Študija pokazala učinkovitosti hoje v naravi

NR, 6.5.2019
Profimedia

Če si na dan vzamete vsaj 20 minut za sprehod ali sedenje nekje, kjer čutite stik z naravo, si lahko bistveno znižate stopnjo stresnih hormonov.

To je pokazala študija, objavljena v reviji Frontiers in Psychology, ki je kot prva doslej razkrila najbolj učinkovit "odmerek" takšnega zadrževanja v naravi. Zavoljo preverjenih in izmerljivih pozitivnih učinkov obiska narave ga utegnejo zdravniki v prihodnje celo predpisati svojim pacientom.

"Vemo, da lahko zmanjšamo stres s tem, da nekaj časa preživimo v naravi, a doslej ni bilo znano, za koliko časa, v kakšni obliki in kako pogosto naj bi to počeli," pojasnjuje dr. MaryCarol Hunter, izredna profesorica na univerzi v Michiganu in vodilna avtorica omenjene študije.

image
Profimedia

Hunterjeva in njeni kolegi so želeli izdelati smernice, ki bi zdravnikom pomagale pri svetovanju pacientom, zato so zasnovali eksperiment, s katerim so poskušali ugotoviti, koliko časa je v resnici potrebnega za maksimalen izkoristek narave. "Naši izsledki kažejo, da moramo za efektivno nižanje stopnje stresnega hormona kortizola od 20 do 30 minut sedeti ali pa se sprehajati nekje, kjer smo obdani z naravo."

Takšni kratki postanki so poceni rešitev za lajšanje številnih tegob, ki jih prinašata vedno večja urbanizacija in sodoben življenjski slog ljudi, ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih in pred ekrani.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku