Tekmeci Slovenije za Euro: Podaj tipu za deset milijonov

Borut Planinšič ml., 7.9.2019
EPA

Izrael pred tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo s Slovenijo: grozljiv spomin na München ‘72, remi s Severno Makedonijo in strašen niz asa iz kitajske lige

Hvala, Makedonci. Severni Makedonci. In Arijan Ademi, bratranec na pol našega Agima Ibraimija. Z golom za 1:1 v 64. minuti, za vsega devet minut veselja domačih po zadetku Erana Zahavija, je nogometaš zagrebškega Dinama v četrtek zvečer v Mariborčanom tako ljubi Beršebi Izrael zadržal na dosegu Slovencem. Mimogrede, Ibraimija, še leta 2014 najboljšega nogometaša Makedonije, ni več zraven, dandanes igra v rodnem Tetovu za Škendijo, daleč od soja žarometov. A bolj kot nekdanji ljubljenec navijačev Maribora nas zanima, kaj lahko Izraelci, ki nas še niso premagali - enkrat so izgubili, trikrat je bilo neodločeno -, v ponedeljek v kvalifikacijah za Euro 2020 ušpičijo v Stožicah.

image
Reuters

Pri njih se vse vrti okoli Zahavija. Napadalca kitajskega Guangzhouja, kjer zasluži deset milijonov dolarjev na leto, za trenerja pa ima jugo legendo Dragana Stojkovića - Piksija. Pri 32 letih igra v strašni formi, če mu porineš žogo, se iz podaje običajno izcimi zadetek. V kitajski superligi jih je na 23 tekmah te sezone dal 24, devet več od Brazilca Paulinha, še lani asa Barcelone. In norih osem golov je Zahavi, prvi strelec kvalifikacij, že zabil za Euro 2020. Njegov učinek je izraelski učinek, le en gol, v zmagi nad Avstrijo s 4:2, ko si je privoščil hat-trick, je dodal Monas Dabbur.

8
golov je v teh kvalifikacijah že zabil Zahavi

Eran Zahavi je po remiju z Makedonci skušal skriti potrtost na dan, ko je bil Izrael bolj pri žalostnem 5. septembru 1972, takrat so teroristi na olimpijskih igrah v Münchnu ubili enajst izraelskih športnikov: "Dobri smo bili. A če hočemo na Euro, moramo biti bolj agresivni, znati bomo morali zadržati vodstvo. Ponosen sem na kolege, pokazali smo precej napadalnega nogometa, včasih pač ne gre vse v gol. A nič se ne spremeni po tej tekmi, vse moramo narediti, da zmagamo v Sloveniji."

image
Reuters

"Razočarani smo. Zaslužili smo si tri točke, pa jih nismo vzeli," je bolj čistega vina o vzdušju v reprezentanci nalil Manor Solomon, asistent za gol Makedoncem, mladenič iz zvezne vrste Šahtarja iz Donjecka. V rošadah selektorja, Avstrijca Andyja Herzoga, je našel mesto v začetni enajsterici. Na treh, štirih mestih naj bi bila drugačna kot v marčevskem remiju, ko je v Hajfi za Slovenijo zadel Andraž Šporar, za Izrael pa kdo drug kot Zahavi. Naši tudi v spremenjeni udarni enajsterici Izraela lahko najdejo nekaj lukenj. Pri vratarju povratniku Ofirju Marcianu menda nikoli ne veš, kdaj bo v mrežo spustil nedolžen strel, Dabbur pri Sevilli, kamor je to poletje prestopil iz Salzburga, ni dobil še niti minute igre, Eli Dasa sploh nima kluba ...

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku