuje AKOS.

Kako iz SMS-klubov
Če se nam že zgodi, da so nas speljali v članstvo plačljivega SMS-kluba, se čim prej odjavimo. Kako to storiti, je napisano v sporočilu ponudnika SMS-kluba oziroma na njegovi spletni strani.
Pri mobilnem operaterju lahko račun s plačljivimi SMS-sporočili reklamiramo, ko smo prepričani, da storitve nismo naročili. Reklamacijo pošljimo tudi ponudniku kluba skupaj z zahtevkom o dokazilih o naročilu storitev. Če se izaže, da storitev dejansko nismo naročili in se tako tudi nismo strinjali s posredovanjem naše številke, lahko o tem obvestimo informacijskega pooblaščenca in organe pregona.
Na spletni strani AKOS je pod zavihkom Končni uporabniki veliko koristnih informacij, nasvetov in opozoril, vsak delovnik od 9. do 13. ure pa tudi pomoč na brezplačni telefonski številki 080 27 35.

Čakajoč na liniji, da nas povežejo

Največ negodovanja zaradi klicev na številko 090 je običajno slišati zaradi čakanja na povezavo v različnih TV-oddajah in kvizih. Voditelji običajno spodbujajo gledalce, naj kličejo, če poznajo pravilen odgovor, in mi seveda pokličemo v prepričanju, da četudi bomo malo počakali na zvezo s studiem, bomo s pravilnim odgovorom ta strošek poravnali, pa še ostalo bi nekaj. In čakamo. In čakamo. In čakamo. In ni zveze z voditeljico/voditeljem, čeprav tudi nihče drug ne odgovarja. Včasih slišimo "ste prvi v čakalni vrsti" in pač še malo počakamo. Vmes vidimo premikajoči se napis, da minuta klica stane dva ali tri evre, ampak kaj je deset minut čakanja proti 500 evrom, ki jih bomo dobili, ker poznamo pravilen odgovor. In smo se ujeli v dobro znano in sila učinkovito past. Streznitev pa pride, ko nas s studiem ne povežejo - in še večja kak teden kasneje, ko dobimo račun.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku