Pogovori s Starci: Sama sem svoj gospodar

Petra Košič, 22.1.2019
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej

Stanki Škodič se znanke čudijo, da se je v osmem desetletju življenja odločila nastopiti v gledališki predstavi, ki je tik pred lanskoletno premiero zahtevala vsakodnevne vaje. Odgovarja jim, da tega ne jemlje kot obveznost, ker ji je nastopanje v veselje.

»Povem jim, da sem sama svoj gospodar in sama odločam, kam bom šla,« pravi Stanka Škodič iz sedemčlanske zasedbe upokojencev, ki pod okriljem ljubljanskega Gledališča Glej nastopajo v predstavi Starci. Oder je bila njena tiha želja, ki je tlela vse od otroških let in zagorela vsakič, ko je z gledalskih sedežev opazovala na odru stati druge. Svoje odrske sanje je začela uresničevati šele po upokojitvi leta 2001, ko se je najprej kot članica ljubljanskega Društva upokojencev Krim – Rudnik vključila v pevski zbor in nastopala po domovih za starejše. Kmalu zatem je svoje nastope nadgradila še s skeči, dokler je sinova spodbuda ni pripeljala v stik z gledališčem, kjer je dobila vlogo v predstavi, ki v ospredje postavlja odnos družbe in posameznikov do starosti.

image
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej Stanka Škodič nastopa v predstavi Starci 1.2 v Gledališču Glej.
"Z voljo sem vse zmogla"

Kot je o svojih intimnih pogledih na neizbežen proces staranja in umrljivosti odkrita na odru, tudi v pogovoru ranljivo razgrne svojo zgodbo in lastne poglede na smrt.

Kako to, da ste se odločili za sodelovanje v predstavi?

Moj mlajši sin je zasledil oglas, da v gledališču iščejo amaterje, ki bi sodelovali v predstavi. Poslal mi ga je po pošti in zdelo se mi je zanimivo. Ko sem prišla na prvi razgovor, je bilo nekih 12 kandidatov in teden dni zatem smo se že izbrani srečali z režiserjema. Danes smo kot ena družina, tako dobro se razumemo, ampak na začetku mi je bilo pa vse tako zelo težko. Mislila sem, da ne bom zmogla, ker ne bom kaj dosti znala. Od nekdaj sem bila tako boječa v življenju, že tudi kot otrok. Vendar so me v gledališču soigralci dvigali, tudi od režiserjev smo bili vsi deležni neverjetne spodbude. Seveda, ko smo se učili žongliranja za predstavo, so bile sprva žogice večino časa na tleh, proti koncu pa že več v zraku. Izurili smo se v predstavi in imeli smo veselje do tega dela.

image
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej Iz predstave Starci.

Na kateri točki svojega življenja ste vi začeli zaznavati, da vas družba uvršča med stare ljudi?

Tega, da bi mi kdo rekel ali dal občutek, da sem stara, še nisem doživela. Ljudje mi pravijo: »Pa Stanka, ti si super!«. Vse je nekako pozitivno okoli mene. Tudi od gledališčnikov sem ves čas deležna spodbud in tako si rečem, da sem pa res še v redu. (smeh) Ne čutim nobenih bolečin in tudi zdravil ne jemljem, zdravnica pravi, da jih ne potrebujem. Veliko hodim v naravo, samo ta računalnik sovražim, zato ga na odru razbijem.

image
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej Iz predstave Starci.

V predstavi vam človek to tudi verjame. Pa s prtičkom ga pokrijete ...

Ja, to je iskreno. Svoj računalnik imam doma kar pokrit, zato da ga ne vidim. Mobilnik pa je pri meni nepogrešljiv. Imam sicer hišni telefon, ampak moram biti doma, če želim biti dosegljiva. Mobilnik pa lahko dam kar v žep in tako sem se tudi navadila. Sin mi je rekel, naj ga zjutraj vklopim in dam polnit, zato ga imam na polički, vzamem pa ga v trgovino ali ko grem na sprehod. Zelo rada grem na Grajski grič in okoli Ljubljanice.

"Zakaj bi razmišljala o tem, da bi kdaj obležala nepokretna?"

Pravite, da se vam prijateljice čudijo, ker vas manj srečujejo, odkar ste zasedeni z gledališčem in drugimi nastopi. A si ne dovolite, da bi vam tuja mnenja kratila lastno srečo. Ste z leti razvili še bolj pozitiven odnos in voljo do življenja ali ste že od nekdaj razmišljali tako spodbudno?

Od nekdaj sem tako razmišljala. Že 26 let sem vdova. Moj mož je umrl za rakom zelo na hitro, v pol leta. Zadnja dva meseca sem 24 ur na dan skrbela zanj, ker mu v zdravstvu niso več mogli pomagati. Takrat sem zanj naredila vse, kar sem lahko in upam, da bi kdo enako naredil tudi zame, če bi bilo potrebno. Vendar se rada pohecam in rečem, da bom kar zdrava umrla. Zakaj bi razmišljala o tem, da bi kdaj obležala nepokretna?

Za zgled si jemljem sosedo, ki je pred leti živela sama v drugem nadstropju. Dolga leta je delala v zdravstv in tam doživela veliko stresa ob prometnih nesrečah in drugih nezgodah. Imela je veliko voljo do življenja, vozila je katrco, dokler ni presodila, da ne zmore več in je prepustila nečaku, da ji pripelje kakšno stvar. Umrla je v 87. letu starosti in tri dni pred smrtjo sva se še srečali na stopnišču. Dva dni zatem so mi pozvonili na vrata z vprašanjem, če sem zadnje dni kaj videla sosedo. Nato so jo policisti našli v njenem stanovanju na postelji. Ocenili so, da si je pripravila kosilo in je morda zaradi slabosti šla do postelje, se nad njo samo nagnila in njena duša je poletela. Do zadnjega trenutka svojega življenja je bila prisebna in tako smrt si želim tudi zase. Rečem si, da je ključna zdrava, skromna in domača prehrana, ker takšna deluje kot zdravilo.

image
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej Iz predstave Starci.

Kako doživljate današnjo mladino?

Mladi so glede zdravja danes veliko bolj občutljivi in hitreje zbolijo. Sama sem bila od nekdaj zdrava in utrjena. Z voljo sem vse zmogla. Vedno poudarjam, da mora biti človek v prvi vrsti sam svoj zdravnik. To pomeni, da sam poskrbi, da zdravo živi in zdravnika obišče v primeru, če nastopi kakšna resnejša bolezen.

Odkar sem po moževi smrti ostala sama, sinova pa sta se osamosvojila in sta zaposlena s svojimi obveznostmi, moram sama poskrbeti zase. Ne želim obremenjevati svoje družine, čeprav mi ponujajo pomoč. Sinu sem enkrat že omenila, da nič niti ne razmišljam o domu za starejše. Umrla bom v svojem domu, kot je moj mož.

Predstava Starci 1.2 bo po razprodanih januarskih predstavah znova na sporedu februarja. Več informacij o predstavi najdete na spletni strani Gledališča Glej (www.glej.si).
Gledališče Glej je najstarejše neodvisno avtorsko gledališče pri nas, ki v naslednjem letu obeležuje 50-obletnico delovanja. Spodbujajo predvsem delo mladih avtorjev ter raziskave novih gledaliških razsežnosti.
image
Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej Iz predstave Starci.

Pogovor z režiserjema predstave Starci si lahko preberete na tej povezavi.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku