Ste utrudili jetra?

Urška Kereži, 31.8.2018
Nataša Juhnov

Stavek Vse mi gre na jetra ima veliko večjo težo, kot mu v navalu slabe volje pripišemo, ko ga izrečemo.

Kadar je delovanje jeter zaradi prevelikih količin zaužitega alkohola, sladkorja, mastne in nezdrave hrane, stresa ali določenih zdravil preobremenjeno, celice niso ustrezno oskrbljene s potrebnimi hranili. Njihovo nepravilno delovanje oziroma jetrna disfunkcija je navadno posledica zamaščenih jeter.

Na srečo so prav jetra eden redkih organov, ki so sposobni regeneracije, sicer govorimo o cirozi. Ko so oslabljena in utrujena, jih torej lahko pozdravimo. Težava pa je, da ne bolijo, zato tudi takrat, ko so močno obremenjena, na to ne opozarjajo. Odkrivanje težav je tako oteženo. V veliko pomoč pri uravnavanju njihovega delovanja je zdravilna učinkovina iz pegastega badlja imenovana silimarin, ki nevtralizira škodljive končne presnovne produkte in pospeši nastajanje novih jetrnih celic. Raziskave so pokazale, da so po njegovem jemanju rezultati jetrnih testov izboljšani za kar 44 odstotkov. In kako izmed številnih simptomov hitro prepoznamo zamaščenost jeter?

Trebušček

Tisti zoprni občutek, da se nam je, po tem, ko smo se nekaj časa užitkarsko predajali številnim gurmanskim pregreham, okoli popka nabral nov maščobni obroček, vsi dobro poznamo. Obloge na trebuhu so posledica neravnovesja črevesnih bakterij, ki nastane ob nepravilnem prehranjevanju in uživanju alkohola. Slednji namreč ne okrni zgolj miselnih sposobnosti ter sprosti duševne zavore, temveč tudi apetit. Našteti nezdravi presežki pa tako močno oslabijo delovanje jeter, da se začne maščoba, ki se sprva nabira v jetrih, sčasoma nalagati še na trebuhu.

Utrujenost

Utrujenost in slaba koncentracija, v ekstremnih primerih celo zmedenost, so navadno posledica zmanjšane ravni vitamina B12 v telesu, do česar najpogosteje prav tako privede preveliko uživanje alkohola in nezdrave hrane. To moti nastanek prebavnih encimov, ki v jetrih sodelujejo pri vsrkavanju omenjenega vitamina. Preobremenjena jetra pa tudi sicer ne zmorejo vsrkavati in tvoriti vseh potrebnih snovi, kar slabi človeški organizem.

Lomljivi nohti in lasje

Na laseh in nohtih najhitreje opazimo nepravilnosti. Za telo so po pomembnosti namreč med zadnjimi, zato oskrbo v kriznih razmerah najprej odreče njim. Kadar torej jetra ne morejo zagotoviti ustreznih hranil za cel organizem, postanejo nohti in lasje suhi, skrhani, lomljivi.

Razdražljivost

Pri presnavljanju strupov telo ni v najprijetnejšem položaju, zato ni čudno, da nas pri pretiranem delovanju jeter pogosto mučijo tesnobnost, živčnost in razdražljivost.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku