Sporočilo kapetanu: Dobro se pripravi!

Marko Kovačevič, 7.10.2019
Robert Balen

Slovenska nogometna reprezentanca začela priprave za tekmi s Severno Makedonijo in Avstrijo

Luksuzni avtomobili pred vhodom so razkrivali, da hotel na severu Ljubljane ne gosti običajnih gostov. Legionarji so spet doma, člani slovenske nogometne reprezentance bodo za en teden odmislili klubske obveznosti in se posvetili nabiranju točk v kvalifikacijah za Euro 2020. Ko so popoldne trenirali na Brdu pri Kranju, zasedba ni bila popolna. Zaradi poškodb sta s seznama selektorja Matjaža Keka odpadla Luka Zahović in Domen Črnigoj, Mariborčan pa je naknadno vpoklical vezista nemškega Nürnberga Adama Gnezdo Čerina in branilca poljskega Gornika Zabrze Erika Janžo.

Nacionalni nogometni center bo tudi v oktobrskem terminu le vadišče, namestitve pa je nogometna zveza uredila v hotelu samo nekaj metrov stran od stadiona Stožice. Največji nogometni objekt v državi se je septembra spremenil v trdnjavo. Z zmagama proti Poljski in Izraelu se je Slovenija izstrelila na drugo mesto v kvalifikacijski skupini G, ujela pozicijo, ki bi novembra prinesla uvrstitev na evropsko prvenstvo. "Samozavest je na vrhuncu, v Stožicah smo odigrali zelo dobri tekmi. To mora biti naša pot za naprej. Naslednji tekmi bosta že kot dodatne kvalifikacije. Če ju dobimo, smo 70-odstotno že na evropskem prvenstvu," se zaveda kapetan izbrane vrste Bojan Jokić.

Najprej o Makedoncih, nato o Euru

V četrtek bo naša reprezentanca v Skopju igrala proti Severni Makedoniji, v nedeljo pa bo v Ljubljani gostila Avstrijo. Zmagi bi na stežaj odprli vrata raja. "Šest točk je dosegljivih, a najprej je treba razmišljati o Makedoncih. Ko bomo rešili tekmo v Skopju, se lahko začnemo ozirati proti Avstriji," ne prehiteva bočni branilec Petar Stojanović. Marca je Severna Makedonija iz Stožic odnesla točko za remi 1:1. Četa, ki jo vodi nekdanji nogometaš Celja Igor Angelovski, se je predstavila kot čvrsta, na trenutke tudi groba ekipa. "Balkanska mentaliteta je, da se gre v tekmo na nož in s srcem. Mislim, da bo tudi v Skopju podobno, morda bo še več tega. Vedno smo pripravljeni, da se borimo, ne glede na to, kdo stopi na drugo stran," se Stojanović ne boji duelov.

"Dobri rezultati dajo krila, z njimi se polnijo stadioni"

Nekdanji nogometaš Maribora se je tudi na klubski sceni družil z reprezentančnim soigralcem. Njegov Dinamo je odlično krenil v novo sezono lige prvakov, v Zagrebu z zmago s 4:0 pokvaril debi Josipa Iličića in Atalante v najprestižnejšem tekmovanju. "Iličić je bil njihov najboljši igralec, kar me seveda veseli. Še bolj vesel pa sem zaradi naše zmage. Malo heca je bilo na ta račun, a ne preveč," kreativca ni preveč zbadal Stojanović. Njegov zagrebški kapetan bo v četrtek na drugi strani. Član Dinama Arijan Ademi je lahko močno orožje Severne Makedonije. "Rekel sem mu, naj se dobro pripravi na nas. Zaveda se, da bo tekma težka in da imamo dobro ekipo, kaj preveč pa se nisva hecala," o popotnici iz Zagreba pravi Ljubljančan.

Kapetan blizu mejnika

Kapetan Slovenije pa lahko že v Skopju ujame mejnik. Septembrska tekma proti Izraelu je bila njegova 99. za reprezentanco, ena še manjka Bojanu Jokiću do stote. "V podzavesti razmišljam o stotici, a najpomembneje je, da smo kot ekipa uspešni, da odigramo, kot znamo. Res je lepo, da se stota tekma približuje, a bolj kot nanjo gledam na celo ekipo," pravi. Izkušenemu 33-letniku je všeč, da je na lestvici skupine G gneča. Poljska ima s 13 točkami le dve več od Slovenije, Avstrija jih ima deset, blizu so tudi Makedonci in Izraelci s po osmimi. "Cela skupina je zelo zanimiva, skoraj vsi so v igri, kar je res neverjetno. Ena tekma lahko spremni cel potek kvalifikacij. Dobri rezultati dajo krila, z njimi se polnijo stadioni. S tako publiko v Stožicah lahko premagamo vsakega," pravi Jokić. Navijači so se zbudili, Slovenija v Skopju ne bo brez podpore, prostih sedežev v Stožicah za nedeljski obračun z Avstrijci pa ni več.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku