Drugi krog je blizu, Maribor v Reykjaviku upravičil vlogo favorita

Marko Kovačevič, iz Reykjavika, 10.7.2019
Grega Wernig

Špiro Peričić, Dino Hotić in Rok Kronaveter so bili natančni na premierni tekmi sezone. Vijoličasti bodo na povratno tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z Valurjem prinesli zmago s 3:0

Dvoboj še ni končan, a nogometaši Maribora so naredili velik korak k drugemu krogu kvalifikacij za ligo prvakov. V Reykjaviku so slovenski prvaki upravičili vlogo favorita, Valur je na domačem igrišču padel z 0:3. Vijoličasti so na prvi uradni tekmi sezone izkoristili prvo pravo priložnost, naveza novincev je poskrbela za vodstvo v 41. minuti. Rok Kronaveter je podal, Špiro Peričić pa natančno zaključil z glavo. V drugem polčasu je bil Maribor natančen še dvakrat. Najprej je Dino Hotić z natančnim strelom z roba kazenskega prostora proslavil rojstvo svojega sina, visoko zmago pa je z enajstih metrov zapečatil Kronaveter.

Tekmo smo v živo spremljali na Vecer.com.

Valur - Maribor 0:3 (0:1)
Stadion Hildarendi v Reykjaviku, sodnik: Krzysztof Jakubik (Poljska).
StrelcI: 0:1 Peričić (v 43. minuti), 0:2 Hotić (60.), 0:3 Kronaveter (86., iz enajstmetrovke).
VALUR: Halldorsson, Hedlund, Sigurbjörnsson, H. Sigurdsson, Eiriksson, Finsen, K. Sigurdsson, Petry (od 78. Ingvarsson), Adolphsson (od 82. Ingason), Larusson (od 76. Bartalssovu), Pedersen.
MARIBOR: Pirić, Milec, Ivković, Peričić, Viler, Cretu, Vrhovec, Hotić (od 83. Kramarič), Kronaveter (od 89. Mešanović), Kotnik, Tavares (od 75. Požeg Vancaš).
Rumeni kartoni: H. Sigurdsson; Cretu, Tavares, Ivković.

89. minuta: Zadnja menjava Maribora. Z igrišča dvakratni podajalec in enkratni strelec Kronaveter, v igro Mešanović.

86. minuta: GOOL! Kramarič je hitro upravičil vstop v igro. Po prodoru na desni strani je izsilil enajstmetrovko. Z enajstih metrov je udaril Kronaveter. Halldorssona je poslal v levi kot, žogo pa v desnega. Maribor je zagrabil vodstvo s 3:0.

84. minuta: Po lepi kombinaciji Kotnika in Kronavetra do zaključka Požeg Vancaš. Z levico je udaril z levega roba petmetrskega vratarjevega prostora, Halldorsson je žogo odbil.

83. minuta: Strelca drugega zadetka, Hotića, je zamenjal Kramarič.

80. minuta: Dvojec, ki je poskrbel za mariborsko vodstvo, spet na delu. Kronaveter je podal s prostega strela, Peričić pa je zaključil z glavo. Tokrat mimo vrat.

75. minuta: Prva menjava na tekmi. Požeg Vancaš v igro, Tavares pa je igrišče, kot velevajo nova pravilo, teren zapustil ob najbližji črti igrišča. No, prav daleč od "stare" pozicije za menjave ni šel. Kapetanski trak zdaj nosi Milec, v konico napada pa se je s krila preselil Kotnik.

71. minuta: Tokrat se je moral Halldorsson precej bolj potruditi. Po dvojni podaji s Kotnikom je do zaključka spet prišel Kronaveter, a izkušenega vratarja ni premagal. Takoj zatem priložnost na drugi strani. Finsen ni bil natančen.

69. minuta: Nova priložnost za Maribor. Viler je natančno podal z leve strani, do strela z glavo pa je v kazenskem prostoru prišel Kronaveter. Ni udaril najbolje, Halldorsson je žogo brez težav ujel.

60. minuta: GOOL! Maribor je znova udaril. Cretu je začel akcijo, nadaljeval jo je Kotnik, Kronaveter pa je nastavil žogo Hotiću. Napadalni vezist je natančno zaključil. Podvojil je mariborsko vodstvo in na najlepši način proslavil rojstvo sina. 

56. minuta: Nov poskus Kronavetra s prostega strela. Tokrat je bil blizu veselja. Njegov strel z leve strani je s spretno parado Halldorsson odbil v kot.

52. minuta: Valur blizu zadetka! Po strelu z glavo Sigurdssona je Pirić pobral žogo z golove črte. Islandci so že proslavljali, a poljski sodniki zadetka niso priznali. Ostaja 1:0 za Maribor.

46. minuta: Ekipi v drugi polčas brez sprememb v enajstericah.

Konec prvega polčasa: Malo priložnosti so imeli nogometaši Valurja in Maribora v prvem polčasu. Vijoličasti so izkoristili edini pravi poskus, udarili po prekinitvi. Naveza novincev je bila učinkovita. Kronaveter je natančno podal, Peričić pa dobro zaključil z glavo.

image
Grega Wernig

45. minuta: Po prekršku nad Tavaresom prosti strel za Maribor dobrih 20 metrov od islandskega gola. Poskusil je Kronaveter, a zadel živi zid.

43. minuta: GOOL! Po prostem strelu Kronavetra do strela Peričić. Osrednji branilec, novinec v vijoličasti vrsti, je bil natančen z glavo. Maribor je v Reykjaviku zagrabil vodstvo.

35. minuta: Najlepša priložnost za gostitelje. Povratnik v Valur, napadalec Pedersen je udaril po obratu. Od mariborskega bloka se je žoga odbila nekaj centimetrov čez prečko in končala v kotu.

31. minuta: Rumeni karton namesto zaključka. Poljski sodnik je ocenil, da je Tavares nepravilno trčil z vratarjem Halldorssonom.

29. minuta: Prvi rumeni karton na tekmi. Za posredovanje na sredini igrišča ga je dobil Cretu.

28. minuta: Prosti strel za Maribor s 30 metrov. Rok Kronaveter je tresnil. Mimo živega zidu, a tudi mimo gola.

23. minuta: V prvi četrtini tekme brez pravih priložnosti. Nogometaši Valurja in Maribora še brez obetavnejših zaključkov. Nekaj težav vijoličastim pri kombinacijah v napadu povzroča tudi umetna trava.

11. minuta: Kotnik je z zaključkom v kazenskem prostoru Valurja iztržil le kot. Primorčev strel je islandska obramba blokirala.

8. minuta: Še ena priložnost brez zaključka. Po napakui Cretuja je bil blizu spet Finsen, a je vijoličaste še enkrat rešil Pirić.

6. minuta: Prva priložnost za Valur. Po podaji v kazenski prostor je imel priložnost za strel z bližine Finsen, a je Pirić pred njim ulovil žogo.

1. minuta: Termometri so kazali 13 stopinj, ko se je tekma v Reykjaviku začela. Umetno travo so gostitelji pred prvim žvižgom sodnika še zalili. Okoli 1000 navijačev bo spremljalo tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. V prvi napad bodo krenili nogometaši Maribora, ki se na severu prvič predstavljajo z novimi, vijoličasto-zlatimi dresi. Na tribuni je tudi deset članov navijaške skupine Viole, ki so z navijanjem že preglasili gostitelje.

image
Marko Kovačevič Nogometaši Maribora se ogrevajo za prvo tekmo sezone.

Pred tekmo: V prvo bitko sezone je trener Darko Milanič poslal tri novince - v prvi postavi so Špiro Peričić, Andrej Kotnik in Rok Kronaveter -, ter novopečenega očka. Dino Hotić je danes dobil vesele novice iz porodnišnice, kjer je njegova izbranka povila sina. V vratih bo začel Kenan Pirić, v obrambi so še Martin Milec, Saša Ivković in Mitja Viler, na sredini igrišča Blaž Vrhovec in Alexandru Cretu, v konici napada pa kapetan Marcos Tavares.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku