So vam ostali pirhi? Pravočasno jih porabite

Petra Logar, 23.4.2019
Profimedia

Velika noč je mimo, vam pa je ostala polna skleda pirhov in ne veste, kaj bi z njimi? 

Vsaka gospodinja rada ponosno pokaže svoje pirhe, še posebej, če so ti pobarvani in okrašeni unikatno, z naravnimi barvili, pisanimi barvami. Pirhi so pogosto okras mize ali kuhinjskega pulta. Pa je takšno shranjevanje pirhov tudi pravilno? Ni.

Pirhe shranjujte v hladilniku

Če boste pirhe jedli in ne bodo le okras, naj mesto najdejo v hladilniku. Najpozneje v dveh urah po kuhanju morajo v hladilnik, trdo kuhana jajca se namreč hitreje mikrobiološko pokvarijo kot sveža. In če jih boste shranjevali pravilno, naj vas vodi misel, da jih morate pojesti v sedmih dneh, če se želite izogniti težavam z želodcem, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Pirhe lahko uporabite v raznih receptih, pripravljeno jed pojejte takoj in ne shranjujte predolgo. Če pa že, jed postavite na hladno.

Krompir z jajci

Za pripravo okusne solate boste potrebovali nekaj kuhanih krompirjev, dva do tri kuhana jajca, pol sesekljane čebule, žlico sesekljanega drobnjaka, na drobno narezane kisle kumarice, dve žlici kuhanih koruznih zrn, dodate lahko tudi na koščke narezano kuhano šunko, sol, poper, kis in olje.

Kuhan krompir olupite in narežite na kolobarje, dodajte vse sestavine razen jajc. Solato dobro premešajte in postavite v hladilnik za eno uro, da se okusi prepojijo. Tik pred serviranjem olupite pirhe, narežite jih in položite po vrhu solate.

image
Profimedia Pirhe lahko porabite za okusen jajčni namaz.

Jajčni namaz

Če boste pirhe porabili za namaz, je pomembno, da ga pojeste v dnevu ali dveh, hranite pa v hladilniku.

Za pripravo boste potrebovali pet žlic naribanega svežega hrena, pet topljenih sirčkov, nekaj kislih kumaric, tri do pet pirhov, žlico majoneze, žlico kisle smetane, pol sesekljane čebule, strok česna, po želji lahko dodate tudi kapre in olive ter file inčuna, sol in poper po okusu in dva ščepca sesekljanega peteršilja.

Pirhe olupite, dodajte vse sestavine razen peteršilja in zmešajte v mešalniku, da dobite gladko zmes brez grudic. Nadevajte jo v steklen kozarček s pokrovom in hranite v hladilniku do 24 ur. Najbolje pa je, da namaz pripravite tik pred serviranjem in pripravljenega stresete v skodelico, potresete po vrhu še drobno sesekljan peteršilj in postrežete z opečenimi kruhki.

Pikantna jajčka

Pikantna jajčka pripravite takrat, ko imate na obisku večje število oseb ali pa pripravljate hrano za veliko družino. Ker so jajčka pikantna, jih ne ponujajte otrokom.

Potrebovali boste osem do deset jajc, 300 g feta sira, čajno žličko mletih pekočih čilijev, deciliter kisle smetane in rukolo za okras.

Olupite pirhe in jih prepolovite po dolgem, odstranite jim rumenjake. V skledo dajte rumenjake, feta sir, kislo smetano, čili in dobro pretlačite z vilicami. Kremasti nadev z žličko vrnite v pripravljene jajčne beljake. Pladenj okrasite z rukolo, nanjo pa postavite pikantna jajčka.

image
Profimedia Pravilno shranjene pirhe porabite v nekaj dneh.

Niso vsa jajca priporočljiva za nadaljnjo predelavo

Nekoč so bila vsa kokošja jajca ekološka, kokoši so se prosto pasle, jedle so naravno hrano. Jajca so bila okusnejša in bolj zdrava. »Nekoč so bila jajca - jajca, sedaj pa so več ali manj industrijska jajca, s katerimi se postopa drugače kot nekoč. Po mojih izkušnjah, znanju in prepričanju se starih pirhov (iz industrijskih jajc) ne sme reciklirati za človeško prehrano, ampak jih je treba zavreči. Še posebno nevarno je, če so bila razstavljena na toplem. Ker pa jih želimo porabiti, ljudje počnejo marsikaj,« svetuje kuharica z dolgoletnimi izkušnjami Emilija Pavlič, ki prisega na zdravo prehrano. »Če so vaši pirhi iz ekoloških jajc in ste jih pravilno ter pravočasno shranili v hladilnik, jih porabite v dveh dneh,« še svetuje Pavličeva. In dodaja, da starih pirhov nikakor ne priporoča za prehrano otrok.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku