Spomini Slovencev na 11. september 2001: Prijatelju ni verjel in si mislil, "kako bolan smisel za štose ima"

A.L., 11.9.2019
Reuters

Tako se 11. septembra 2001 spominjajo Slovenci.

V Združenih državah Amerike in drugod po svetu se danes spominjajo črnega torka, 11. septembra 2001, ko je 20 pripadnikov teroristične mreže Al Kaida ugrabilo štiri potniška letala, ki so letela nad ZDA. V teh najhujših terorističnih napadih v sodobni zgodovini je umrlo skoraj tri tisoč ljudi, daleč največ v nebotičniških dvojčkih Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, ki sta se po tistem, ko sta se vanju zaleteli ugrabljeni letali, zrušila kot hišici iz kart.

image
Reuters

Pozdrav mame: "V vojni smo"

Vsako leto na ta dan se napada spominjajo tudi številni Slovenci. "S sendvičem v roki sem sedel pred televizorjem. Ure in ure gledal CNN in TVS. 11. septembra 2001. Vi?" je uporabnike na Twitterju danes zjutraj vprašal priljubljeni radijski ustvarjalec z Vala202 Andrej Karoli. Odgovori pod objavo dokazujejo, da se ljudje današnjega dne pred osemnajstimi leti še vedno zelo dobro spominjajo. "Prišel sem iz šole, ko je vsa družina, kot v najboljših časih eurosonga, zbrana pred televizorjem napeto opazovala dogodke, ki so se odvijali. Pridružil sem se jim in pozabil na kosilo," je odgovoril uporabnik družbenega omrežja, drugi pa dodal: "Prišel s faksa, ko me je mama pozdravila z 'V vojni smo!' 'Kakšni vojni?' 'Ameriko so napadli!'"

image
Reuters

"S petmesečnim sinom in z ženo smo se sprehajali po obali," se tistega dne spominja še en uporabnik Twitterja. Med sprehodom ga je poklical prijatelj in mu povedal, da so napadli New York. "Mu vržem dol telefon in si mislim, kak bolan smisel za štose ima. Pri sladoledarju pa vidimo CNN in se zavem, v kako nor svet smo spravili otroka."

Profesor je prekinil predavanja in nas poslal domov

"No, jaz sem pa ravno World Sport na CNNu gledal, ker se je neki Michael Jordan vračal z Widzardsi na NBA parket in je vse skupaj prekinilo s totalom na goreči WTC. In potem je počilo drugič, v živo. In svet je postal drugačen," se 11. septembra 2001 pod Karolijevo objavo spominja drug uporabnik. "Kot 10-letnik prišel iz šole in zalotil očeta na kavču...s prižganim CNN-om. Pošpegal na tv in ostal v dnevni sobi do večera, vmes postavljal milijon vprašanj" in "Železniška postaja Gare du Nord v Parizu. Uniforme, brzostrelke, tudi kričanje vsake toliko časa. V zraku negotovost in strah, predvsem strah," se črnega torka spominjata tviteraša.

image
Profimedia

"Profesor je prekinil predavanja in nas poslal domov," "Koncert Depeche Mode v Wienerstadthalle. En izmed bolj bednih njihovih. V dokumentarcu po koncertu so povedali, da v času koncerta Dave ni vedel, kaj je bilo takrat z ženo, ki je bila v NYC..." in "Vpisal se na faks, potem pa z vlakom se vozil domov (4h). Brez info, samo SMS, da je vojna," je še nekaj spominov uporabnikov mnenjskega družbenega omrežja.

image
Reuters
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku