Tat je lahko srečen, da ga Velenškova ni zasačila

Zmago Gomzi, 10.6.2019
Robert Balen

Izkušena celjska judoistka želi, da bi tudi v novi, najtežji ženski kategoriji, posegala po kolajnah.

Anamari Velenšek je od leta 2011 do 2017 na mednarodnih tekmovanjih dosegala vrhunske rezultate. Z njimi se je v tej kategoriji zavihtela med najboljše judoistke na svetu. Kolajne je osvajala kot po tekočem traku. Morda bi jih bila še več, če je ne bi pestile poškodbe. Če članico celjskega kluba Z'dežele Sankaku vprašate, katera kolajna ji je najbolj pri srcu, bo kot iz topa odgovorila. "Bronasta z olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru." Kar je seveda razumljivo, saj imajo olimpijske kolajne poseben lesk.

100
in več kilogramov tehtajo nekatere tekmice Velenškove, ki jih ima le 80

V isti sapi simpatična 178 centimetrov visoka judoistka doda. "V moji zbirki je ta kolajna najpomembnejša tudi zaradi tega, ker sem jo osvojila hudo poškodovana. Mesec dni pred odhodom v Rio sem si na pripravah strgala križne vezi in poškodovala meniskus, toda ker sem si močno želela nastopa na olimpijskem turnirju, sem se pripravljala kljub vsakodnevnim bolečinam v kolenu. V Riu sem v vsakem dvoboju močno trpela, a sem vselej stisnila zobe in nagrada je bila bronasta kolajna. Za dodatno nagrado so poskrbeli slovenski športni novinarji, ki so me leta 2016 razglasili za drugo najboljšo športnico Slovenije," je ponosno povedala 28-letna Anamari Velenšek, sijajna judoistka in študentka iz Šmartnega v Rožni dolini.

image
Stanko Gruden/sta Tako je Velenškova davila lažje tekmice. 

Čas privajanja na težkokategornice je mimo

Po sijajnem dosežku v Riu de Janeiru je Velenškova zamenjala kategorijo in odtlej tekmuje v najtežji ženski, nad 78 kilogramov. Gre za veliko spremembo in to je občutila na svoji koži. "Če so pred tem moje tekmice tehtale manj kot 78 kilogramov, sedanje tehtajo veliko več, številne tudi nad sto kilogramov. Sama jih imam približno 80. Proti takim se je treba boriti povsem drugače, drugačni sta tehnika in taktika in še bi lahko naštevala. Taka sprememba terja čas, da se navadiš, in to je eden od razlogov, da moji dosežki niso na ravni dosežkov v kategoriji do 78 kg," pojasni postavna judoistka, ki je prepričana, da je čas uvajanja mimo. "Res je, da v minulih dveh letih moji rezultati niso bili na ravni preteklih, zato sem rahlo razočarana, a ne obupujem. Upanja, da se bom spet zavihtela med najboljše na svetu, nisem izgubila. Najpomembnejše je, da sem zdrava in da se me izogibajo poškodbe, da se lahko v miru pripravljam na tekmovanja."

image
Stanko Gruden/sta Bron zlata vreden

Želi nastopiti v Tokiu

Najboljše slovenske judoiste čaka v prihodnjih dneh prvo letošnje pomembno tekmovanje, evropsko prvenstvo v Minsku. Na njem bo nastopilo 15 slovenskih predstavnikov, med njimi Velenškova, ki se že veseli tega izziva. "Priprave za Minsk pod vodstvom trenerja Marjana Fabjana so bile temeljite. Večidel sem trenirala doma, zdaj bom nekaj dni še v Poreču. Prepričana sem, da bom na tatami v Minsku stopila dobro pripravljena. Ponuja se mi priložnost, da v novi kategoriji dokažem, iz kakšnega testa sem. Kolajne ne obljubljam, obljubim pa, da bom v vsakem dvoboju dala od sebe vse, kar zmorem," je odločna.

Dosežki celjske judoistke
Anamari Velenšek je v kategoriji do 78 kg na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru osvojila bronasto kolajno, na svetovnih prvenstvih je osvojila dve kolajni, leta 2014 bronasto v Čeljabinsku in leta 2015 srebrno v Astani. Lahko se pohvali še s štirimi kolajnami z evropskih prvenstev: leta 2011 je v Carigradu, leta 2012 v Čeljabinsku in leta 2015 v Bakuju osvojila bron, leta 2013 pa se je v Budimpešti ovenčala s srebrom.

Prvenstvo stare celine je prvi vrhunec sezone, drugi bo avgustovsko svetovno prvenstvo na Japonskem. "Na obeh tekmovanjih bo mogoče osvojiti točke za olimpijske igre leta 2010 v Tokiu. Še zlasti veliko točk prinašajo vidne uvrstitve na svetovnem prvenstvu. Vrhunsko pripravljenost bo treba obdržati dobra dva meseca, kar bo zelo težko. Želim nastopiti na tretjih olimpijskih igrah in upam, da se mi bo želja uresničila," pravi Velenškova, ki jo je pred kratkim doletela neprijetnost, ki ji krati mirni spanec.

Ukradli so ji "olimpijski" avto

Med nedavnimi pripravami v Podčetrtku jo je neko jutro poklical njen fant in jo vprašal, ali je avto pred odhodom na priprave prestavila. "'Nisem, parkiran je tam kot običajno, pred blokom,' sem mu odgovorila. 'Ni ga,' je bil kratek in takoj sem slutila, da se je zgodilo nekaj neprijetnega. Moja prva misel, ki se je hitro izkazala kot točna, je bila, da ga je nekdo ukradel. Mojega renaulta megana, ki je stal približno 15.000 evrov, kupila pa sem ga leta 2016, tudi z delom nagrade, ki sem jo dobila za bronasto kolajno. Z njim sem prevozila približno 20.000 kilometrov. Avto mi je bil posebej pri srcu še zaradi tega, ker je bil modre barve, kakršno sem si tudi želela, in ker je imel dodatno opremo v tej barvi. Vest, da je avto, na katerega sem se zelo navadila, izginil kdo ve kam, me je prizadela in užalostila. V iskanje se je vključila policija, vendar o kraji za zdaj ni nobenih vesti. Če bi tatu zasačila pri delu, ne vem, kaj bi mu naredila," je povedala Velenškova, ki se čudi, da so ukradli prav njen avto: "Na tem parkirišču stoji približno 200 avtomobilov, nekateri so prestižnih znamk in modelov. Ne vem, zakaj si je tat izbral prav mojega."

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku