Stare modrosti: Ko želite priklicati sonce, poglejte ognjič

Nina Kasandra Klun, 21.10.2018
Nina Kasandra Klun

Naj vam najprej povem zgodbo. Zgodbo, ki so jo nekoč davno nazaj pripovedovali v Grčiji, ohranila pa se je vse do današnjih dni.

Midas, frigijski kralj, je koprnel po zlatu in bogatiji. Imel je hčerko, imenovano Marigold, za katero je prav tako želel, da ima vse najboljše. Ona pa je pogosto odhajala v gozd povsem bosih nog in spuščenih las. Nekega dne je k Midasu prišel na obisk Dioniz, bog veselja, vina in plodnosti, da bi se mu zahvalil, ker je pomagal prijatelju Silenu. V zameno mu je bil pripravljen izpolniti željo. Midas se seveda takoj odloči; vse, česar se bo dotaknil, naj se spremeni v zlato. In v hipu se je vse, česar se je Midas dotaknil, res spremenilo v zlato. Ko pride domov Marigold, vidi očeta v zlati obleki in zlatih sandalih. Pove ji, da mu je Dioniz poklonil »zlati dotik«, a na žalost se je vse, tudi hrana, spremenilo v zlato. Marigold z žalostjo objame očeta, a glej ga zlomka, tudi ona se spremenila v zlato, pravzaprav v zlat kip.

image
Nina Kasandra Klun Posušen ognjič oziroma njegovi cvetovi.

Ko to Midas vidi, ves potrt odhiti do Dioniza in ga prosi, naj mu pomaga, da bo Marigold spet normalna, živa in da bo spet vse kot poprej. Dioniz mu veli, naj se okopa v reki Paktol. Ko to stori, se vse zopet spremeni v poprejšnje stanje. Tudi Marigold oživi. Presrečen Midas se skupaj z Marigold veseli življenja, takega, kot je, predvsem pa spozna, da ga najbolj osrečujejo preproste stvari, kot so hoja po gozdu, poslušanje ptičjega petja in gledanje Marigold, kako veselo skaklja po travnikih, polnih čudovitega cvetja.

Ognjič naj bi s svojim notranjim sijem odstranil vse slabo in temno.

Sončna rožica

Da, v vsaki pravljici je veliko resnice in omenjena zgodba nam prikaže pravo vsebino, osebnost ognjiča, ki ga poznamo tudi kot marigold, kalendulo, sveto ali zlato rožo, bikovo oko. Ognjič je namreč v svoji biti tako preprosta rožica, obsijana z mnogo veselja in sonca, da resnično dela čudeže.

image
Nina Kasandra Klun Ognjič lahko uporabimo tudi kot dekoracijo, na primer na svečki.
Tako so ognjič imeli vedno pri roki za razne bolezni, vnetja, vročino, celo v boju proti kugi naj bi pomagal, pa tudi ko so želeli, da grde govorice in obrekovanja potihnejo. Ognjič naj bi s svojim notranjim sijem odstranil vse slabo in temno. Zato ne preseneča, da je povsem sončna rožica, vlada ji element ognja, uporablja pa se predvsem za energetsko zdravljenje solarnega pleksusa, torej našega notranjega sonca. Zato je ognjič izjemno krepčilo za trebušno votlino. V meditaciji pa si je dobro predstavljati, kako
image
Nina Kasandra Klun Ognjič bo vaš vrt polepšal in mu vdahnil veselje.

Darovanje

Pogosto so ga darovali kipom device Marije, od tod je tudi nastalo ime mari-gold. V Indiji je ena izmed najbolj svetih rastlin. Predstavlja hvaležnost in spokojnost. Zato je najbolj pogosta rožica, ki jo uporabljajo v obredih zahvalnosti, pogosto spletajo venčke in jih obesijo okoli vratu svojim božanstvom, predvsem Lakšmi, boginji obilja, in njenemu možu, bogu Višnuju.

Verjeli so tudi, da ima neverjeten ščit pred zlimi duhovi, zato so ognjič prinašali na grobove, da bi tako zaščitil duše umrlih. Konec oktobra in začetek novembra, ko se zemljina energija pomakne povsem vase, do svojih korenin (tudi pri nas praznujemo dan mrtvih), so ga redno prinašali na pokopališča in uporabili v vseh ritualih, v katerih so se poklonili prednikom. November je vsekakor čas globine in naših prednikov. Pripada vladavini Škorpijona, ki je v tem primeru zelo dober povezovalec med tostranstvom in onostranstvom.

Če nekaj časa gledate v ognjič, se vam izboljša vibracija in veselje se naseli v vaše srce.

Nekaj dejstev o ognjiču

Cvet ognjiča se odpre ob sončnem vzhodu, zapre pa ob zahodu.

Če cvetovi ostanejo zaprti, prihaja nevihta.

Če uživamo ognjič, bomo videli vilince.

Venček iz ognjiča, obešen nad posteljo, bo prinesel preroške sanje.

Pogosto je del amuleta, ker ščiti pred sovražnimi besedami.

Da boste ohranili čim več njegove moči, ga je treba nabirati ob lepem, sončnem vremenu.

Če nekaj časa gledate v ognjič, se vam izboljša vibracija in veselje se naseli v vaše srce.

image
Profimedia Ognjič je ena manj zahtevnih enoletnic na vrtu.

Od ideje do realizacije

Ognjič vibrira s številom 4, ki predstavlja stabilnost in kreacijo. Število 4 predstavlja tudi vse elemente: zrak, vodo, zemljo in ogenj. In ker mu vlada prav slednji, se z ognjičevo pomočjo, v obliki esence, same prisotnosti rastline v prostoru ali če ga uporabimo kot kadilo, pričnejo ideje tudi realizirati. Njegova energija je močna in zato je pot do materializacije hitrejša. Povezan je z vsemi sončnimi odtenki barv, takega rumenega, oranžnega najdemo tudi v naravni obliki. Z njim najbolje sodelujejo kristali: citrin, jantar in jaspis.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku