Spomin na srbsko princeso in celjsko grofico

Filip Matko Ficko, 22.1.2019
Filip Matko Ficko

To soboto, 26. januarja, bo v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru ob 20. uri posebno slovesno, kajti Zagrebško-ljubljanska metropolija srbske pravoslavne cerkve, Srbska pravoslavna cerkvena občina v Mariboru in Ambasada Republike Srbije v Sloveniji pripravljajo slavnostno akademijo ob letošnji 800 letnici samostojnosti Srbske pravoslavne cerkve ter 600-letnici rojstva Katarine Kantakuzine Branković. Njena mati je bila bizantinska princesa Eirena Kantakuzen, oče pa Jurij (Đurađ) Branković Smederevac, srbski despot (rojen 1379, ki je vladal v letih 1423 - 1456).

image
Filip Matko Ficko Katarina Kantakuzina iz leta 1429 (Esfigmenska spomenica).
 

Katarina Kantakuzina Branković (rojena leta 1419 v Vučitrnu na Kosovu) se je kot srbska princesa 20. aprila 1434 poročila z Ulrikom II. (Urhom) Celjskim, pokneženim celjskim grofom. Po tragični smrti Urha Celjskega, ki je bil ubit v zaroti Ladislava Hunjady-ja 9. novembra leta 1456 v Beogradu, je kot celjska grofica vladala do leta 1458, ko se je zaradi dedne pogodbe Celjskih grofov s Habsburžani morala umakniti ter dobila dosmrtno v dar grad Krško ter rento, a se je vrnila na srbsko področje v današnji Makedoniji, k sestri Mari (vdova po turškem sultanu Muratu II.), kjer je umrla okrog leta 1490 v kraju Konče. V zakonu Katarine Kantakuzine Branković z Urhom Celjskim so se rodili sicer trije otroci, a so vsi umrli pred smrtjo očeta, da tako po njem ni bilo moškega potomca. Sin Jurij Celjski je umrl leta 1443, sin Herman IV. Celjski je umrl leta 1452, a hči Elizabeta II. Celjska je umrla leta 1455.

image
Filip Matko Ficko Plakat za prireditev v Mariboru.
 

Vse o njenem bivanju v Celju lahko preberemo v knjigi – romanu Anne Wambrechtsamer »Danes Celjski grofje in nikdar več«. Katarini Kantakuzini Branković v spomin je poimenovana srednja šola v Zagrebu: »Srbska pravoslavna splošna gimnazija Kantakuzina Katarina Branković«.

image
Filip Matko Ficko Knjiga Anne Wambrechtsamer.
Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku