Svečasta dresen: Zakaj jo je vredno posaditi na vrt

Matic Sever, 11.6.2020
Matic Sever/Pixabay

Najlepše uspeva v globokih, humusnih tleh, ki so stalno nekoliko vlažna. Njeno cvetenje se začne nekje s sredino poletja in zaključi v globoko v jeseni.

Nekateri bolj vešči vrtičkarji vedo, da je ena od dresni ponekod prav zoprn plevel. No, o tej, ki jo bom opisal, imam povedati oziroma napisati veliko več dobrega kot slabega. Razen nekaj sorodstvenih podobnosti v socvetju z omenjenim plevelom nima kaj dosti skupnega. To naše dolgocvetoče veselje imenujemo svečasta dresen, Persicaria amplexicaulis, ki ji pogosto rečemo tudi visoka dresen. Svečasta drsen prihaja z zahoda, kjer uspeva na humusnih tleh, ki se nikoli ne izsušijo; najdemo jo na Kitajskem, v Nepalu in Pakistanu. Tam najpogosteje raste na gozdnih obronkih, v svetlih gozdovih, jasah na nadmorski višini med 1200 in 4800 metri. Poznani sta dve podvrsti; prva je P. amplexicaulis var. amplexicaulis, ki cveti roza, svetlo roza ali belo, druga pa je P. amplexicaulis var. speciosa, ki se pojavlja v rdeče rožnatih do opečnato rdečih odtenkih.

Zakaj jo sadimo na vrt

V približno zadnjih dvajsetih letih se je svečasta dresen trdno usidrala v oblikovanje zasaditev in vrtov predvsem na zahodu in severu. Razlog je enostaven. Gre za dokaj zdrave rastline, ki mirno lahko uspevajo na istem mestu več let, rast je hitra in tako že v sezoni ali dveh dobimo navdušujoče rezultate. Zadnje in najpomembneje pa je, da je svečasta dresen dolgo cvetoča trajnica, ki nam z lahkoto s cvetjem obarva tri do štiri mesece vrtne sezone. Njeno cvetenje se začne nekje s sredino poletja in zaključi v globoko v jeseni.

image
Matic Sever/Pixabay Pericaria amplexicaulis 'Eraly Pink Lady'

Zanemarljivi nista še dve od lastnosti, ki to trajnico delajo tako priljubljeno in skoraj moderno. Cvetovi so zbrani v elegantna ozka socvetja na skoraj golih steblih, ta "naravni" pojav pa je nasploh zelo v trendu. Druga pozitivna lastnost je velika listna masa, ki popolnoma pokrije tla, in se tako znebimo nadležnega pletja.

Gojenje

Svečasta dresen najlepše uspeva v globokih, humusnih tleh, ki so stalno nekoliko vlažna. Po tem opisu bi lahko rekli, da ni najbolj primerna trajnica za naše vrtove in parke, a je resnica drugačna. Gre za dokaj prilagodljivo vrsto, ki prenese različne tipe tal, le stalne zamočenosti in plitkih, peščenih ali kamnitih tal ne mara, ker se ta prehitro izsušijo. Idealna pozicija je polsenčna z nekaj urami sončnega obsevanja, nič pa ji ne manjka tudi na odprtih legah. V polni senci bo sicer preživela, a ne bo goste rasti in tudi cvetenje bo zelo skromno.

image
Matic Sever/Pixabay Pericaria amplexicaulis 'Red Baron'

V preteklih zelo vročih in suhih poletjih se je izkazalo, da tega ta dresen v svoji domovini ni deležna, a se je vseeno dobro držala. Tudi v najhujših razmerah ji je sicer robove listov nekoliko ožgalo in je v vročini bila videti zelo slabo, mlahavo, ko pa je prvič deževalo, se je takoj postavila pokonci in zacvetela, kot da ni bilo nič. Da ji kar čim bolj olajšamo sušna obdobja, ji ob sajenju torej zagotovimo nekaj dodatne dobre zemlje ali dodatek komposta. Najlepša bo, če jo bomo vsaj na nekaj let tudi malce pognojili, bo pa tudi brez tega dovolj lepa.

image
Matic Sever/Pixabay V gredicah so lepe v skupinah.

Kombiniranje

Pri kombiniranju upoštevajmo več lastnosti in vidikov njene uporabe. Zapisal sem že, da ta dresen dobro pokrije tla, kar ima negativen vpliv na rast plevela. Upoštevajmo njeno višino. V srednje velikih gredah jo sadimo v ozadje, kjer bo pol sezone prispevala bujno listje za podlago drugim cvetočim rastlinam, v drugi polovici pa bo ona skrbela za barvito predstavo. Ker so socvetja tanka, a številna, po obodu rastline ustvarjajo delno prosojno silhueto in s tem mehko teksturo, ki se odlično poda v kombinacij z grmovnicami in pa rastlinami z velikimi cvetovi, kot so ameriški slamniki, preobjede, rudbekije, maslenice …

Ker so tla na mestu te dresni spomladi gola, vmes posadimo nekaj trpežnih čebulic narcis ali okrasnih lukov. Upoštevajmo tudi njen način rasti, saj se dresen zmerno hitro širi s korenikam podobnimi plazečimi stebli. Ker se šop širi navzven, ji že v naprej pustimo nekaj rezervnega prostora, zaradi istega razloga jo je najbolje saditi v skupine in ne posamično v mešanih zasaditvah. Naj dodam še to, da je to zagotovo ena lepših dolgocvetočih trajnic za kombiniranje z okrasnimi travami, kot so stožke, šašulice, perjanke in miskanti.

image
Matic Sever/Pixabay Persicaria amplexicauis 'Fascination'

Različne sorte

Na našem trgu smo v preteklih letih srečevali predvsem tri sorte. Najbolj priljubljena iz te trojice je sorta P. amplexicaulis 'Speciosa'. Ima ozka socvetja iz temnih rdečerožnatih cvetov, v višino pa zraste od 100 do 110 centimetrov. 'Rosea' je prvi zelo podobna, le da ima zelo svetlo rožnate cvetove in je za kakšen centimeter višja. Tretja je povsem bela 'Alba', ki zraste 100 do 120 centimetrov.

image
Matic Sever/Pixabay Persicaria amplexicaulis 'Fat White'

V zadnjih desetih letih je na trg prišlo kar nekaj zanimivih sort. Veliko jih je našel belgijski vrtni oblikovalec Chris Ghyselen, z njim sem se o dresnih tudi pogovarjal in ga spraševal, kaj je pravzaprav iskal. Pravi, da je želel najti sejance z debelejšimi socvetji za nekoliko bolj močan barvni učinek te rastline v gredicah. Naključno pa je ob tem odkrival tudi nove odtenke in med drugim tudi nekaj pisanolistnih sort. Tako je vrtnarstvu ponudil debelejša socvetja pri sorti 'Fat Domino', najnižjo znan sorto 'Pink Elephant', 'Orangofield' z nenavadnim lososovim odtenkom rožnate, 'Black Adder' z zelo temno, skoraj bordo rdeče obarvanimi cvetovi in še mnoge druge.

image
Matic Sever/Pixabay Persicaria amplexicauis 'Summerdance'
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku