Sokole so peljali na sprehod

Marko Kovačevič, 11.7.2019
Grega Wernig

Novinca in sveži očka poskrbeli za visoko prednost vijoličastih pred povratno tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov.

Ni jim pomagala umetna trava, nizke temperature jim niso šle na roke, tudi noči brez teme niso izkoristili. Nogometaši Valurja so na prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov spoznali moč Maribora. Vijoličasti so na Islandiji upravičili vlogo favorita. V sredo bodo povratno tekmo v Ljudskem vrtu začeli z visoko prednostjo 3:0. Drugi krog je blizu. Zelo blizu.

"Za nami je zelo uspešna tekma, odličen rezultat smo si ustvarili. Fantje si zaslužijo čestitke, ker so garali in k tekmi pristopili, kot morajo. Dobro je, da smo bili tako pripravljeni, saj smo na Islandiji videli, da je lahko nasprotnik praktično iz nič nevaren. V pravem trenutku smo zadeli, drugi gol pa je nasprotnika čisto umiril, mu vzel energijo," je zmago pod polarnim krogom podčrtal trener Maribora Darko Milanič.

Najpomembnejši gol v karieri

Pa na začetku ni kazalo, da se bodo slovenski prvaki v Maribor vrnili z obilno prednostjo. Sokoli, kot je vzdevek nogometašev Valurja, so dobro prekinjali napade, gostom niso dovolili prave priložnosti. Do 41. minute. Takrat je prvič udarila naveza novincev. Rok Kronaveter je natančno podal s prostega strela, Špiro Peričić pa dobro zaključil z glavo. Dalmatinec je z zadetkom začel svojo vijoličasto pot. "Debi na najlepši način! Dosegel sem gol, a najpomembnejše je, da ga nismo dobili. Prvi del posla smo dobro opravili. To je najpomembnejši gol v moji karieri. Seveda pa upam, da bom dosegel še bolj pomembne," se je veselil osrednji branilec.

14-krat so na gol streljali nogometaši Maribora, štirikrat Valurja
7 strelov vijoličastih je letelo v okvir vrat, le en sokolov
60-odstotkov časa so imeli žogo v posesti gosti

Gol v 60. minuti je prelomil tekmo. Mitja Viler je začel akcijo, Andrej Kotnik in Rok Kronaveter sta izigrala islandsko obrambo, Dino Hotić pa je zaključil z roba kazenskega prostora. Vsi člani vijoličaste odprave na sever so se veselili z novopečenim očkom. "Fantje so mu pri malici zaploskali, mu čestitali. Večje spodbude, večje motivacije človek ne more imeti. Malo sem ga pohecal, da mu ne bo treba delati salte, ko bo dosegel gol, ampak ga bo podaril novorojencu. Zaradi obeh dogodkov sem vesel zanj," se je smejalo Milaniču. Podajalec strelcu ni izstavil računa. "Vesel sem zanj. Ni lahko, ko pred tekmo izveš, da si dobil otroka. Vsa čast, da je tako odigral in še zadel," je dejal Kronaveter.

S še eno natančno podajo se je izkazal 32-letni Mariborčan, a v drugem polčasu Peričić z glavo ni bil natančen kot v prvem. Maribor je tudi v tej sezoni nevaren po prekinitvah. "Ne zaradi mene, Krona dobro centrira," je zasluge podajalcu pripisal Peričić. Ne samo pri drugem golu, Kronaveter je večkrat dobro kombiniral s Kotnikom: "Čeprav sva kratek čas skupaj, sva se ujela. Ne le z njim, z vsemi smo se. Upam, da bo tako tudi v prihodnje."

Predan, skromen, kvaliteten

Novinci so uspešno opravili ognjeni krst. Tudi Rudi Požeg Vancaš, ki je dobil zadnjih 15 minut, se je hitro vključil v mariborski ritem. A eden je izstopal. "Tu je, da asistira, zabija in vodi ekipo. Je igralec, ki ekipo dela boljšo. Ne bomo ga delali boljšega, on bo nas s svojo predanostjo, skromnostjo in nogometno kvaliteto," je Kronavetra pohvalil trener. Nič čudnega, da je prav nekdanji član Olimpije vzel žogo, ko je Martin Kramarič izsilil enajstmetrovko. Dvema asistencama je na uradnem debiju za klub iz svojega mesta dodal še gol. "Rezultat je res dober. V prvih 15 minutah smo imeli nekaj težav, a na koncu pokazali, da smo kvalitetnejši. Zmaga bi lahko bila še višja, smo pa zadovoljni. Sproščeno lahko gremo na povratno tekmo," je gostovanje v Reykjaviku ocenil najboljši igralec tekme. Čeprav si je koleno hladil z obkladkom, je s Kronavetrovo nogo vse v redu. "To je posledica umetne trave. Igrišče je nekoliko trše, zato zaradi preventive uporabim obkladek."

Vikingi potrebujejo čudež, da presekajo urok. V kvalifikacijah za ligo prvakov se Valur še ni prebil čez prvo oviro. "Začetek je pokazal, da je lahko nasprotnik nevaren. Predvsem pri prekinitvah in drugih žogah. Malo nas je motila umetna trava. Dokler je imel moč, je bil nasprotnik dobro organiziran," je opozoril Milanič. In razkril, kako so njegovi nogometaši zlomili severnjake: "Odločili smo se, da jih bomo malo sprehajali, igrali smo v širno, da bi jih utrudili."

Islandci ne prejmejo daril

Verjetno bi se razpletlo drugače, če bi poljski sodniki po strelu Kristinna Sigurdssona v začetku drugega polčasa priznali zadetek. Kenan Pirić je žogo ujel na golovi črti, morda celo kakšen centimeter čez njo. Zato bo klavrno popotnico Valur prinesel pod Kalvarijo. Vozovnica za drugi krog prinaša boljšega v obračunu Ararat-Armenia - AIK iz Solne, prvo tekmo so doma z 2:1 dobili Armenci. Zanje bo treba biti še boljši. "Letos je bilo pripravljalnih tekem manj in nujno potrebujemo minute. Nekaj malega bomo rotirali. Ne vidim razloga, da bi šli na tekmo drugače. Nasprotnik je pokazal, da je lahko nevaren. Ima svoj stil, kvaliteto, a mi mu ne želimo dati ničesar," se je k povratni tekmi ozrl Darko Milanič.

Valur - Maribor 0:3 (0:1)
Stadion Hildarendi v Reykjaviku,
gledalcev: 1000, sodnik: Krzysztof Jakubik
(Poljska) 6.
Strelci: 0:1 Peričić (v 43. minuti), 0:2 Hotić (60.), 0:3 Kronaveter
(86., iz enajstmetrovke).
Rumeni kartoni: H. Sigurdsson; Cretu, Tavares, Ivković.

Kenan Pirić 6,5
Ubranil je, kar je bilo treba ubraniti. No, skoraj vse. Na začetku drugega polčasa, ko je udaril Kristinn Sigurdsson, so nogometaši Valurja že proslavljali, a sodniki so ocenili, da žoga ni prečkala golove črte, preden jo je odbil v polje. Reprezentant BiH ostaja prva izbira med vratnicama v novi sezoni.
Martin Milec 6,5
Bojevit v obrambi, razigran v napadu. Čeprav mu ni uspelo vse, kar si je zamislil, je desni bočni branilec odigral spodobno. Poškodba, zaradi katere je velik del prejšnje sezone presedel na tribuni, je pozabljena, priljubljeni Miki je spet zanesljiv v zadnji liniji vijoličastih.
Špiro Peričić 7,5
Debi kot iz sanj. Dalmatinec je krstni nastop v vijoličastem oplemenitil s prvencem, v prvem polčasu je z natančnim strelom z glavo slovenske prvake odpeljal v vodstvo. Podobne priložnosti v drugem delu ni izkoristil. V obrambi je bil precej bolj zanesljiv kot na prijateljskih tekmah.
Saša Ivković 6,5
Morda mu je Peričić prevzel vlogo prvega skakalca ob prekinitvah, a brez Srba s hrvaškim potnim listom si zadnje linije Maribora ni več mogoče zamisliti. Napake niso bile usodne, komandant obrambe je sezono začel brez prejetega gola.
Mitja Viler 6
Umetna trava mu je povzročila največ težav. Izkušeni Primorec se na začetku tekme ni znašel, a ko so minute tekle, je tudi on ujel ritem. V Žanu Kolmaniču je dobil resnega konkurenta za mesto na levi strani obrambe, a na premieri je trener Darko Milanič dal prednost izkušnjam pred mladostjo.
Alexandru Cretu 6
Z nerodnim posredovanjem je omogočil Valurju prvo priložnost na tekmi. Islandci njegove napake niso kaznovali. Robustni vezist se je na sredini igrišča dobro bodel z Vikingi. Če ni šlo drugače, jih je ustavil s prekrški. Z rumenim kartonom se je vrnil s severa.
Blaž Vrhovec 6,5
Defenzivni vezist je igral podobno kot cela ekipa. Na začetku se je še lovil, na umetni travi ga žoga ni povsem ubogala, a v nadaljevanju je izkoristil priložnost, da pokaže svoje kvalitete. Samozavestno se je vključeval v napad, dobro kombiniral z napadalnim delom ekipe. Dovolj za pozitivno oceno.
Dino Hotić 7,5
En strel je bil dovolj, da si bo gostovanje pod polarnim krogom dobro zapomnil. V prvem polčasu ni bil nevaren, v drugem pa je izkoristil podajo Roka Kronavetra in z natančnim strelom proslavil rojstvo sina. Njegov zadetek je prelomil tekmo. Po zaostanku z 0:2 se sokoli niso pobrali.
Rok Kronaveter 8
Preigravanja, podaje, streli. Z dvema asistencama in zadetkom z enajstih metrov je prispeval največji delež k zmagi v Reykjaviku. Novinec je že na debiju prevzel vlogo vodje ekipe, po prijateljskih tekmah pa še na uradnem krstu dokazal, da je Maribor dobil izjemno okrepitev. Igralec tekme.
Andrej Kotnik 7,5
Ni napolnil statističnih rubrik, gostovanje na severu je zaključil brez asistence ali zadetka. A imel je eno ključnih vlog pri pohodu do visoke zmage. Valurjevi branilci so bili nemočni, ko je dobil žogo. S Kronavetrom sta zrežirala drugi gol na tekmi in poskrbela še za nekaj obetavnih priložnosti.
Marcos Tavares 6,5
Kapetan živi za take tekme. Ni imel prave priložnosti, da bi v zbirko 28 evropskih golov dodal še kakšnega, a njegov prispevek še zdaleč ni bil zanemarljiv. Ko je bilo treba, je stopil na žogo, izsilil nekaj prekrškov, ki so vijoličastim ponudili lepe priložnosti s prostih strelov.
Menjave
Rudi Požeg Vancaš (od 75. minute) 6
Petnajst minut je dobil na debiju, zamenjal je Tavaresa. Dovolj, da je v igro Maribora vnesel še več dinamike in nevarnih akcij. Kotnik in Kronaveter sta ga pripeljala v priložnost, a strela z leve strani ni izkoristil. Na povratku po poškodbi je pustil dober vtis.
Martin Kramarič (od 83. minute) 7
Sedem minut je bilo dovolj, da se je izkazal. Krilni napadalec je našel svojo poletno formo. Ko je zamenjal Hotića, je krenil v prodor, se prebil v kazenski prostor, kjer ga je islandski branilec ustavil s prekrškom. Belokranjec je spretno priigral enajstmetrovko za 0:3.
Jasmin Mešanović (od 89. minute) -
Igral premalo za oceno.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku