Solidarnostni dodatek aprila: Upokojenci z najnižjimi pokojninami si bodo lahko malce omilili situacijo

Tanja Fajnik Milakovič, 25.3.2020
Andrej Petelinšek

V predlogu ukrepa ni predvideno, da bi morali do konca leta zamrzniti izplačilo 40 oziroma 20 odstotkov starostne oziroma predčasne pokojnine.

"V Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) smo bili seznanjeni s pripravo ukrepa solidarnostnega dodatka. Smo podprli predlog za pomoč starejšim, ranljivim skupinam. Žal predlagani ukrep zanemari dejstvo, da so najbolj prizadeti starejši, ki so samski. Pri tem imam v mislih predvsem tiste upokojenke in upokojence, ki živijo sami v enočlanskem gospodinjstvu s pokojnino nad 700 evri in dodatka ne bodo prejeli. Pogrešamo tudi subvencioniranje cene oskrbnin v domovih za starejše in pomoči na domu. Ob predlaganem ukrepu pa seveda ponovno opozarjamo, da se mora neusklajevanje pokojnin v času od leta 2010 do 2015, ki znaša 5,6 odstotka, nadomestiti," je včeraj po predstavitvi ukrepov vlade povedala predsednica SUS Frančiška Četković.

Solidarnostni dodatek naj bi upokojencem in tistim, ki prejemajo invalidska nadomestila, izplačali predvidoma 15. aprila. V treh različnih višinah, odvisno od tega, koliko pokojnine prejemajo (glej tabelo). Je pa treba opozoriti, da se bosta pri izračunu višine pokojnine upoštevala tudi pokojnina iz tujine in del vdovske pokojnine. Tako je že tretje leto tudi pri izplačilu letnega dodatka.

Enkratno pomoč naj bi prejelo več kot 292 tisoč upokojencev s pokojninami, nižjimi od 700 evrov. Okoli 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo potrebno za izplačilo solidarnostnega dodatka, bo zagotovil državni proračun. Ni pa več v predlogu ukrepa predvideno, da bi zaradi tega morali do konca leta zamrzniti izplačilo 40 oziroma 20 odstotkov starostne oziroma predčasne pokojnine, ki jo dobivajo ob plači tisti, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev, a še delajo naprej.

Zadovoljni so v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), da je vlada upoštevala tudi njihove predloge in v nujne ukrepe vključila tudi solidarnostni dodatek najbolj ranljivim skupinam upokojencev. "To je tisto, zaradi česar smo v tem kriznem času lahko zadovoljni. Tako si bodo upokojenci z najnižjimi pokojninami lahko malce omilili situacijo, ki je nastala zaradi covida-19," meni tudi predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Okoli 66 milijonov evrov bo zagotovil državni proračun
- Okoli 66 milijonov evrov, kolikor naj bi bilo potrebno za izplačilo solidarnostnega dodatka, bo zagotovil državni proračun.
- Pri izračunu višine pokojnine se bosta upoštevala tudi pokojnina iz tujine in del vdovske pokojnine.
- Solidarnostni dodatek se ne bo štel med osebne prihodke posameznika tako, da bi kakorkoli vplival na upravičenost do drugih socialnih pomoči in pomoči na domu.

In še ena pomembna podrobnost za upokojence, ki bodo dobili enkratno pomoč države. "Solidarnostni dodatek se ne bo štel med osebne prihodke posameznika tako, da bi kakorkoli vplival na upravičenost do drugih socialnih pomoči in pomoči na domu, ki jih že prejemajo, ter posledično morda tudi na dohodnino," je ob včerajšnji predstavitvi vladnih ukrepov zatrdila ministrica za kmetijstvo in predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku