Slovenski župnik poziva državljane, naj ne plačujejo davkov in ne spoštujejo zakonov. Odzvali so se v Cerkvi in finančni upravi

Blaž Petkovič, 21.1.2020
Profimedia

Hkrati priznava plačevanje brez uradnih računov.

Na portalu Nova24TV (in tednika Demokracija) so danes objavili kolumno Aleksandra Osojnika, župnika v Grahovem pri Cerknici, ki so jo med tem vsaj v prvem mediju že izbrisali. Župnik je v njej med drugim pisal, da so premier Marjan Šarec, predsednik države Borut Pahor in nekdanji predsednik države Milan Kučan "gnili voditelji" ter da se jim "gniloba in iztrebki pretakajo po možganih".

Poleg tega pa je državljane tudi pozval, naj ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih "gnilih zakonov", zapisal pa je tudi, da se je v sklopu sodelovanja z obrtniki, ko to ni bilo nujno, odločil za plačilo "brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi".

Kako komentirajo župnikov zapis, smo vprašali Slovensko škofovsko konferenco, kjer pa so nam predlagali, naj se obrnemo na Salezijanski inšpektorat ali Nadškofijo Ljubljana. Marko Košnik, salezijanski inšpektor, nam je kmalu zatem sporočil, da bodo z Nadškofijo Ljubljana objavili "skupno izjavo glede izjav župnika Aleksandra Osojnika (ki jih navajate)". In kaj so zapisali? "Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat se distancirata od nesprejemljivih izjav g. Aleksandra Osojnika SDB, ki jih je zapisal v članku 'Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji!' (spletna stran www.Demokracija.si, dne 21. januarja 2020) in svoja osebna stališča podpisal kot župnik (uradna oseba Katoliške cerkve). V omenjenem članku je izrekel pavšalne in žaljive trditve do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb. Prav tako menimo, da je pri tem uporabil nesprejemljiv in žaljiv jezik, ki ga obžalujemo in se od njega javno distanciramo. Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili," lahko preberemo v odzivu, pod katerega sta se podpisala msgr. dr. Franc Šuštar, generalni vikar Nadškofije Ljubljana, in mag. Marko Košnik, inšpektor Salezjancev.

Ker župnik med drugim navaja plačila "brez uradnega računa in posledično brez davka gnili državi", smo za pojasnila zaprosili tudi finančno upravo. "V Finančni upravi RS se trudimo dvigovati davčno kulturo zavezancev. Zavedati se je treba, da zaradi sive ekonomije izgubljamo vsi, saj se z davkoplačevalskim denarjem med drugim financira tudi kultura, šolstvo, obramba, zagotavlja se socialna varnost in podobno. Zato obžalujemo vsak komentar, ki odkrito poziva k izogibanjem davčnih obveznosti. Še posebej to velja, če gre za osebe, ki naj bi dajale zgled ostalim," pravijo na upravi, konkretnega primera pa ne komentirajo.

Sporno kolumno si lahko preberete spodaj (v tvitu so štiri fotografije celotnega zapisa):

 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku