Slovenski vojaki že pomagajo

Žana Vertačnik, 3.4.2020
Twitter Sv

Preverili smo, katere dodatne naloge od razglasitve epidemije opravljajo pripadniki Slovenske vojske.

Kaj poleg svojega rednega dela počnejo slovenski vojaki in vojakinje v sedanjih razmerah? V povprečju se število dnevno angažiranih pripadnikov giblje okoli petdeset, so nam sporočili iz Slovenske vojske (SV). Pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa v SV podpirajo resorna ministrstva in se dnevno odzivajo na njihove zahtevke, obseg nalog je zato spremenljiv. Včeraj so se odzvali na prošnjo Generalne policijske uprave in urejali deset kilometrov nedostopnih poti ob državni meji na območju Policijske uprave Novo mesto. To so sporočili preko twitterja in pripisali, da bo tako skupno patruljiranje lažje.
image
Twitter Sv Včeraj so urejali gozdno cesto ob meji.
V okviru zmogljivosti vojaške zdravstvene enote so v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani postavili mobilno bolnišnico Role 2. Ta je pripravljena za paciente ob potencialno preseženih kapacitetah v bolnišnicah v Ljubljani in Mariboru ter na kliniki Golnik. Hkrati v sklopu vojaške zdravstvene enote izvajajo še druge aktivnosti: na mejnih prehodih in Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana merijo telesno temperaturo slovenskim državljanom, ki se vrnejo iz tujine, merijo jo tudi predstavnikom vlade pred sejami. Pomoč nudijo kliniki za infekcijske bolezni na vstopni točki za covid-19, skladno z zahtevki civilne zaščite razkužujejo prostore, vojaške objekte, opremo, vozila in plovila. V okviru veterinarske enote SV preventivno razkužujejo prostore in opremo ob menjavah pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje. Po zahtevku Centra za obveščanje RS so denimo dezinficirali Zdravstveni dom v Šmarju pri Jelšah. Vzpostavili so mobilni biološki laboratorij, v katerem lahko jemljejo brise. SV zagotavlja logistiko, navajajo tudi sodelovanje vojaških psihologov pri izvajanju psihološke pomoči.
image
Twitter Sv Posadka SV je iz Belgije pripeljala slabo tono zaščitnih oblek.

Z letalom Turbolet L-410 so v preteklih dneh v procesu reševanja krize opravili več poletov. Prvič so poleteli 25. marca, ko so iz Češke pripeljali osem čeških in slovaških državljanov. Od tam so isti dan prepeljali naslednjih sedem slovenskih in hrvaških državljanov. Poleg prevoza ljudi so zagotovili prevoz zaščitne opreme iz Belgije: 3000 zaščitnih mask in 1200 zaščitnih oblek je obsegal eno tono težak tovor. Včeraj so iz Belgije vnovič prepeljali zaščitno opremo. Zagotovili so tudi avtobusni prevoz slovenskih državljanov, ki so se vračali iz tujine, z dvema avtobusoma so potnike z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljani prepeljali v Postojno.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku