So vam prazniki prinesli odvečne kilograme? Toliko boste potrebovali, da se jih znebite

Bonbon, 24.1.2020
Shuttersock

Praktično nobeni prazniki in pogosto dopusti ne minejo brez pretiravanja s hrano in pijačo. Zato decembra marsikdo pridobi nekaj odvečnih kilogramov, natančneje 2,3 kilograma, pravi statistika.

In kaj menite, koliko časa boste potrebovali, da se jih znebite - 14 dni, mesec, mesec in pol? Kar pet mesecev! Da, prav ste prebrali, praznične kilograme boste topili vse tja do maja. Vsaj tako ugotavlja študija, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine, narejena na 3000 prebivalcih Nemčije, Japonske in ZDA, ki se v povprečju za praznike vsi poredijo. Če želite biti fit do poletja, se morate akcijskega načrta lotiti že zdaj.

Izbire, ki ožajo pas

Kdor trdi, da mu ni všeč raven trebušček brez maščob, se spreneveda. A kako do njega? Izguba teže je včasih pravi misterij. Dlje časa kot imamo dodatno oziroma odvečno težo ali starejši kot smo, težje se znebimo kilogramov. Nismo odkrili tople vode, če povemo, da sta najboljši način sprememba prehrane in redna telesna aktivnost. Predvsem prva je ključni člen v zmagovalni enačbi. Namesto riža ali krompirja si tako privoščite kuhan ječmen ali oves, saj naj bi, po podatkih raziskave v American Journal of Clinical Nutrition, pospešeno pomagala pri topljenju nevarnih maščob okoli trebuha. Dnevno naj bi tako zaužili vsaj tri porcije polnozrnatih živil, ob ovsu in ječmenu, ki sta bogata z vlakninami in ne dvigujeta sladkorja v krvi kot beli ali rjavi riž, lahko uživate še v kvinoji in amarantu.

image
Shuttersock

Kombuča in fermentirane jedi

Kaj pomeni fermentirano? To je postopek naravnega kisanja, s katerim postanejo določena živila bolj hranljiva, ker naj bi se jim povečala količina vitaminov, mineralov in encimov, in zato lažje prebavljiva. Takšne jedi naj bi bile na primer miso, tempeh in kislo zelje. Odlična naj bi bila kombuča, fermentiran napitek oziroma čaj, ki vsebuje vse koristi fermentiranih živil v obliki pijače, probiotične učinke pa naj bi imel tudi nesladkan grški jogurt. Zato izberite hrano, ki ima pet ali več vrst probiotičnih kultur v eni porciji.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je že od nekdaj znan kot čarobni topilec maščob, njegova skrivna maščobotopna sestavina pa naj bi bil antioksidant katehin. V študiji Journal of Nutrition so nekateri posamezniki 12 tednov pili zeleni čaj, medtem ko so drugi pijačo brez katehina, a so hkrati morali vsak teden opraviti okoli 180 minut lažje vadbe. Po koncu raziskave so tisti, ki so pili zgolj zeleni čaj, izgubili 7,4 odstotka več maščob okoli trebuha kot drugi. Katehin naj bi namreč spodbudil metabolizem in pospešil porabo maščobe.

ZAVIRALCI USPEHA
Slabe spalne navade
Če ne spite in počivate dovolj, telo ne more delovati, kot bi moralo. Pomanjkanje spanja prav tako vpliva na slabe prehranjevalne navade in splošno počutje ter motivacijo.
Kronični stres
Stres največkrat povzroči, da se zredimo, redki sicer težo tudi izgubijo, in če ga ne odstranimo, se dobesedno naloži na določenih delih telesa. Prav tako pahne hormone v disharmonijo ali iz nas naredi čustvene jedce, ki pretiravajo s hrano. Zato preden zavijete do hladilnika, pojdite raje telovadit ali meditirat oziroma se sprostit v naravo. Jejte samo, ko ste sproščeni.
Zdravila
Veliko zdravil poruši metabolizem in vpliva na apetit, zato je povečana teža pogost stranski učinek.
Potlačena čustva
Čustva, s katerimi se niste soočili, kot sta jeza ali žalost, in jih niste izrazili, temveč potisnili globoko vase, povzročajo škodo na telesu, lahko pa tudi vodijo v depresijo ali druga psihološka in fizična stanja. Včasih so potrebne le majhne spremembe življenjskega stila. Brez nič pa seveda ni nič. Ne pozabite na stvari gledati s širšega zornega kota in si odpustite napake, ki jih počnemo vsi.

Borovnice

V študiji ameriške univerze v Michiganu so eno skupino podgan hranili z veliko maščobami in druge z malo, obojim so vsak dan dodali še dva odstotka zaužitih kalorij iz borovničevega prahu. Po 90 dneh so vse podgane izgubile nekaj trebušne maščobe, izguba pa je bila pri tistih na dieti večja. Borovnice vsebujejo antocianine, ki naj bi vplivali na gene z uravnavanjem presnove maščob, trdijo raziskovalci. Ena skodelica borovnic na dan naj bi imela podobne učinke na ljudi.

image
Shuttersock

Mandlji in orehi

Vključitev nekaj oreščkov v prehrano lahko pomaga pri izgubi trebušne maščobe. V študiji v Archives of Internal Medicine so 1200 odraslih razporedili v tri skupine, v katerih so se prehranjevali različno. Eni so dnevno pojedli malo manj kot 30 gramov oreščkov, večinoma orehov, in samo ti so izgubili trebušno maščobo. Tudi druge študije nakazujejo pozitivne učinke oreščkov, polnih vlaknin, beljakovin in dobrih maščob, če z njimi ne pretiravate.

Naslednjič pa ...

V začetku je omenjena študija med drugim pokazala še, da je bolj kot hujšanje učinkovito, da se preprosto ne prenajedamo in tako preprečimo nabiranje maščobnih oblogic. Zato se naslednjič morda raje držimo malce nazaj. Je vseeno lažje kot kasneje vztrajati na dolgotrajni dieti. To je seveda lažje reči kot narediti, ko sedimo za mizo, ki se šibi pod dobrotami. S kilogrami pa je tako kot z ugledom: gradimo ga leta, izgubimo v sekundi. Podobno je s fit postavo. Dovolj je nekajdnevna šibkost in ta splava po vodi, grehe pa, kot vidite, še dolgo odplačujemo. Znanstveniki v tolažbo sicer pravijo, da polovico pridobljene teže izgubimo precej hitro, le drugi del kljub disciplini, zdravi prehrani in redni vadbi trdovratno vztraja kot madež rdečega vina.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku