(SPREMLJAMO) Kacin: Virus je še vedno med nami, zanj ni cepiva in ni zdravila, maske še naprej priporočljive

STA, M.R., 29.5.2020
Robert Balen

Včeraj v Sloveniji ni bila potrjena nobena okužba z novim koronavirusom. Govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da vsi ukrepi veljajo do nedeljo do 24. ure.

14.30

Kacin: Tudi s koncem epidemije potrebna odgovornost, maske priporočljive še naprej

Z nedeljskim koncem razglašene epidemije se zastavlja vprašanje, ali je nošnja mask še naprej obvezna ali ne. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, so maske še naprej potrebne v vseh zaprtih prostorih, še zlasti, če ni mogoče zagotoviti ustrezne varne razdalje. 

"Vse, kar velja, velja do nedelje 24.00. Vse, kar bo veljalo naprej, pa bomo še enkrat preko medijev ponovili pred iztekom tega roka," je Kacin odgovoril na novinarsko vprašanje glede trenutnega nošenja mask.

Pri tem je povzel direktorja nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, ki je v četrtek priporočil nadaljnjo uporabo mask v primerih, ko ni mogoče zagotoviti varne distance in higiene rok, v primeru kašljanja, kihanja in podobno. "Predvsem pa je poudaril, da uporaba mask ščiti mene in druge pred okužbo, zato bodimo previdni in odgovorni še naprej," je Kacin povzel Krekove besede.

"Sam osebno, moja družina in moji sodelavci se bomo načelno tega držali tudi od ponedeljka naprej. Virus je še vedno med nami, zanj ni cepiva in ni zdravila, edini ukrepi, ki pomagajo, so samozaščitni ukrepi," je povedal Kacin. Pozval je k temu, da ostanemo previdni, ker si nihče ne želi, da bi zaradi razširitve virusa morali ponovno zapreti vso državo. Predvsem pa si tega po njegovem mnenju ne moremo več privoščiti.

14.05

Počivalšek o dvigu cen zaradi bonov: Kupec je kralj, ki bo nepoštene prakse kaznoval

Uredba, ki bo določila začetek veljavnosti turističnih bonov, je že skoraj pripravljena, tako da jih bo mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona, je danes napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ob tem je turistične ponudnike opomnil na nesprejemljivost zlorab bonov. Več -> TUKAJ.

12.30

NIJZ priporoča postopno vračanje študentov v študentske domove

NIJZ je objavil priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v študentskih domovih. Priporoča, naj se študenti v študentske domove vračajo postopno, upoštevajoč prioritete, kot so za zaključek študijskih obveznosti ali reševanje socialno ekonomskih problemov. Na resornem ministrstvu pravijo, da navala nazaj v domove ni. Več -> TUKAJ

11.20

image
Sašo Bizjak

Včeraj brez potrjene okužbe

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 706 testov na novi koronavirus, k sreči pa noben ni bil pozitiven. V bolnišnicah je hopistalitiranih sedem bolnikov s covid-19, od tega sta dva na intenzivni negi. Včeraj za posledicami okužbe ni umrl nihče.

V sredo in torek so testi na novi koronavirus potrdili vsak dan po dve novi okužbi. Pred tem je minilo kar 14 dni z največ eno dnevno potrjeno okužbo. Sicer pe ja včerajšnji dan tudi tretji zaporedni brez novih smrtnih žrtev covida-19. 

11.10

Po mesecih zatišja na Brniku pristalo prvo potniško letalo: Air Serbia Slovenijo (znova) povezala s Srbijo

Po mesecih zatišja je ljubljansko letališče dočakalo prvi redni potniški let. Na letališče Brnik je danes iz Beograda priletelo prvo potniško letalo ATR72 po ponovnem odprtju ljubljanskega letališča 12. maja, ko je vlada umaknila ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji. Več -> TUKAJ.

7.00

Blaž Cvar ministru Počivalšku: "Ne moremo loviti rib, kjer nimamo ribnikov"

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije o ovirah in nujnih nadaljnjih korakih za oživitev gostinstva. Več -> TUKAJ.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku