Štefan Hadalin: "Vem, da brez dela ni jela"

Aleš Mišič, 9.10.2019
Robert Balen

Uspešna sezona, v kateri je videl, da je konkurenčen najboljšim, je dodatna motivacija, pravi svetovni podprvak v kombinaciji, ki ga zelo mika, da bi kmalu stopil na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu

Najboljši slovenski kombinatorec je Štefan Hadalin in eden najboljših na svetu. Nekdanji mladinski svetovni prvak v kombinaciji je letos potrdil, da je tudi v članski konkurenci v tej disciplini kandidat za najvišje dosežke. Na svetovnem prvenstvu v Areju je osvojil srebrno medaljo, da vrhunski rezultat ni bil naključen, pa je potrdil s tretjim mestom v Banskem, sploh s prvimi stopničkami za slovensko moško alpsko smučanje v kombinaciji. Decembra lani je zablestel tudi v slalomu, osmi je bil v avstrijskem Saalbachu.

V novo sezono prvič vstopa kot šampion. Je to dodatna obremenitev? "Zagotovo so moja pričakovanja in tudi drugih do mene malenkost višja, kar je logična posledica takšnih rezultatov. S tem se ne želim preveč obremenjevati, želim ostati takšen, kot sem bil, osredotočen nase, delati najboljše v smučanju. To prinese rezultate," odgovarja Štefan Hadalin. Zaradi tega ni nobenega strahu, kako bodo stvari potekale v novi zimi. "Zagotovo pa čutim, da so večje zahteve, zato je tudi drugačen občutek iti v sezono, ampak se s tem ne obremenjujem." Štef, kakor mu pravijo reprezentančni kolegi, je vselej veljal za marljivega, zelo delavnega tekmovalca, ki dodatne spodbude z dobrimi rezultati ne potrebuje kaj dosti. "Že v prejšnjih sezonah sem delal zelo zavzeto. Je pa zagotovo tovrstna sezona dodatna motivacija, ko vidiš, da zmoreš in da si lahko konkurenčen najboljšim, jim prideš ob bok in jih lahko tudi premagaš. Zato je še lažje in s še večjim užitkom iti na trening, ker veš, kaj te čaka v cilju in česa si sposoben."

image
Epa

Eden manj bo, ne bo pa nič lažje

Podobno kot v prejšnji sezoni ostaja vpet v več disciplin. Trener za hitre discipline Peter Pen pravi, da rezultate v kombinaciji dosegajo smučarji, ne specialisti. "Ja, s tem se lahko strinjam. V bistvu ostajam v podobnem sistemu kot v lanski sezoni, torej slalom, veleslalom in kombinacija, morda bomo dodali tudi kakšen superveleslalom bolj tehnične narave, lahko da že v Beaver Creeku v ZDA. To je za zdaj moja pot, v tem se tudi najbolje znajdem in mislim, da bom tudi vztrajal naprej," opisuje 24-letnik.

Njegov največji vzornik je bil hrvaški šampion Ivica Kostelić. Kaj je Hadalina najbolj navdušilo pri štirikratnem olimpijskem podprvaku in svetovnem prvaku? "Mogoče ravno njegova vsestranska naravnanost pa tudi vrhunski rezultati v mnogih disciplinah. Če pa pogledam aktualni čas, me zelo navdušuje Alexis Pinturault, ki je tudi moj tekmec, ampak je zelo fascinanten, ker je v svetovnem vrhu v treh disciplinah, s tem da je tudi v kakšnem superveleslalomu, če se ga loti, lahko zelo blizu najboljšim."

"Če se primerjam s prejšnjo sezono v istem obdobju, sem bolje pripravljen"

Enega velikega smučarja, Marcela Hirscherja, pa ne bo več, vendar tudi on ni bil nepremagljiv. "Ja, res je, tudi on je krvav pod kožo. Eden manj bo, zato pa ne bo nič lažje, ker na progi si sam, odsmučati moraš sam, je pa res, da bo morda na kakšni tekmi kakšno mesto več na stopničkah za koga drugega. To je edina stvar, kar zadeva mene, ki bo drugačna. Vem pa, da brez dela ni jela oziroma brez smučanja na takšnem visokem nivoju rezultata ne moreš narediti." Alpinci bodo imeli svetovno prvenstvo čez dve leti, olimpijske igre jih čakajo šele čez tri. V tej zimi bo vse usmerjeno v svetovni pokal in zdi se, da Štefanu Hadalinu roji po glavi najvišja stopnička. "Zagotovo je to eden od izzivov in ciljev. Ne bom rekel konkretno za to sezono, ampak v kratkoročnem smislu pa zagotovo. Če bo že v tej sezoni, bom zelo zadovoljen. Že ponovitev rezultatov iz prejšnje sezone v kombinaciji bi bila zelo lep uspeh, pa nadgradnja kakšne wengenske kombinacije bi bila lep dosežek. Tam višje kot osemnajsti še nisem bil in bi bilo tudi zame zelo dobro, če bi tam naredil kakšen dober rezultat. Kratkoročni oziroma srednjeročni cilj zmaga zagotovo je. Ali bo že v tej sezoni, pa bomo videli. Vedno si želim najvišje, najboljše."

Med dobitnike točk tudi v veleslalomu

Z Žanom Kranjcem sta prijateljski dvojec, na snegu pa seveda tekmeca. Naš najboljši veleslalomist zmago v svetovnem pokalu že ima. Morda dodatna spodbuda za naprej? "Ja, tudi Žan je svojevrstna motivacija, ker delava po enakem programu pozimi in vidim, kako njemu uspeva. Imam tudi določeno primerjavo na treningih z njim in potem vidim, kako visoko lahko sežem. Verjamem, da sva eden drugemu predvsem takrat, kadar dosegava lepe rezultate, velika motivacija, in je prav, da tako ostane tudi naprej," odgovarja smučar z Vrhnike.

image
Reuters

Na poletnih snežnih pripravah pa primerjav z drugimi reprezentancami ni bilo. "Ni bilo veliko možnosti, opravil sem en trening z italijansko slalomsko ekipo in bil pri tem precej konkurenčen, drugače pa treningov nisem preveč križal z drugimi reprezentancami. Za to bo čas v kasnejšem obdobju. Če se primerjam z lansko sezono v istem obdobju, sem bolje pripravljen. Imam tudi manj težav, približno vem, kam sodim, imam več potrditev za sabo in se lahko na druge stvari osredotočim. Moram povedati, da se kar v redu počutim."

Vzrok boljšega stanja pa je po njegovem boljše opravljena kondicijska priprava. "Tam sem spet naredil korakec naprej in v bistvu se vse skupaj po sistemu domin nadaljuje. Upam, da mi bo to uspelo prenesti v sezono in da bodo rezultati temu primerni," pravi naš sogovornik. Tednu kondicijskih priprav sledijo smučarske v avstrijskem Hintertuxu, potem pa se nadaljujejo treningi na avstrijskih ledenikih vse do uvodne tekme svetovnega pokala v Söldnu. Tam slaloma ne bo, na sporedu bo samo veleslalom. "Ambicije so, da se spet vrnem tja, kjer sem že bil pred dvema letoma, med dobitnike točk. Za začetek bi mi bilo dovolj, če bi mi že v prvih nekaj tekmah uspelo osvojiti točke, kajti potem so ambicije višje. Dejstvo je, da je s številko okoli 60, ki jo imam, težko napasti oziroma se ti težko vse izide v tisti vožnji. Vemo, kakšna je konkurenca, in zato kakih nerealnih pričakovanj ne morem imeti. Verjamem, da imam kakovosti in znanja dovolj, izkušenj tudi kar nekaj, in če bom znal to unovčiti, bo tudi na tekmi v veleslalomu kakšen boljši rezultat," je zaključil Štefan Hadalin.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku