Teden restavracij: Desetdnevna gostija

Zora Štok, 24.10.2018
Arhiv Teden Restavracij

Jesenski dogodek Teden restavracij bo potekal od 12. do 21. oktobra. Vrhunske jedi boste lahko preizkušali v 102 sodelujočih restavracijah po enotni ceni 18 evrov.

Še malo in bo postal rutina. Teden restavracij. A nikakor rutina v smislu, da bodo izbrane restavracije ponujale vedno enako, pač pa rutina v smislu, da bodo dobrojedci v nizkem startu čakali na spomladanski in jesenski datum začetka Tedna restavracij, da si pravočasno rezervirajo mizo v izbranem lokalu.

image
Arhiv Teden Restavracij Sladica, kot so jo pripravili v Špacapanovi hiši.

Letošnji jesenski teden pomeni namreč že deveto priložnost za vse, ki radi jedo domiselno pripravljeno hrano, kot jo pripravijo kuharski mojstri najbolje ocenjenih slovenskih restavracij. In čeprav se je že prevesil proti koncu, je že zdaj mogoče reči, da je bil tudi tokratni Teden restavracij zadetek v polno.

To jesen bomo zato dobro in poceni jedli že devetič.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij, je upravičeno lahko zadovoljen, kako se je njegova zamisel v Sloveniji ukoreninila. "Teden restavracij je postal vseslovenski leta 2013. To jesen bomo zato dobro in poceni jedli že devetič. Pa vseeno je vsak še vedno bolj množičen. Zakaj? Ker dvakrat na leto vrhunski slovenski chefi in chefinje družno povabijo za svoje mize in postrežejo s skrbno izbranimi meniji, polnimi sveže pridelanih dobrot. Takrat se na deset tisoče dobrojedcev in dobrojedk odpravi na kulinarične izlete po vsej Sloveniji, da bi okusili najnovejše trende nove slovenske kuhinje. In ker je dobra hrana (naj)boljša v dobri družbi, se z vsakim Tednom restavracij nad vrhunsko domačo kulinariko navdušuje več zadovoljnih gostov."

image
Alan Kavčič Postrv malo drugače iz Gostilne Grabnar.

Ko je na krožniku nekaj več

Sprva teden dni, namenjenih obiskom izbranih restavracij, je bilo nujno raztegniti na deset dni. Kajti v Sloveniji je vse več tistih, ki želijo na krožniku nekaj več. Ki ne spremljajo zgolj mode, kot je na primer zdajšnja, da vsaka restavracija ponuja burgerje. "Prej so bile pice in še prej čevapčiči, zdaj pa slediti modi ni več dovolj. "Prav Teden restavracij je dokaz, da moda ni tako samoumevna. Jedci, mladi in stari, pač najraje jemo tisto, kar poznamo, in strah nas je vsega, česar ne. To je območje udobja. Teden restavracij pa je območje učenja: ugotovimo, da je fino, če nas najprej pozdravijo iz kuhinje, potem pred glavno jedjo dobimo predjed in po njej še ni konec, da to niso ne burger ne pica in še najmanj čevapi, a nam je vseeno zelo všeč. Zato organiziramo ta teden, ki zato traja kar deset dni in dvakrat na leto! In zato, ker je ta teden najbolj množična kulinarična akcija pri nas, je strah nepotreben. Niso - in vedno manj bodo! - le burgerji in pice," razlaga Uroš Mencinger.

Merila za uvrstitev na seznam sodelujočih so stroga, a vsako leto se sodelujočim in uveljavljenim restavracijam pridruži nekaj novih. Na spletni strani www.vivi.si so ocene gostiln in restavracij izražene v srčkih (od enega do štirih jih prejmejo), priložnost za predstavitev v Tednu restavracij pa dajo tudi tistim, ki so na dobri poti, da dobijo vsaj eno srce.

Sonček Mizi za štiri

Letos je med več kot stotimi restavracijami, ki za 18 evrov ponujajo (vsaj) trihodni meni, tudi ena čisto posebna, ima tudi že Mencingerjev sonček. A četudi ga še ne bi imela, bi gotovo sodelovala in še vedno ostala nekaj posebnega. Če že ni najbolj nenavadna (čeprav sodi tudi v kategorijo nenavadnih), je pa zagotovo najmanjša restavracija daleč naokoli. Miza za štiri se imenuje. In ni čisto prava restavracija, čeprav je v njej vse kot v tistih najbolj prestižnih. Maja Miška in Jure Brložnik namreč dobrojedce gostita kar v jedilnici svojega stanovanja. Zato tudi Miza za štiri, ker za več gostov ni prostora. Kar je lahko tudi velika prednost, ker imajo gostje ob mizi Majo in Jureta samo zase, tudi pogovor lahko steče brez strahu, da bi kdo vlekel na ušesa.

image
Andrej Petelinšek Maja Miška in Jure Brložnik gostita jedce v svoji dnevni sobi, pri Mizi za štiri.

Gostitelja se z gosti pogovarjata, kot gostje želijo. Če so bolj zadržani, sta tudi Maja in Jure bolj redkobesedna. Razen ko gostom predstavita pijačo in jedi. "Ravnava se po željah gostov. Večinoma postanejo bolj zgovorni po nekaj hodih, se pa zgodi, da se zaklepetamo tudi dolgo v noč," pravi Brložnik. Sodelovanje v Tednu restavracij 2018 pa je tudi veliko priznanje za Mizo za štiri. "Kdo ne bi bil vesel takšne priložnosti, da nas spozna še širši krog ljudi, ki radi dobro jedo. Z Majo, ki skrbi pretežno za vina, sva se dobro pripravila in upam, da so tudi gostje zadovoljni."

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku