Smuk po avtocesti, slalom med srnami

Uroš Gramc, 30.11.2019
Epa

Smukači danes v Lake Louisu startajo v sezono, četverica Slovencev na treningu ni blestela

Po oktobrski veleslalomski ledeniški uverturi sredi Evrope in slalomski na njenem severu se je smučarska karavana preselila čez lužo, kjer bodo prve tekme ta konec tedna odpeljali smukači. Lake Louisa si slovenska reprezentanca ne bo želela zapomniti le po tem, čemur mi rečemo sibirski mraz. Kar okrog minus 20 stopinj spremlja smučarje. Slabo vreme jim je vzelo prvi trening, tretjega so opravili sinoči, drugega dan prej. Dobil ga je Švicar Carlo Janka, naša peterica pa, če bi šlo za tekmo, ne bi osvojila niti točke. Še najbližje ji je bil Boštjan Kline (33. čas, zaostanek 1,80), ki na treningih sicer nikoli ni blestel. Pa tudi na tekmah ni vsaj v zadnjih dveh sezonah, odkar je predlani prvič in edinkrat zmagal v svetovnem pokalu ter v skupnem seštevku smuka osvojil deseto mesto.

image
Reuters Na zadnji tekmi prejšnje sezone je Boštjan Kline dokazal, da ni za odpis, danes, v prvi nove, bo to potrjeval. 

8.
mesto v Wengnu Martina Čatra je najboljši izid slovenskih smukačev v prejšnji sezoni

S Klemnom Kosijem je Mariborčan v prejšnji sezoni finale svetovnega pokala ujel v superveleslalomu, ki bo v Kanadi v nedeljo (ob 20.15, smuk bo dan prej ob isti uri). Prav ob koncu je v Andori Kline za dodatno motivacijo poleti z dvanajstim mestom vknjižil najboljšo uvrstitev v dveh letih. Njegovo vlogo prvega moža v reprezentanci je vmes prevzel Martin Čater, ki pa si je februarja na svetovnem prvenstvu poškodoval koleno. A rehabilitacija Celjana, ki ima zanimivo izkušnjo s treninga v Kanadi, kjer so mu pot prečile srne, je bila uspešna, prejšnji konec tedna je na FIS-tekmi v Panorami osvojil tretje mesto. Pa konkurenca ni bila od muh, slavil je Švicar Niels Hintermann, drugi je bil Janka, na startu so bili tudi Avstrijci in Francozi. Na tem smučišču in v Calgaryju so Kline, Kosi, Čater in Miha Hrobat v zadnjem času veliko trenirali. Najboljšim smukačem trenerja Petra Pena se bo jutri na avtocesti v Lake Louisu, kot ravninsko progo poimenujejo tekmovalci, pridružil Tilen Debelak, šesti član odprave, 20-letni Nejc Naraločnik pa bo na priložnost moral še počakati.

image
Igor Napast

Slovenska javnost v novi sezoni največ (spet) pričakuje od Ilke Štuhec. Še enkrat povratnica po poškodbi bo v Lake Louisu nastopila naslednji konec tedna, v tem se je po treningih v Copper Mountainu na kratko ustavila v Los Angelesu. "Priprave so bile odlične, celo presegli smo cilje. Smukaške vožnje so trajale minuto in pol, kar je za to nadmorsko višino (nad 3000 metrov, op. p.) veliko. Na progi imaš vse, strmino, ravnino, 'pukle', zavoje, skok, vse je primerno za svetovni pokal. Trening na tej ravni je bil dobrodošel," je povedala Mariborčanka, ki je v družbi ameriške, italijanske, nemške in avstrijske reprezentance dobila tudi potrebne primerjave. A to je ni zavedlo: "Spremenljivk je še veliko, časi so lahko zelo varljivi. Vožnje želim še izpopolniti in odpraviti tudi manjše napake."

Ta konec tedna bodo na oni strani Atlantika tekmovala tudi dekleta. V Killingtonu v ZDA bo danes veleslalom z Meto Hrovat, Ano Bucik in Tino Robnik, jutri slalom (obakrat ob 15.45 in ob 19. uri) s prvima dvema ter Marušo Ferk.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku