Štirje starostniki skrivnostno izginili

Elizabeta Planinšič, 11.8.2019

Policija po več kot dveh desetletjih išče nove informacije o dogajanju v devetdesetih letih minulega stoletja v kanadski Muskoki.

Policija v kanadskem Ontariu je objavila nov poziv za posredovanje informacij, ki bi jim pomagale odkriti zločin, najverjetneje umor četverice starostnikov, ki so pred več kot dvema desetletjema skrivnostno izginili v Muskoki, na območju ob jezerih, kjer so posejane predvsem počitniške koče. Ontarijska provincialna policija je pred dnevi sporočila, da pogrešanje četverice po novem obravnava kot umore, četudi trupla niso bila najdena. Med letoma 1997 in 1999 so namreč na z jezeri posejanem območju Kanade izginili 77-letna Joan Lawrence, 69-letni Ralph Grant, 89-letni John Semple in 70-letni John Crofts.

"Vemo, da ti ljudje niso več živi," je dejal vodja ontarijske provincialne policije Rob Matthews na nedavni tiskovni konferenci v Vaughanu. Matthews je še pojasnil, da so se preiskovalci zdaj z novim pozivom obrnili na javnost v upanju, da si bo kdo, ki ni upal spregovoriti pred 21 leti, zdaj premislil. "Nekdo nekaj ve, ima podatke. Čas je, da to pove. Obrnite se na policijo in pomagajte," je Matthews sporočil ljudem.

Vse štiri domnevne žrtve so v času pred izginotjem živele v zanemarjenih hišah, katerih lastniki so bili člani ene družine. Družina Laan je upravljala dva doma za starostnike in več kot 27 hektarjev veliko kmetijo blizu Huntsvilla (okoli 230 kilometrov severno od Toronta). Matthew je dejal, da nobeden od članov družine Laan, ki bi lahko bili povezani s primerom - bratje David, Walter, Paul, njihova sestra Kathrine pa tudi njihov stric Ron Allen - ni pomagal v preiskavi. "Nobeden od njih ni hotel sodelovati s preiskovalci," je pojasnil.

A četudi ni potrdil, da bi kdo od članov družine Laan veljal za osumljenca, prav tako ni hotel dejati, da so njihovo morebitno vpletenost v domnevni zločin preiskovalci zavrnili. "Bilo bi neprimerno reči, da Laanovi za nas niso zanimivi," je dejal.

Kriminalni dosjeji pogosti v družini

Družina Laan je sicer kmalu po izginotju starostnikov svojo posest prodala in se odselila iz Muskoke, je še povedal Rob Matthews. Sedem bratov in sester je bilo v družini Laan, odraščali so na različnih območjih podeželske Kanade. O njih so se spletale različne zgodbice, njihov sloves ni bil nič prida. Že kot najstniki naj bi bili menda kradli smuči na lokalnem smučišču. Spet drugi vedo povedati, da naj bi bili vlomili v lokalno bolnišnico in tam ukradli zdravila. Nekaj zgodb kroži tudi o tem, da naj bi bili fantje že kot otroci goljufali pri tekmah bejzbola. A kot so Laanovi odraščali, so se govorice spremenile v dejstva.

"Neverjetno je, da je v eni sami družini lahko toliko kriminalcev," je medijem dejal lokalni podjetnik, ki se je večkrat srečal z njimi. Najstarejši brat, David Laan, ima glede na podatke s sodišč, odprt kriminalni dosje zaradi vlomov in tatvin. Kriminalni dosje so mlajšemu bratu Walterju Laanu odprli že pri 18 letih in se je dopolnjeval vsaj še 24 let: obsojen je bil zaradi premoženjskih deliktov, vlomov, tatvin, goljufij in celo izdajanja za policista. Kathrine Laan je pri 25 letih že sedela v zaporu zaradi posedovanja drog, tatvine in izsiljevanja. V zgodnjih devetdesetih letih so ji prišli na sled, da naj bi bila krščanski šoli v Muskoki ukradla skoraj 30 tisoč dolarjev; za to je bila tudi obsojena.

Kathrine je nato z brati Paulom, Walterjem in Davidom preuredila tri družinske hiše v domove za ostarele. Stali so v gozdovih blizu Huntsvilla. Na eni od posesti je živel njihov stric Ron, ki je pomagal stanovalcem v domovih. V prospektih so oglaševali, da ponujajo atraktivne, udobne sobe v hotelu z domačim vzdušjem. Kathrine naj bi bila pogosto odhajala v Toronto in tam iskala ljudi, ki niso imeli družine ali pa s sorodniki niso imeli nobenega stika, in jih vabila v njihove domove, vedo povedati lokalni prebivalci, ki so živeli v bližini domov za starostnike. A slika v domovih naj bi bila precej drugačna od tistega, kar je bilo zapisano v brošurah.

"Moj pes ima boljše razmere za bivanje, kot so jih imeli starostniki v teh domovih," je dejal eden od prebivalcev. Tudi po enajst ljudi je bilo nameščenih v sobi, ki je bila sicer oglaševana kot enoposteljna. Leta 1998 so prebivalci o razmerah obvestili tudi policijo. Med pregledom posesti je policije najbolj šokiralo odkritje vrtne lope v bližini enega od domov. V z deskami zbiti kočici je živela ženska, obkrožena z več kot 30 mačkami. "V lopi ni bilo ne vode, ne stranišča, niti oken. Zgolj lesena vrata. Sem bi pospravil zgolj orodje, ne pa, da je v tem živel človek," je izjavil eden od policistov po pregledu domov.

Izginotje Mačje ženske sprožilo preiskavo

Ženska, ki je živela v tej lopi in jo je skupnost poznala pod imenom Mačja ženska, je bila Joan Lawrence. V Muskoko se je preselila sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, zakaj, ne ve nihče. Ženska je bila v mladih letih novinarka in pesnica. Ko so jo ljudje spraševali, kako to, da živi v takih razmerah, jim je odgovorila zgolj, da nima druge izbire, saj za mačke noče nihče skrbeti in da so te živali njena edina družina, zato bi naredila vse, da jih obdrži. Družina Laan naj bi bila Lawrenceovi zaračunavala okoli 700 dolarjev mesečno, kar je bila skoraj celotna pokojnina Lawrenceove.

Trupel nikoli niso našli

Ralph Grant je bil prav tako eden od stanovalcev. Za njim so bili težki časi in pristal je v oskrbi družine Laan. Grant se je preselil v Ontario, saj je tam dobil službo v eni od tovarn. Bil je alkoholik in se je boril z rakom čeljusti. Po besedah njegovega nečaka ga je po zdravljenju v več bolnišnicah družina Laan zvabila v enega od svojih domov.

Novembra 1998 je eden od stanovalcev zaupal svojemu socialnemu delavcu, da se dogajajo čudne stvari. Zaradi njegovih besed so policisti postali še bolj pozorni na domove in družino Laan. Na plano je namreč prišla novica, da je Mačja ženska izginila. Dokumenti iz dosjeja razkrivajo, da je ženska, tik preden je izginila, prejela ček za več kot 700 dolarjev kot vračilo preveč plačanih davkov; a ta je izginil. Ženska je drugim stanovalcem dejala, da se bo glede izginulega čeka soočila z lastniki posesti.

Ko so policisti začeli preiskovati izginotje Lawrenceove, so osumili družino Laan. A ker trupla niso našli, ni bil nihče osumljen. Preiskovalci so nadaljevali delo, več let so iskali sledi, med tem pa ugotovili, da ženska ni edina pogrešana, da obstajajo še trije ljudje, za katerimi je izginila vsaka sled, prav tako za denarjem, ki so ga imeli. Grant je bil nazadnje viden leta 1999, prav ob enem od preiskav policije na domovih za starostnike. Še dva izginula, John Semple in John Crofts, sta bila nazadnje videna v začetku leta 1998. Laanovi policiji sicer niso prijavili nobenega primera izginule osebe.

Izginotje četverice starostnikov je dobilo celo svoje ime: Skrivnost Muskoke. Domačini so jezni, sprašujejo se, zakaj toliko let nihče ne ugotovi, kaj se je dogajalo s priletnimi oskrbovanci domov. Zdaj upajo, da bo skrivnost le razvozlana.

Anketa

Koliko denarja zapravite za božično-novoletna darila?

Sudoku