Svetovni dan sladkorne bolezni

seniorji.info, 14.11.2018
Profimedia

Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah, saj ima ugotovljeno sladkorno bolezen vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji že več kot 108.000 prebivalcev prejema zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, to število pa je vsako leto višje za približno tri odstotke, beležijo pri Lekarniški zbornici Slovenije. Kot poudarjajo ob svetovnem dnevu diabetesa, ki ga obeležujemo 14. novembra, sta pri dobrem vodenju kroničnih bolezni, kamor spada tudi sladkorna bolezen, najpomembnejša premišljeno zdravljenje z zdravili in sprememba nezdravega življenjskega sloga.

image
Profimedia
Sladkorno bolezen ima vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji leta 2008 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo okoli 84.000 oseb, leta 2017 pa okoli 111.400 oseb, kar je dobra tretjina več. Skupno letno število prejemnikov zdravil za zniževanje glukoze v krvi se je v zadnjih letih povečalo za 2 do 3 % (povprečno za okoli 2500 oseb) letno. Kot ugotavlja NIJZ, je med moškimi sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah. Ugotovljeno sladkorno bolezen ima že vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let, delež obolelih moških pa je v zadnjih 10 letih izraziteje naraščal.

image
NIJZ

V letošnjem letu so na NIJZ posebno pozornost namenili proučevanju razlik v pojavljanju sladkorne bolezni na posameznih območjih v Sloveniji. Kot pravi prim. prof. dr. Ivan Eržen z NIJZ, so med regijami velike razlike, ki opozarjajo, da se zdravstvene potrebe prebivalcev med regijami razlikujejo. "Sladkorna bolezen je pogostejša v vzhodnem predelu države z največjo prevalenco v Zasavju, Posavju, Savinjski in Pomurski regiji ter nekaterih območjih Podravske regije in Jugovzhodne Slovenije ter najmanjšo prevalenco v Goriški regiji". Kot ugotavljajo nacionalni strokovnjaki na pojavnost sladkorne bolezni vpliva več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo.

image
NIJZ

Geslo letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni "Družina in sladkorna bolezen"

Zveza društev diabetikov Slovenije z geslom letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni ozavešča o dejavnikih tveganja za nastanek sladkorne bolezni, pravočasno odkrivanje, preprečevanje bolezni in samo vodenje sladkorne bolezni v okviru družine.

Oboleli simptome prepoznavajo, ko so zapleti že očitni, meni predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije prim. Matija Cevc, dr.med.: "Sladkorni bolniki večinoma ne umirajo zaradi sladkorja kot takšnega, ampak zaradi zapletov, ki jih ta bolezen povzroča. To je pogost pojav zlasti pri diabetikih tipa 2, ki umirajo zaradi srčnega infarkta, pogosto imajo zaplete z žilami na nogahin vse kar iz tega sledi. Če bolezen pravočasno prepoznamo, jo obravnavamo in zdravimo, lahko takim ljudem podaljšamo kakovostno življenje."

image
Profimedia

Zgodnja diagnoza je lahko začetek dobrega življenja tudi s sladkorno boleznijo

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije poudarjajo, da zgodnje in učinkovito zdravljenje sladkorne bolezni lahko pomaga zmanjšati tveganje na dolgoročne zaplete, kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov. Mine lahko devet ali dvanajst let preden oseba ugotovi, da ima sladkorno bolezen tipa 2, vendar so zapleti takrat že očitni. Zgodnja diagnoza pa je lahko začetek dobrega življenja tudi s sladkorno boleznijo, ugotavljajo v Društvu.

Za 60 % bolnikov s sladkorno boleznijo usodni srčno-žilni zapleti

Po besedah specialista interne medicine in specialista kardiologije in vaskularne medicine dr. Dragana Kovačića, dr. med. iz Splošne bolnišnice Celje, zaradi sladkorne bolezni letno umre približno 4.9 milijona ljudi, od tega 60 % bolnikov s sladkorno boleznijo umre zaradi srčno-žilnih bolezni in njihovih zapletov: "Bolniki s sladkorno boleznijo imajo v primerjavi z bolniki brez sladkorne bolezni dvakrat večjo verjetnost pojava in razvoja srčno-žilne bolezni. Pojavnost srčnega popuščanja kot končne točke srčno-žilnega kontinuuma je pri moških s sladkorno boleznijo 2.4-krat višja kot pri nediabetičnih vrstnikih in pri ženskah s sladkorno boleznijo kar petkrat višja kot pri nediabetičnih vrstnicah. Sladkorni bolnik je statistično enako ogrožen za nastanek srčne kapi, kot oseba brez sladkorne bolezni, ki je že doživela srčno kap. Pri slednjih je sicer 40 % verjetnost, da se jim v naslednjih 5 letih ponovi".

Zavod Diabetes postavil INFO točko na Prešernovem trgu

Sodobna diabetologija in preventivna kardiologija si v svetu in pri nas podajata roko, kajti nova spoznanja ne puščajo nobenega dvoma: diabetes je velik dejavnik tveganja za srčno žilne bolezni, izpostavljajo v Zavodu diabetes. Zato morajo različne medicinske stroke stopiti skupaj s ciljem zajeziti umrljivost diabetikov, ki se jim življenje največkrat predčasno konča zaradi srčnega infarkta ali možganske kapi. Na izjemno ogroženost diabetikov s srčno žilnimi boleznimi zato v letošnji kampanji Bodi odličnjak opozarjajo z geslom "Pri diabetesu misli tudi na srce".

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni bodo 14. novembra Prešernovem trgu v Ljubljani obiskovalcem brezplačno izmerili krvni sladkor in tudi holesterol ter prejeli svoj izvod publikacije Diabetes, v kateri so zbrane najbolj aktualne vsebine o diabetesu v preteklem letu.Za pomoč pri odkrivanju ogroženih oseb za nastanek diabetesa je od leta 2016 na voljo učinkovit spletni test, ki ga najdete na tej povezavi.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku