(FOTO in VIDEO) EP v rokometu: Slovenci kljub polni dvorani domačih navijačev strli Švede

M.R., 12.1.2020
EPA

Slovenska rokometna reprezentanca je z dobro igro strla domače Švede, ki so imeli veliko pomoč domačih navijačev. V napeti končnici so bili boljši z 19:21.

Na začetku tekme so Švedi povedli z 1:0, pa nato z 2:1, naši pa so nato izenačili in prevzeli vodstvo z 2:3. Pozneje so Švedi z igralcem manj povedli na 5:4, slovenski rokometaši pa so takoj spet izenačili. Nato pa še po dobri obrambi vratarja Klemna Ferlina s protinapadom povedla s 5:6. Gol je zadel Blaž Janc.

Sledila je prva izključitev na slovenski strani. Iz igre je moral za dve minuti Borut Mačkovšek in Švedi so takoj izenačili. Tudi naši so z igralcem manj dosegli gol za vodstvo 6:7, dosegel ga je Blaž Blagotinšek. Takoj za tem je Klemen Ferlin še enkrat obranil strel Švedov in naši so bili spet v polni postavi.

Naši so nato spet igrali z igralcem več in Ferlin je po dobri obrambi zadel prazna švedska vrata za vodstvo s 6:8. Prvo sedemmetrovko na tekmi je streljal Dean Bombač za vodstvo s 6:9. Švedi so nato z dvema uspešnima napadoma znižali na 8:9. Bombač pa je s svojim prvim golom iz igre spet povišal na 8:10. Ferlin pa je nato še enkrat več ubranil švedski strel, naši so slabo izvedli napad in Švedi so iz protinapada znižali na 9:10. Po prekršku Igorja Žabiča v napadu so imeli zadnji napad Švedi, ki pa niso zadeli. Prvi polčas so naši dobili z golom prednosti.

Taktična igra tudi v drugem polčasu

Prvi gol v drugem polčasu je zadel Blagotinšek, ki je takoj povišal rezultat na 9:11, nato je po dobri obrambi naših sledila še izključitev na švedski strani. Slovenci so žogo nato izgubili, Švedi pa z igralcem manj znižali na 10:11, naši pa dveh minut z igralcem več niso izkoristili.

image
Reuters Ferlin je danes odlično branil svoja vrata.

Sledila je raztresena igra na obeh straneh, ki pa je več uspeha prinesla domačinom, saj so prišli do novega izenačenja. Po dobrem preigravanju Bombača je nato Slovenija spet povedla, Švedska pa takoj izenačila.

Po nekaj zapravljenih napadih je nato zadel Jure Dolenec, Švedi pa so takoj spet izneačili. Za novo vodstvo naših je zadel Nik Henigman, pozneje pa Bombač povišal na dva gola prednosti (13:15), a so Švedi že v naslednjem napadu hitro znižali na gol zaostanka.

Sledila je še hitra uspešna akcija Janca, Švedska pa spet takoj znižala rezultat. Po napaki Dolenca v napadu so Švedi prišli do izenačenja (16:16). Vranješ je nato v 47. minuti igre vzel minuto odmora. In Slovenija je nato ob šestem golu Dolenca spet povedla, Mačkovšek pa je v 50. minuti še povišal na 16:18. Takoj je sledil nov zadetek domačih. Pri izidu 17:19 so imeli Švedi prvo sedemmetrovko na tekmi, ki so jo tudi izkoristili. V 52. minuti sta sodnika spet izključila švedskega igralca. Mačkovšek je nato zadel za novo vodstvo z dvema goloma prednosti (18:20).

image
Tt News Agency Borut Mačkovšek

Napeta končnica

Pet minut pred koncem je bil izid 19:20, naši pa napada niso uspeli izkoristiti, štiri minute pred koncem pa je bil zaradi prekrška v obrambi za dve minuti izključen Blagotinšek. Švedi so prvi napad z igralcem več zapravili s prekrškom v napadu. Naši so z igralcem manj izvedli dolg napad, a žal nasprotnikovega gola niso zadeli. Ferlin je nato še odlično obranil dobro akcijo Švedov in naši so bili spet v polni postavi.

image
EPA Blaž Janc

Manj kot dve minuti pred koncem je Vranješ vzel še eno minuto odmora. Naši so slabo izvedli napad, a je nato Blagotinšek iztrgal žogo iz nasprotnikovih rok. Švede je izdala nervoza in sodnika sta dosodila še eno izključitev na njihovi strani. Bombač je nato preiigraval in 20 sekund pred koncem izsilil sedemmetrovko. Dolenec je zadel in tako potrdil zmago naše reprezentance.

Šoštarič zamenjal Marguča

V naših vrstah je prišlo do menjave. Mario Šoštarič je zamenjal Gašperja Marguča. Na njunem mestu desnega krila je sicer prva izbira Blaž Janc.

Na Švedskem je tudi več deset slovenskih navijačev, a ti so bili v veliki manjšini proti polni dvorani domačih privržencev rokometa. Že na prvi tekmi rednega dela so proti Švedom pravi pekel doživeli Švicarji. Poglejte videoposnetek, ki ga je v petek posnel naš poročevalec iz Göteborga Bojan Bauman.

Švicarji, ki igrajo tudi v naši skupini F, so danes premagali Poljsko z 31:24. Tekmo so spremljali tudi naši rokometaši.

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku