Starejše zaposlene najbolj zanima učenje tujih jezikov

seniorji.info, 7.12.2018
Profimedia

Zaposleni nad 45. let imajo možnost brezplačnih izobraževanj, ki potekajo v okviru Zveze ljudskih univerz Slovenije.

Izkušnje izvajalcev izobraževanj za starejše zaposlene kažejo, da začetni strah in negotovost, ki sta posledica spremembe oziroma vključitve v izobraževanje, kmalu zamenja hvaležnost, je prepričana direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja. "Mislim, da je izraz hvaležen ustrezen. Ko vidi, da je prišel v super program, kjer je bodisi sklepal nova poznanstva, nova prijateljstva, hkrati pa nadgradil svoje znanje ali pridobil čisto novega, mogoče, kar si je želel, pa si ni upal, je to za njega odlična izkušnja. Hkrati pa je to znak za zaposlene, da delodajalcu ni vseeno za njega, če ga napoti na izobraževanje."

image
Profimedia

Ukrepi za ohranitev sposobnosti za delo pri starejših

Leta 2008 je evropska raziskava, v kateri je sodelovalo 31 držav, vključno z vsemi 27 članicami EU, pokazala, da lahko izboljšanje delovnih pogojev prepreči zgodnjo upokojitev in zvišuje odstotek delovno aktivnih starejših zaposlenih.

image
Alenka Stražišar Lamovšek Direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja.

V Trebnjem začenjajo z novimi izobraževanji

Starajoča družba je realnost, s katero se soočajo številna podjetja, saj je v delovnih okoljih vse več starejših zaposlenih, poudarjajo v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK Trebnje). Kot ugotavljajo, sta največja izziva za delodajalce, kako jih čim dlje ohraniti zdrave na delovnem mestu in kako njihovo znanje prenesti na sodelavce, da znanje ostane v podjetju.

Pri tem je zelo pomembno, kako podjetje predstavi vlogo vsakega zaposlenega in kako ga seznani, kaj se od njega v podjetju pričakuje. V trebanjskem centru za izobraževanje ugotavljajo, da se starejši zaposleni  radi učijo tujih jezikov, hkrati pa se vse bolj zavedajo, da ni izobraževanje le osvajanje nekih strukturiranih vrlin, ampak so se pripravljeni seznaniti tudi z učinki zelišč, pripravo in pridelavo hrane ter drugimi zanimivimi aktualnimi vsebinami.

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki je del Zveze ljudskih univerz Slovenije, že skoraj šest desetletij skrbi za kakovostno izobraževanje odraslih, predvsem iz ranljivih skupin, v zadnjih letih pa so s sofinanciranjem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada nova znanja brezplačno ponudili tudi številnim starejšim zaposlenim, ki predstavljajo vse večji delež v strukturi zaposlenih v delovnih okoljih.
Zainteresirani se na brezplačna izobraževanja že lahko prijavijo neposredno na CIK Trebnje, prek telefona 07 348 21 04 ali e-pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku