Sredi poletja po toskanskem snegu

Uroš Gramc, 1.8.2020
Robert Balen

Ponovni zagon svetovne serije se začne po "belih cestah" s kar šestimi Slovenci s Tadejem Pogačarjem in Matejem Mohoričem na čelu.

Pet dirk svetovne serije so že izpeljali spomladi, dvanajst so jih črtali s koledarja, 19 pa jih je ostalo in bodo brez izjeme v novih terminih. Če bodo sezono seveda spravili pod streho; novi koronavirus namreč straši po karavani že na španski dirki nižjega ranga po Burgosu, ki se danes s peto etapo zaključi. Včerajšnjo je dobil Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step), rumeno majico pa je ohranil njegov klubski kolega, mladi Belgijec Remco Evenepoel.

Zaradi okužbe so bili spet v središču pozornosti kolesarji moštva Združenih arabskih emiratov. Spomnimo: Tadej Pogačar je spomladi na dirki po deželi svojega moštva že preživljal karanteno zaradi okužbe moštvenega kolega Fernanda Gavirie, ki pa je v Španiji v sredo slavil v eni od sprinterskih etap, četudi so iz dirke izločili tri njegove klubske kolege. V Abu Dabiju je bil v karanteni s Pogačarjem tudi Diego Ulissi.

"Moja žena je bila noseča in je ta čas celo rodila. To je bil eden težjih trenutkov v mojem življenju," je priznal 31-letni Italijan, dvakrat zmagovalec dirke po Sloveniji (2011, 2019), ki bo danes v ponovnem startu v sezono 2020 kapetan moštva ZAE - ob njem bosta tudi Pogačar in Jan Polanc - na dirki Strade Bianche (v prevodu bele ceste). "Neobičajno bo voziti avgusta in ne marca in nepredvidljiva bo dirka, ker smo bili mesece brez njih," je povedal Ulissi.

Pa tudi spektakularna bi bila toskanska klasika, je pozabil omeniti, s kar enajstimi makadamskimi odseki v skupni dolžini 63 kilometrov (dirka s startom in ciljem v Sieni je dolga 184 kilometrov), že brez zvezdnikov na startu, kot so Peter Sagan, Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Greg van Avermaet, Michal Kwiatkowski ... "Dirka bo spet dinamična in super nevarna, ker je suho in bo spolzko, kot bi vozili po snegu," je dejal slednji, 30-letni Poljak, ki dobro ve, kaj govori, saj je dirko dobil že dvakrat, edini ob Fabianu Cancellari (tri zmage) več kot enkrat.

Preizkušnja bo zanimiva tudi za Slovence. Na startu bo četverica iz Bahrain-McLarna: Matej Mohorič, ki ga športni direktor Franco Pellizotti ob Belgijcu Dylanu Tenusu postavlja v vlogo kapetana, Jan Tratnik, Grega Bole in Domen Novak. Uvodni konec tedna bodo od deveterice legionarjev v svetovni seriji tako počivali le Primož Roglič (začel bo v petek s tridnevno dirko Tour de l'Ain), Luka Mezgec (v sredo s petetapno preizkušnjo po Poljski) in Luka Pibernik.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku