Zaradi vrtanja po nosu lahko zbolimo?

Bonbon, 26.1.2019
Canstockphoto

Če so zdravniki do zdaj verjeli, da se pljučnica prenaša le po zraku, imajo neizpodbiten dokaz, da se tudi z dotikom.

Študija britanskih znanstvenikov je namreč dokazala, da lahko za njo zbolimo celo zaradi vrtanja po nosu, saj se bakterija pnevmokok, ki jo povzroča, ne prenaša le z drobnimi kapljicami v zraku, na primer pri kašljanju ali kihanju obolelih, trdijo britanski znanstveniki. Enako hitro in uspešno se širi tudi z dotikom, na primer nosu in rok, piše v znanstveni reviji European Respiratory Journal.

image
Canstockphoto

V raziskavi so skupini odraslih prostovoljcev na roke nanesli bakterijo, nato pa so si lahko na različne načine brskali po nosu. In ne glede na to, ali so si pri "čiščenju" pomagali s suhim ali z vlažnim prstom, je bil prenos bakterije enako uspešen. Razlika je bila le v količini prenesenih bakterij - z vlažnim prstom smo učinkovitejši. Izsledki trdijo še, da se bakterija lahko širi tudi s predmeti, kot so mobilni telefoni ali otroške igrače.

Zaradi pljučnice letno umre okoli 1,3 milijona otrok na svetu, mlajših od pet let, in čeprav so v raziskavi sodelovali odrasli, ta velja predvsem kot opozorilo staršem. Prepričati otroke, da si nehajo vrtati po nosu, pa je vendarle misija nemogoče, zato je najbolje poskrbeti za dobro higieno rok ter redno čiščenje igrač in površin. Tako bo verjetnost širjenja bolezni zagotovo manjša.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku