Šola zdravja: S tisoč gibi v nov dan

Slavica Pičerko Peklar, 24.10.2019
Arhiv skupine

Skupina Šole zdravja, kjer telovadijo po metodi, ki se imenuje 1000 gibov, deluje tudi v Cikovcah. Gre za vaje, s katerimi se razgibajo vsi sklepi in mišice. Tisoč sklepov, tisoč gibov - in poleg veliko dobre volje, pa bodo ambulante prazne, je rekel pobudnik te medote Nikolay Grišin.

Videti jih je ob jutrih, jutranje telovadce - no, bolj telovadke - v oranžnih majicah tudi v Cirkovcah. S tisoč gibi in še kakšnim več poskrbijo za svoje zdravje, si krepijo telo in obenem kaj dobrega naredijo še za svojo dušo. V Cirkovcah skupina Šole zdravja deluje že četrto leto, zdaj ima kakih petnajst članic, pridruži pa se jim lahko vsak, ki si želi prijetnega jutranjega druženja. Kot pravijo, jih ne druži le jutranja telovadba, pač pa rade volje sodelujejo na številnih vaških in občinskih prireditvah.

image
Arhiv Skupine Skupina šole zdravja se rada udeleži vaških prireditev.
image
Arhiv Skupine Skupina šole zdravja se rada udeleži vaških prireditev.

S svojo dobro voljo tako velikokrat popestrijo kak dogodek, denimo trgatev, tudi v bolj oddaljenih krajih. "Zelo rade se družimo, sodelujemo s šolo in vrtcem, pri naših aktivnostih nas podpira tudi občina Kidričevo. Sodelujemo tudi z drugimi društvi v občini, še posebno gasilci. V pustnem času smo našo oranžno barvo povezale z barvo pomaranč in si same sešile oblačila za to masko ter sodelovale na tradicionalnem krajevnem pustnem sprevodu Cirkovški fašenk. Požele smo veliko pozornosti in pohval. Kar nekaj naših članic se udeležuje tudi občnih zborov vseslovenskega društva, rade pa sodelujemo tudi na različnih strokovnih usposabljanjih, da naše vaje 1000 gibov izvedemo čim bolj pravilno, saj le tako napredujemo v svoji telesni gibčnosti. Za mnoge je bilo nepozabno druženje na vseslovenskem srečanju v Velenju, ko smo telovadili s pobudnikom tega pri nas vse bolj odmevnega gibanja Nikolayem Grishinom in si kasneje ogledali še premogovnik," pravi Danica Dolenc, članica skupine, ki prav rada sodeluje na številnih vaških dogajanjih, pa jih je bilo tako videti na kmečkih igrah, kjer so se preizkusile v različnih spretnostih, kot so pobiranje in prenašanje krompirja, ročno žaganje hloda in spretnostna vožnja s samokolnico. Bile so tudi na odprtju prenovljenega Muzeja podeželja v Starošincah, kjer so si poleg starin ogledale tudi glamping hiške v konjeniškem parku, kjer je sedež zavoda Nazaj na konja. 

Zdravstvo je pogosto deležno velikega zanimanja javnosti, saj so naše aktivnosti in dejavnosti odvisne od našega dobrega počutja. Zdravje lahko razumemo kot javno dobrino – kot vrednoto, na katero vplivajo številni dejavniki. Zdravje je tudi dejavnik kakovosti človeškega kapitala. Vlaganje v zdravje je doprinos k ekonomski in socialni blaginji.
Prvi sejem zdravja v Mariboru bo osredotočen na aktivnosti, ki splošno javnost ozaveščajo o preventivnih ukrepih, pregledih in možnostih na različnih zdravstvenih področjih. Na sejmu, ki bo 27. novembra na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, bomo obiskovalcem brezplačno ponudili udeležbo na predavanjih, okroglih mizah in delavnicah. Predstavile se bodo različne ambulante ter ponudniki zdravstvenih storitev in izdelkov. Več informacij in program najdete na spletni strani www.vecer.com/sejem-zdravja.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku