Svetovni dan zdravih dojk: Odločite se za svoje zdravje

P.K., 15.10.2019
Profimedia

Oktober velja za mesec boja proti raku dojk, 15. oktober pa za dan zdravih dojk. Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, saj se s to diagnozo vsak dan soočijo vsaj tri Slovenke. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje, poudarjajo v združenju Europa Donna.

Rak na dojkah je najpogostejši ženski rak in predstavlja kar petino vseh rakov pri ženskah. Vendar ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli okoli 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre.

Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta.

Zdrav življenjski slog pomeni manjše tveganje za razvoj raka

Združenje Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravlja številne aktivnosti, s katerimi želi obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk ter opozarjati na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni. Letos so v ospredje rožnatega oktobra postavili skrb za svoje zdravje. Z zdravim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti, poudarjajo v združenju.

Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Redno gibanje, zdrava in uravnotežena prehrana ter ohranjanje primerne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje. "Ženske, ki so že prebolele raka dojk, lahko z ohranjanjem ustrezne telesne teže pomagajo zmanjšati tveganje za ponovitev bolezni. Pomembno je, da smo vsak dan zmerno aktivni vsaj 30 do 60 minut vsak dan. Telesna dejavnost ni samo šport, kot si običajno predstavljamo, ampak lahko za zdravje poskrbimo tudi s hojo, vrtnarjenjem, gospodinjskimi opravili, plesom," pravi doc. dr. Vedran Hadžič, dr. med., s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. K temu dodaja, da redna telesna dejavnost prispeva tudi k ohranjanju primerne telesne teže, saj tudi prekomerna telesna teža in velika količina trebušne maščobe povečata tveganje za nastanek raka dojk.

Za ohranjanje zdravja naj bi vsak dan v svojo prehrano vključili sveže sadje in zelenjavo. "Raziskave so potrdile povezavo med nezdravo prehrano in nastankom raka, zato je pripravil nekaj preprostih nasvetov za vsakodnevno prehrano. S prilagoditvijo energetskega vnosa hrane poskrbimo za ohranjanje primerne teže," poudarja strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveza Slovenije Mario Samobolec.

Med priporočili proti raku so še omejitev vnosa rdečega in predelanega mesa, izogibanje hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja ter izogibanje pitju alkohola. Uživanje alkohola je treba omejiti na največ eno pijačo na dan (kozarec piva, vina ali žganja).

Ob pravočasni diagnozi je možnost za ozdravitev velika

Možnost za ozdravitev je velika, če je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. "Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk je mamografija, ki lahko odkrije raka, ko je še netipen. Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima tudi ženska sama, saj veliko zatrdlin, za katere se po opravljenih preiskavah izkaže, da so rakave, odkrijejo ženske same s samopregledovanjem," so ob začetku meseca oktobra izpostavili na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ključno osveščanje in izobraževanje žensk. Združenje Europa Donna tako tudi letos v oktobru pripravlja številne aktivnosti na terenu. "Rak je bolezen, ki prizadene ženske in njihove bližnje po vsej Sloveniji, zato je pomembno, da povečamo osveščenost žensk v lokalnih okoljih," so prepričani v združenju. V okviru rožnatega oktobra so povabili in podprli članice združenja, da v svojem kraju ali občini organizirajo aktivnosti, s katerimi bodo osveščali o raku dojk. Prav tako v rožnatem oktobru že vrsto let organizirajo tudi netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom "Tek in hoja za upanje", ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Športno-humanitarni dogodki bodo letos potekali v Ravnah na Koroškem, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni in na Obali. Zbrana sredstva bodo namenili potrebam v lokalnem okolju, kjer bodo potekali dogodki.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku