Spoznavanje domačih krajev: Turistični vodniki vabijo na oglede skritih kotičkov Slovenije

Barbara Gavez Volčjak , 21.5.2020
Andrej Petelinšek

Člani Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije kljub zastoju turizma ne obupujejo, ampak se prilagajajo situaciji s približevanjem domačim gostom.

Posebno ranljiva skupina zaposlenih v turizmu so turistični vodniki, saj so večinoma samostojni podjetniki in so popolnoma odvisni od prihoda predvsem tujih turistov. Če teh ni, zanje preprosto ni zaslužka.

Slovenski turistični vodniki, ki delujejo v Društvu regionalnih turističnih vodnikov (Argos), so v krizi zavihali rokave in pripravili privlačna vodenja, namenjena domači javnosti. Prav tako so se pridružili oglaševalski akciji Moja Slovenija pod okriljem Slovenske turistične organizacije, v okviru katere različni deležniki slovenskega turističnega gospodarstva spodbujajo Slovenke in Slovence k preživljanju počitnic doma.

Manjše skupine, večinoma na prostem

Tudi predsednica Argosa Mateja Kregar Gliha meni, da bodo letošnjo sezono v ospredju domači gostje. Številna udeležba domačinov na ogledih ob praznovanju dneva turističnih vodnikov 21. februarja je pokazala, da so Slovenci zelo zainteresirani tudi za oglede domačih krajev. Le vodenja bodo po besedah Kregarjeve nekoliko drugačna:

image
Osebni arhiv Mateja Kregar Gliha 

"Skupine bodo manjše, bolj intimne, večinoma na prostem, kjer lažje sledimo higienskim navodilom. Za nas je pomembno, da domači gostje spoznajo, da so naši kraji vredni ogleda. Za vse tiste, ki so se v času epidemije še posebej trudili, da je bila naša stiska manjša, za vse zaposlene v turizmu in za vse brezposelne bodo vodenja brezplačna."

Vodenja so se začela v tem tednu, večina jih je v Ljubljani in okolici, pa tudi v drugih koncih Slovenije. Za zdaj je pripravljen seznam do 31. maja, ki pa se dnevno dopolnjuje. Zato vas v Argosu vabijo na svoj FB-profil, kjer si lahko preberete podrobnejše opise posameznih vodenj.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku