S počasno peko do mehke in sočne pečenke

Zora Štok, 24.11.2018
Profimedia

Peka pri 70 do 80 stopinjah ima veliko prednosti. Bolj pusti kosi mesa, kot so nekateri deli govedine in junetine, bodo mehki in sočni. In ni nevarnosti, da bi se preveč zapekli ali celo počrneli.

Večinoma smo navajeni, da večji kos mesa potisnemo v dobro ogreto pečico in pečemo pri 180 do 200 stopinjah ali celo pri 220 toliko časa, da je meso pečeno. Ali je pečeno, preverimo na različne načine - s pritiskom na meso ali s kuhinjskim termometrom, včasih meso na robu kar zarežemo in preverimo, ali je znotraj še rožnato ali že povsem pečeno. Preden jih damo v pečico, nekatere kose mesa tudi prelijemo z vročo maščobo, da po vrhu takoj zakrkne, v prepričanju, da bodo tako sokovi ostali v mesu in to ne bo suho.

image
Profimedia Počasi pečeno meso z zelenjavo in krompirjem.
 
Sploh bolj pusti kosi mesa, kot so nekateri deli govedine in junetine, bodo s počasno peko postali mehki in sočni.

V trendu je pulled pork

A včasih velja poskusiti tudi drugače. S počasnim pečenjem pri nizki temperaturi. Sploh za večje kose junetine ali govedine je tak način pečenja zelo uporaben, tudi kak večji in debelejši kos svinjskega mesa se bo tako čudovito spekel. Pulled pork je vse bolj prisoten naziv za počasi pečeno svinjsko meso, ki ga po tem, ko je že pečeno, samo še natrgamo na vlakna in postrežemo. Lahko z omako, ki jo pripravimo iz soka, ki se je nabral med pečenjem, lahko pa s tako pripravljenim mesom napolnimo tudi različne kruhke in dobimo čisto poseben burger. In ni nujno, da je zgolj svinjina, s počasno peko lahko za različne burgerje pripravimo tudi govedino, junetino in celo nekatere vrste divjačine.

Počasno pečenje ima veliko prednosti. Sploh bolj pusti kosi mesa, kot so nekateri deli govedine in junetine, bodo s počasno peko postali mehki in sočni. Pa ne le to. Če meso pečemo pri nizki temperaturi, ni nevarnosti, da bi se preveč zapeklo ali celo počrnelo, kar se pri peki na visokih temperaturah lahko zgodi. Le malce se zamudimo s kakšnim drugim opravilom, morda meso pozabimo preliti s sokom, ki med peko nastaja v pekaču, če je pekač previsoko postavljen, bo pečenka po vrhu že zapečena, na spodnjem delu pa še povsem mehka, in še kakšna nevšečnost se pri peki na visokih temperaturah hitro pojavi.

Mirno lahko zaspite

Počasno peko si lahko omislimo, če pri mizi pričakujemo več gostov. Večji kos govejega mesa na primer, težak okoli tri kilograme, najprej dobro začinimo. Natremo ga s soljo in poprom, premažemo z oljem, po želji tudi z gorčico. Za začetek peke bo to dovolj, druge začimbe lahko kasneje damo v pekač, in ko bomo meso zalivali s sokom od pečenja, se bo ves kos navzel začimb. Tako pripravljeno meso lahko pečemo kar ponoči. Pečico segrejmo na 70 do 80 stopinj, in ko gremo spat, potisnemo vanjo namaščen pekač z mesom, dodamo tudi manjši kozarec tople vode. Pekač lahko damo na nižjo rešetko. Meso se bo peklo počasi, ker ga ne bomo obračali in vanj zapikovali vilic, bodo sokovi ostali v njem.

image
Profimedia Razkosana svinjina ali pulled pork, vse bolj priljubljen način priprave mesa.
 

Zjutraj, ko vstanemo in je meso že lepo mehko, na dno pekača naložimo različno zelenjavo. Čebulo narežemo na tanke polmesece, korenje na tanke kolobarje, tudi koren peteršilja naj ne manjka, pa rezina zelene. Dodamo lahko tudi na trakove narezan por in dva ali tri stroke česna, dva lista lovorja, vejico timijana ali malo sušenega majarona. Ko se zelenjava nekoliko zmehča, temperaturo pečice zvišamo na 150 do 180 stopinj in pečemo okoli 45 minut, potem pa temperaturo še zvišamo na 220 stopinj, da dobi meso lepo rjavo skorjico. Med peko meso večkrat zalijemo s sokom, ki nastane med pečenjem, med peko lahko dodamo tudi malo vina ali limoninega soka. Po želji lahko približno 45 minut pred koncem peke v pekač dodamo tudi na krhlje narezan krompir.

Slastne arome ne bodo izpuhtele

Ko meso po vrhu porjavi, pečico izključimo in pustimo meso mirovati okoli 20 minut. Potem ga vzamemo iz pekača in ovijemo v folijo. Vsebino pekača obdelamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto omako. Po potrebi jo še začinimo - dodamo sol, poper, malo vina, če želimo bolj izdatno omako, jo lahko obogatimo s koščkom masla ali žlico sladke smetane. Meso potem narežemo na rezine, jih damo nazaj v pekač in prelijemo z omako ter do postrežbe shranimo v topli pečici (pekač lahko tudi pokrijemo s folijo). Lahko pa meso natrgamo na vlakna in jih postrežemo z različnimi omakami ali kombiniramo s svežo zelenjavo, pripravimo lahko tudi različne solate.

V pekač ali višjo kozico oziroma posodo, primerno za pečico, lahko damo tudi na večje kocke narezano meso in različno zelenjavo in prav tako pri nizki temperaturi jed pustimo tri ali štiri ure. Okusi se bodo čudovito prepojili, pokrov na posodi pa bo preprečil, da bi slastne arome, ki se iz mesa in zelenjave sproščajo med počasnim dušenjem, ušle iz posode. Dodatek svežih sesekljanih zelišč (meta, drobnjak, peteršilj, pehtran, stebelna zelena, luštrek, koprc) bo samo še pika na i, preden jed postrežemo.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku