Sončki do Gornjih Poljan v Loški dolini

Sonja Repnik, 30.11.2018
Sonja Repnik

Čeprav je bila Slovenija pobeljena z novo snežno odejo, je bilo na spletni kameri vidno, da ga je v Loški dolini le za vzorec.  

Z Vrhnike smo se med rahlim pršenjem pripeljali do vasice Viševek pri Starem trgu pri Ložu, kjer smo brez dežnikov začeli naš pohod po krožni planinski poti do Gornjih Poljan.

image
Sonja Repnik Po zložni poti prispeli do stopinje svetega Andreja.

 

Prvi postanek je bil pri Andrejevi stopnji, kjer naj bi po legendi sveti Andrej pomagal potiskati voz, naložen z zvonovi za cerkev na Gornjih Poljanah, pri tem pa se mu je udrla skala pod čevljem. Snega je bilo ravno toliko, da smo v snegu opazili stopinje medveda, ki je hodil ponekod ob naši poti, drugod jo je le prečkal. Ni še našel brloga za svoje zimsko spanje.

image
Sonja Repnik V snegu stopinja medveda, ki še ni našel svojega brloga.
 
image
Danica Kos Novozgrajeni Turizem Jure ob starih hišah na Gornjih Poljanah, ki so brez stalnih prebivalcev.


 
image
Sonja Repnik Etnografska zbirka Pri Hostovih v obnovljenem skednju. Slamoreznica.
 

Na Gornjih Poljanah nam je prijazni lastnik Turizma Jure odprl teraso, kjer smo lahko ob malici spili kavo. V skednju nam je razkazal Etnografsko zbirko "Pri Hostovih", pospremil pa nas je tudi na bližnjo vzpetino, kjer stoji cerkev sv. Andreja. Presenetilo nas je, da cerkveno ladjo prekriva lesen kasetiran strop, poslikan s cvetličnimi motivi iz časa okrog leta 1700. Spominja na strop v cerkvi sv. Miklavža na Kurenu nad Vrhniko.

image
Danica Kos Kuhinja, kamra …

 
image
Sonja Repnik Cerkvica svetega Andreja na Gornjih Poljanah.
 

V nadaljevanju smo se spustili po pobočju Racne gore skozi Dolenje Poljane v Vrhniko. Sprehodili smo se do Velikega Obrha, enega od sedmih imen reke Ljubljanice. Ustavili smo se na največjem kamnitem mostu čez Obrh, pet ločnem, zgrajenem v 19. stoletju. In tako smo naš pohod zaključili v Vrhniki pri Ložu, od koder smo se z avtobusom vrnili na Vrhniko, Cankarjevo.

image
Danica Kos Notranjost cerkve s tremi oltarji in lesenim poslikanim stropom.
 
image
Danica Kos Po pobočju Racne gore povratek skozi Dolenje Poljane v Vrhniko pri Ložu.
 
image
Sonja Repnik Sončki na kamnitem, pet ločnem mostu čez Veliki Obrh, v Vrhniki pri Ložu.
Anketa

Se boste letos našemili za pusta?

Sudoku