(SPREMLJAMO) Včeraj 882 testiranj in brez okužb ali smrti zaradi koronavirusa

A.L., STA, 22.5.2020
Andrej Petelinšek

Župan Radencev Roman Leljak je umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca na Kapeli zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev. Župana so medtem že obvestili, da je bil izvid testa na okužbo negativen, a šola in vrtec v skladu s četrtkovo odločitvijo Leljaka ostajata zaprta. Za umik sklepa se je odločil po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da je bila odločitev o zaprtju šole in vrtca preuranjena.

12.30

V slovenskih bolnišnicah 21 bolnikov s covidom-19 

V Sloveniji v četrtek niso odkrili nobene nove okužbe z virusom sars-cov-2 ob 909 testiranjih. V bolnišnicah se je zdravilo 21 bolnikov s covidom-19, od tega so bili štirje na intenzivnih oddelkih. Umrl ni noben bolnik, tako da skupno število smrtnih žrtev v Sloveniji ostaja 106.

11.15

Včeraj brez okužb

V četrtek v Sloveniji niso zabeležili novih okužb in smrti bolnikov s covidom-19.

10.40

V četrtek aktiviranih 1489 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V četrtek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1489 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

10.00

V Bohinju pripravljajo vrsto ukrepov za zmanjšanje posledic epidemije

Bohinjski občinski svet se je na četrtkovi seji seznanil s predlogi ukrepov občine za zmanjšanje posledic novega koronavirusa, ki jih je pripravila posebna komisija. Med njimi so sofinanciranje nakupa zaščitne opreme, povečanje teras lokalov in izobraževanje podjetnikov. Občinska uprava bo ukrepe pregledala in poiskala rešitve za uresničitev.

9.00

Tabu, zalagasper in Siddharta o glasbeni (post)koroni: "V poplavi negativizma na začetku ni bilo volje po ustvarjanju"

Epidemija koronavirusa je močno prizadela tudi slovenske glasbenike in jih hkrati prisilila, da se v kriznih razmerah znajdejo po svoje. Koncerti so odpovedani, stika z občinstvom je manj, večina pa se že veseli trenutka, ko bo lahko znova stala na odru. Več -> TUKAJ.

7.50

Maribor kmalu občina brez korone

V zdravstvenem domu se delo zlagoma vrača v ustaljene tirnice, ostajajo pa previdni in ostaja triažni postopek pred vhodom v prostore. Direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik: "Vsi naši družinski zdravniki so od ponedeljka v svojih ambulantah, kjer sprejemajo svoje bolnike, res pa vljudno prosimo, da se pacienti po telefonu predhodno naročijo na obisk. To je bistveno, saj se vračamo v osebni kontakt med zdravniki in bolniki, doslej so bolniki prišli do zdravnika, ki je bil takrat na voljo. A ugotovili smo, da so bile stiske bolnikov zaradi tega primanjkljaja stikov velike." Več -> TUKAJ.

7.15

UKC Maribor: Razvpitih ventilatorjev (še) niso uporabili

Univerzitetni klinični center Maribor je iz blagovnih rezerv prejel deset ventilatorjev Siriusmed R30 in sedem ventilatorjev Bellavista. Ne enih ne drugih za predihavanje bolnikov s covidom-19 niso uporabili, ker potrebujejo dodatno opremo. Siriusmed R30 brez nadgradnje bi uporabili le, če bi bilo zelo nujno. Več -> TUKAJ. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku