Ste na dieti brez ogljikovih hidratov? Pozor, lahko skrajša življenje

A.N.K., 10.9.2018

Diete z znižanim vnosom ogljikovih hidratov, torej sladkorja, moke, krompirja, so raziskave povezale s krajšim življenjem. Razen če tudi za zrezek najdete rastlinsko zamenjavo.

Analiza podatkov 15.400 ljudi v ZDA je odkrila povezavo med umrljivostjo in vnosom ogljikovih hidratov. Študija je pokazala, da živijo dlje časa ljudje, ki so dobivali okrog 50 do 55 odstotkov svojega energetskega vnosa iz ogljikovih hidratov. Pri starosti 50 let bi taki ljudje lahko pričakovali, da bodo živeli še 33 let. To je eno leto dalj od ljudi, ki dobijo 70 odstotkov energije ali več iz ogljikovih hidratov, in štiri leta več, kot živijo ljudje, ki dobijo manj kot 30 odstotkov svojih kalorij iz ogljikovih hidratov.

Sara Seidelmann iz bolnišnice Brigham in kolegi iz Woman's hospital v Bostonu, so se spraševali, ali lahko maščobe in beljakovine, ki jih uživajo ljudje na dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, prispevajo k zmanjšanju dolgoživosti.

Podatki so pokazali, da se je pri ljudeh, ki so zamenjali ogljikove hidrate z mesom, kot je jagnjetina, svinjina, goveje meso in piščanec - in to je značilno za dietetike z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov v Evropi in ZDA - smrtnost povečala.

Nasprotno pa velja za tiste, ki so namesto mesa jedli rastlinske vire beljakovin in maščob, kot so stročnice, zelenjava in oreščki.

image
Profimedia
"Bolj ko zamenjujete rastlinske maščobe in beljakovine za ogljikove hidrate, bolj se zmanjša tveganje," pravi Seidelmannova.

Ekipa meni, da je visoka smrtnost pri dieti z veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov posledica manjšega vnosa sadja in zelenjave ter škodljivih učinkov živalskih beljakovin in maščob na stresne sisteme, ki uravnavajo vnetja v telesu in oksidativni stresni sistem.

"Če boste izbrali zelo nizko vsebnost ogljikovih hidratov kot način, kako izgubiti težo ali kot prehranjevalni vzorec, je zelo pomembno, da nadomestite ogljikove hidrate z več rastlinskimi živili", pravi Seidelmannova za New Scientist.

Kar se tiče tistih, ki jedo veliko ogljikovih hidratov, je njihova stopnja smrtnosti lahko višja zaradi presnovnih težav, povezanih z vnosom velikih količin rafiniranih ogljikovih hidratov, kot sta beli riž in kruh.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku