Starejši in invalidi od 1. julija brezplačno z avtobusom in vlakom po celi Sloveniji

Tanja Fajnik Milakovič, 24.6.2020
Sašo Bizjak

Vlogo za vozovnico lahko upravičenci od danes, 24. junija, oddajo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa jo naslovijo na ministrstvo za infrastrukturo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let bodo lahko medkrajevni potniški promet po Sloveniji, avtobusni in železniški, brezplačno koristili od 1. julija. Velja opozoriti, da so do brezplačne vozovnice upravičeni le tisti, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Vozovnica bo veljala eno leto, za izdelavo bo treba odšteti tri evre
image
Sašo Bizjak

Vlogo za vozovnico lahko upravičenci od danes, 24. junija, oddate na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa jo naslovite na ministrstvo za infrastrukturo po navadni oziroma elektronski pošti. Na ministrstvu ocenjujejo, da je do brezplačne vozovnice upravičenih okoli 600 tisoč ljudi, zato opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganja okužbe z novim koronavirusom priporočajo, da obrazec za pridobitev vozovnice oddate prek običajne ali elektronske pošte.

image
Andrej Petelinšek Na avtobusih in vlakih je treba še vedno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Poleg izpolnjenega obrazca, ki ga najdete na spletni strani ministrstva tukaj, boste morali na prodajnih mestih predložiti osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tisti, ki pa boste vlogo oddali po pošti ali e-pošti, vam omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati. Pošljite samo izpolnjen obrazec na poštni naslov: Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom "brezplačna vozovnica Slovenija". Če pa boste vlogo oddali po elektronski pošti, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in v zadevo e-pošte napišite "brezplačna vozovnica Slovenija".

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vse vloge, vozovnico boste dobili v najkrajšem možnem času, prevzeti pa jo boste morali na enem izmed prodajnih mest. Za stroške izdelave vozovnice boste odšteli tri evre. Brezplačna vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana, zato ministrstvo upravičencem priporoča, naj s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si jo priskrbijo šele takrat, ko jo nameravajo za medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti. Na avtobusih in vlakih je treba še vedno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), še opozarjajo.

Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice vam na Ministrstvu za infrastrukturo nudijo tudi na telefonski številki: 01/478 84 11, samo ob delavnikih, med 8. in 16. uro.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku