Svetovalnica: Kako izboljšati odnos s partnerjem?

Petra Cvek, uni. dipl. andragoginja in spec. psihoterapije, 23.10.2019
Profimedia

To vprašanje si začnemo zastavljati, ko začnemo prepoznavati, da v odnosu ni vse tako, kot si želimo. Odgovor nanj pa se pravzaprav skriva v drugem vprašanju, in sicer kaj odnos sploh je.

Splošno razmišljanje je, da je odnos nekaj, kar gradiva oba, torej tako jaz, kot naš partner. Običajno to pomeni, da smo pripravljeni vlagati v odnos, kot radi rečemo, če bo v odnos vlagal tudi on. V nasprotnem primeru pa kaj hitro pridemo do zaključka, da se pravzaprav trudimo le mi in se začnemo spraševati, čemu le.

Dokler bomo razmišljali, da je izboljšanje odnosa nekaj, k čemur morava prispevati oba, bomo pogosto doživljali, da se s partnerjem odtujujeva.
image
Profimedia Kaj nas ločuje? Prepričanje, da nas mora partner ljubiti na enak način, kot mi ljubimo njega.

Rad/a te imam, če me imaš rad/a tudi ti

To razširjeno razmišljanje temelji na pogojni ljubezni – torej rad/a te imam, če presodim, da v odnos vlagaš vsaj toliko kot jaz. V tem namreč prepoznam, da me imaš rad/a tudi ti. Če me nimaš, ne vidim smisla v tem, da se trudim le jaz.

V jedru te vrste razmišljanja je prepričanje, da imamo nekoga lahko radi le, če ima tudi on nas. Zanimivo pa je, da takšno razmišljanje pogosto uporabimo v partnerskem razmerju, ne pa tudi v odnosu do otroka.

Kateri starš bi rekel, da ima svojega otroka rad le takrat, ko ima tudi otrok rad njega? Da ga ima rad le takrat, ko otrok počne vse tisto, kar od njega zahteva ali želi? Takšnih staršev na srečo ni veliko. V partnerskih odnosih pa se sprašujemo, kako le naj izboljšamo odnos, ko pa se druga stran nič ne trudi.

Odnos je moj način, kako ob drugem skrbim za svoje dobro počutje.

Se trudim izboljšati odnos zate ali zame?

Odnos sem pravzaprav jaz. Z vsem svojim razmišljanjem, čustvovanjem in delovanjem. Odnos je moj način, kako ob drugem skrbim za svoje dobro počutje. Odnos je zavedanje, da vse kar počnem, delam zaradi sebe in za sebe. Je zavedanje, da vlagam v partnersko razmerje, ker si mi pomemben, ker ob tebi lahko zadovoljujem svoje potrebe po ljubezni, povezanosti, intimnosti, varnosti, ker ob tebi lahko živim svojo vlogo žene, partnerke, matere. Preprosto povedano, v odnos torej vlagamo zato, ker prepoznavamo, da imamo od tega korist. Ne vlagam torej zaradi tebe, kot radi rečemo, temveč zaradi sebe.

image
Profimedia Odnos je zavedanje, da vse kar počnem, delam zaradi sebe in za sebe. Preprosto povedano, v odnos torej vlagamo zato, ker prepoznavamo, da imamo od tega korist.

Rešitev? Osredotočite se nase

Zavedanje, da se s partnerjem želimo povezati zaradi sebe, da je to v našem interesu, je tisto, s katerim si bomo pomagali odgovoriti na naslovno vprašanje. Predvsem zato, ker se bomo ob takšnem razmišljanju osredotočili nase in na to, kar za večjo povezanost lahko naredimo mi. Namesto, da bi čakali, da prvo potezo naredi naš partner oziroma bi to od njega celo zahtevali. In če smo iskreni, imamo odgovor na vprašanje, kaj za večjo povezanost lahko naredimo sami. Verjamem namreč, da vsi pri sebi zelo dobro vemo, kdaj doživljamo, da smo si s partnerjem blizu in kdaj ne.

Kratka vaja
Naslednjih nekaj minut lahko namenite kratkemu pregledu časa, ki ste ga preživeli s partnerjem in se vprašajte, kdaj ste imeli občutek povezanosti z njim in kdaj ste začutili, da sta si še posebej blizu.

Že razmišljanje o tem, bo vplivalo na večji občutek povezanosti. Na ta način se boste spomnili, čemu ste si za partnerja izbrali prav to osebo in ne katero drugo.

Kaj vas ovira, da ob aktivnostih, ob katerih smo uživali takrat, ne bi uživali tudi zdaj in s tem prispevali kamenček v mozaiku imenovanem odnos?

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku