Sobne rastline, ki čistijo zrak in dvigajo počutje

Saša Britovšek, 1.2.2020
Profimedia

Zaradi nizkih temperatur pozimi prostore zračimo manj kot v toplejših mesecih. Da naši domovi ne postanejo zatohle sobe, pomagajo tudi sobne rastline. Če imamo hišne ljubljenčke, moramo biti pri izbiri bolj pazljivi, saj so nekatere sobne rastline zanje lahko škodljive.

Pri čiščenju zraka v zaprtih prostorih nam lahko pomagajo naprave za čiščenje zraka, a če pobrskamo po spletu, lahko le-te stanejo precej denarja. Kaj, ko bi stanovanje opremili s sobnimi rastlinami, ki bi poživile vaš dom in na naraven način čistile zrak v vašem stanovanju? Poiskali smo jih nekaj, ki so še posebej uspešne v odstranjevanju ogljikovega dioksida in ogljikovega monoksida, nekatere pa se celo ponašajo z uničevanjem gospodinjskih toksinov v zraku. 

​Spatifil

Rastlina apatilfil ali spathiphyllums ima rada vlažno podnebje, zato ji bo morda prijetno v kopalnici ali kuhinji (če veliko kuhate) Ob tem pazite, da lončnica ni preveč izpostavljena soncu. Sposobna je iz ozračja srkati strupe kot so benzen, formaldehid in amoniak, ob tem pa zadovoljno cveti.  

image
Profimedia Taščin jezik
Če imamo hišne ljubljenčke, moramo biti pri izbiri bolj pazljivi, saj so nekatere sobne rastline zanje lahko škodljive.

Taščin jezik

Sansevieria trifasciata ali taščin jezik je v osemdesetih letih celo Nasa uvrstila med rastline, ki bi lahko skrbele za dober zrak na vesoljskih postajah. Iz zraka namreč odstrani strupe kot sta benzen in formaldehid, oba lahko najdemo tudi v nekaterih gospodinjskih izdelkih. Ker rastlina z ostrimi in visokimi listi raste vertikalno, je primerna tudi za manjša stanovanja, saj ne zavzame veliko prostora. Prav tako je zelo nezahtevna za vzdrževanje. 

image
Profimedia Ščitovka

Ščitovka

​Aspidistra elatior spada med lončnice, ki ne potrebujejo veliko svetlobe in lahko preživijo z malo vode. Zelo priljubljena je v azijskih domovih, kjer vemo, da je v velikih mestih ozračje zelo onesnaženo. Pri odstranjevanju CO2 iz ozračja je še posebej uspešna, njena življenjska doba pa relativno dolga. Botaniki pravijo, da nam ne bo zamerila, če nekaj časa zanjo slabše srbimo, a naj stoji raje na senčni kot sončni okenski polici. 

image
Profimedia Damska palma

Damska palma 

Majhna zimzelena vrsta palme je prav tako sodelovala v Nasinih študijah o čiščenju zraka na vesoljskih postajah. Izkazalo se je, da ob benzenu in formaldehidu poskrbi tudi za nekatere druge strupe. Pozor, strupena je za mačke in pse!

image
Profimedia Aloe vera

Aloe vera

Zdravilne učinke njenega soka večinoma poznamo, a to rastlino z mesnatimi listi lahko uporabimo tudi za čiščenje zraka, saj je sposobna vsrkavati škodljive kemikalije. Rada ima zelo sončno lego, a če se ozračje okoli nje poslabša, lahko dobi rjave pike in tudi tako nakazuje na stanje onesnaženosti. 

image
Profimedia Zmajevka

Zmajevka 

Dracaena je zelo trpežna rastlina, ki ne potrebuje veliko svetlobe, a ima rada toploto. Zelo jasno pokaže, če jo zalivamo preveč ali premalo, je pa prava junakinja pri razgradnji strupov v zraku, saj poskrbi za večino formaldehida, benzola in triklorietena v prostoru.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku