Študentje tudi na kmetijah, ne le s telefoni in pri računalnikih

Urška Polanc, 9.7.2020
Tadej Regent

Tokrat študentje ŠOUM, ki prostovoljno delajo na kmetijah, na kmetiji Brezovnik v Šent Janžu pri Radljah. Pomagali postaviti ogrado na pašniku

Zatišje zaradi koronavirusa so v minulih mesecih občutili tudi študentje, zdaj pa so ponovno poprijeli za delo, ki pa ni nujno študijske narave. Trinajst študentk in študentov prostovoljcev se je namreč zbralo na Vasi v Radljah ob Dravi in pomagalo pri delu na kmetiji Brezovnik. Razdelili so se v dve skupini, trije so ostali na kmetiji, kjer so popravljali ograje, preostali pa so na strmem terenu, po katerem se bodo kmalu pasle telice, kosili, čistili teren in naredili ograjo.

image
Tadej Regent Mladi na kmetiji ob delu poudarjajo, da je sicer težko, a da se jim zdi pomembno pomagati.

Težko je bilo namreč v času koronakrize dobiti delavce, je potarnal kmet Matej Brezovnik. "Med korono so se vsi zaprli, delo pa ni moglo čakati. Naredili smo lahko le najnujnejše, pri tem, kar je ostalo, pa nam zdaj pomagajo študentje. Tu imamo samo travnike za pašo čez leto, pogoji so boljši kot v hlevu, telice so na svežem zraku, zato so bolj zdrave in odporne. Če nimajo dovolj hrane, jih dokrmujemo," je, medtem ko je študentom dajal natančna navodila za delo, povedal Brezovnik.

Prav je narediti nekaj za domačine

Tovrstno delo je nekoliko drugačno od tistega, ki ga je vajen, ugotavlja študent Avguštin Erdelji. "Vedno ko se peljem na Koroško in gledam bregove, si mislim, no, vsaj nekdo je bil pameten in je šel v breg. Na ravnini pa samo prekladaš stvari. Tukaj je izredno lepo, smo na bregu, gledamo v dolino, takšnih razgledov mi nimamo. Dokončati moramo ograjo, pokositi, za druga dela še ne vem, niso mi še naročili," je povedal Erdelji, ki prihaja iz Beltincev. Meni, da je prav, da naredijo nekaj za domačine.

Delavcev prej ni bilo mogoče dobiti, delo pa ne more več čakati

"Prihajam s Pragerskega, prvič sem na Koroškem. To okolje je zame novo, od koder prihajam jaz, je vse ravno. Imamo se fajn, v družbi ni težko delati," je povedala 24-letna študentka razrednega pouka v Mariboru Maša Bela. Ker gre letos prvič v brigado, razmišlja, da je delo na kmetiji dobra vaja. "Ker nas je toliko, bo veliko hitreje vse narejeno, kot če bi morali delati sami. Za nas je to dobro tudi, da spoznamo, da ni samo študij, ampak je prav tako delo. Nekateri ljudje trdo delajo. Tudi na to se moramo navaditi, da kaj prostovoljno naredimo. Nič nas ne stane, delo ni samo naporno, je užitek," je povedala.

image
Tadej Regent Delo študentov na kmetiji tokrat na Koroškem

"Danes čistimo robido, grmovje, da bomo tu povečali pašnik. Pomembno je, da čistimo, kar je zaraščeno. To je pomembno za prehrano. Vidi se, da se da z malo več truda delati tudi na bregu," je povedal Brezovnik, ki ima v lasti in najemu skupno 62 hektarjev površin njiv in travnikov.

Delo je težko, a pomagajo z veseljem

"Razmišljali smo, kako bi lahko prispevali k družbi. Zavedamo se, kako težko je delo na kmetijah in na podeželju ter kako pomembna je samooskrba. Vzpostavili smo stik s kmetijskim ministrstvom in usmerilo nas je na kmetije, ki potrebujejo pomoč. Nikogar ne silimo. Kdor ima čas, voljo in željo, pomaga," je povedal predsednik ŠOUM Dejan Glazer.

Kmetje potegnili krajši konec
"Korona je izpostavila slabo povezanost prehranjevalne verige, izkoriščanje trgovcev po vertikali. Kmetje smo spet potegnili krajši konec, ves koronski denar so pretransformirali na mestne obrate, na trgovino. Na primer subvencije za izpad dohodka: najprej je bilo rečeno, da bo 167 evrov na glavo živine, kasneje le 100. Istočasno je cena za kilogram mesa pri mesarju padla za 20 centov. Iz tujine uvažamo ogromne količine hrane vprašljive kakovosti. Vemo pa, koliko primerov salmonele se je pojavilo v zadnjem času. To ne more biti povezano s čim drugim kot s tem, da je hrana prepoceni," je povedal Matej Brezovnik, ki ima trenutno 190 glav živine.

"Njihovo delo sem opazil na televiziji, poklical sem jih in jim povedal za naš plan. Hitro smo se dogovorili, a nato nam je malo nagajalo vreme. To delo se namreč mora opravljati po suhem," je povedal Brezovnik. Študentje so v okviru projekta sicer aktivni skozi celo leto, pozimi tako pomagajo pri kidanju snega, spomladi pri vrtnih opravilih, prilagodijo pa se potrebam tistih, ki jih pokličejo. "Letos smo se odločili, da pomagamo ljudem, ki jih je virus najbolj prizadel. Povezali smo se s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor in pridobili kontakte socialno ogroženih kmetij, ki jim lahko v teh težkih časih lahko pomagajo s prostovoljnim delom. Z veseljem smo prišli pomagat, ekipa se je hitro nabrala," je povedala Bernarda Jeraj, sekretarka oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM. V zadnjem obdobju je bilo izrečene tudi nekaj kritike na račun študentov, je dodala Jerajeva, zato se ji zdi prav, da študentje pokažejo, da ni vse tako črno-belo. "Že pri dodatkih in socialni pomoči študentom je bilo v času korone precej težav. Vsak študent je nato dobil 150 evrov, a predlogi, ki jih je dala študentska organizacija, niso bili uslišani."

Ponosni na angažma

"Zadnje čase študente prikazujejo v nekoliko drugačni luči, prisotno je mišljenje, da študentje ne delamo radi, da imamo večinoma v rokah le telefone, da smo nenehno ob računalnikih. Mislim pa, da ravno takšne akcije izkazujejo, da študentje nismo takšni, da radi priskočimo na pomoč tistim, ki jo potrebujejo," je povedal Glazer.

image
Tadej Regent Delo študentov na kmetiji tokrat na Koroškem

Niso pa bili študentje tokrat prvič na Koroškem, pred štirimi leti so v študentski delovni brigadi že pomagali v radeljski občini. Letos se odpravljajo v brigado že 22. zapored. "Gremo v Hrastnik, kjer vsako leto pomagamo domačinom. Imamo šest delovišč, zaradi virusa bomo brigado izpeljali v malo skrajšani obliki in z malo manj udeleženci, vseeno pa mislim, da bomo cilje, ki smo si jih zadali, izpolnili," je povedala Jerajeva. "Res smo se trudili, da bi tudi letos lahko izpeljali naš tradicionalni projekt. Že v enem tednu smo zapolnili vse prijave, na kar smo zelo ponosni," je o brigadi dejal Glazer.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku