Se odpravljate na dopust? Ste pomislili na vse?

Vsebino omogoča Zavarovalnica Sava, 23.12.2019
Shutterstock

Zavarovanje rizika odpovedi potovanja vam lahko prihrani precejšen znesek, če se zgodi kaj nepredvidenega.

Končno dopust. Se ga že veselite, kajne? Odklop od vsakdanjih skrbi in stresa, novi kraji, novi ljudje, nova doživetja. Nekaj dni brezskrbnosti, ki nas napolnijo z energijo za več mesecev naprej.

Tudi Nina se je veselila letošnjih novoletnih počitnic, z družino je načrtovala dolgo želeno smučanje v avstrijskih Alpah, za katero je vse leto pridno varčevala. Že oktobra so preko spleta izbrali prijeten majhen hotel blizu smučišča in rezervirali petdnevni aranžma s polpenzionom. Obenem so si ogledali vso ponudbo prog in drugega dogajanja, zlasti za otroke. Slišalo se je kot pravljično doživetje, ampak...

image
Shutterstock

...nekaj sekund nepazljivosti ob prvem letošnjem mrazu je bilo dovolj, da je Nini zjutraj na poti v službo spodrsnilo na ledu. Ob nesrečnem padcu si je zlomila zapestje in sanj o smučanju je bilo za nekaj časa konec. Namesto pripravam na dopust se je posvetila obiskovanju zdravnikov in okrevanju, da se bodo kosti čim prej postavile nazaj na svoje mesto in bo bolečina minila.

Pomislite tudi na slabe plati

Na srečo je Nina zelo organiziran človek, ki vnaprej misli na vse. Tako je že ob rezervaciji aranžmaja v agenciji pomislila tudi na možnost, da se lahko v dveh mesecih pred načrtovanim dopustom marsikaj zgodi.

​Zato je že tedaj enostavno kar preko spleta sklenila in plačala zavarovanje rizika odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Sava.

Nina sicer takrat ni pomislila, da se bo poškodovala prav ona, bolj jo je skrbelo, da bi zbolel kateri od njenih otrok in bi zaradi tega morali ostati doma, tako pa ji je nekaj minut na spletu prihranilo kar nekaj skrbi in tudi družinskega proračuna. Kako priročno.

Tudi če bi mož nenadoma ostal brez zaposlitve, česar se je bal ob vsaki napeti situaciji v državi, se za odhod najverjetneje ne bi odločili. Zdaj je bila Nina srečna, da je ubogala nasvet uslužbenke in plačala malo več, saj ji je to prihranilo marsikatero neprijetnost.

O dogodku je takoj obvestila zavarovalnico, kjer so ji pomagali z nadaljnjimi navodili, katero dokumentacijo mora prinesti, da bodo lahko začeli obravnavati primer in ji bodo čim prej izplačali odškodnino.

Tam so ji tudi dali nadaljnja navodila, katero dokumentacijo mora prinesti, da bodo lahko začeli obravnavati primer in ji bodo čim prej izplačali odškodnino. Če zavarovanja ne bi bila sklenila, bi ostala brez kar precejšnjega zneska, saj ji stroškov že vplačanega aranžmaja ne bi nihče povrnil. Tako je morala plačati zgolj administrativne stroške, ki pa so bili v primerjavi s celotno ceno razmeroma nizki.

image
Shutterstock

Največ počitnic pokvari bolezen ali poškodba

Bolezen ali poškodba je daleč najpogostejši vzrok odpovedi potovanja, zavzema približno 80 odstotkov. Seveda ne gre samo za bolezen zavarovanca, temveč zavarovanje krije tudi njegove družinske člane: otroke, partnerja ali starše, ki potrebujejo vsakodnevno oskrbo zavarovanca. Veliko manjše deleže zavzemajo drugi vzroki, recimo poškodovanje lastnine zavarovanca zaradi vloma ali poplave, smrt v družini, nepričakovana nosečnost, zaradi katere bi bilo potovanje tvegano, ali nova zaposlitev.

Nekatere zavarovalnice, denimo Sava, povrnejo celo stroške odpovedi potovanja zaradi pomanjkanja snega v času smučarske sezone, ki je seveda tudi lahko vzrok, da nekdo ostane doma.

Seveda pa so to zgolj navedbe zavarovalnic, ki spremljajo in beležijo podatke o vzrokih za izplačilo odškodnin. Kdo ve, koliko ljudi se mora iz različnih vzrokov odpovedati potovanju, pa jim nihče ne povrne denarja, ker se niso odločili za sklenitev zavarovanja.

Ko boste naslednjič načrtovali svoj sanjski dopust, pomislite tudi na to, da se kljub previdnosti in najboljšim željam življenje hitro lahko obrne po svoje. Takrat je dobro, če vam ob strani ne stojijo le najbližji, ampak tudi dobra zavarovalnica.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku