Slovenija ne bo umaknila Hrvaške s seznama varnih držav

M.R., STA, 30.6.2020
EPA

Danes je bila sprejeta odločitev, da Slovenija Hrvaške s seznama zelenih držav ne umakne, je povedal govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Na današnji tiskovni konferenci vlade v zvezi z novim koronvairusom je govorec vlade Jelko Kacin dejal, da Slovenija za zdaj ne bo Hrvaške umaknila s seznama t.i. varnih držav. "V dogovoru med nacionalnima inštitutoma in na podlagi pogovora med obema predsednikoma vlad, se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzorce obnašanja in da bo zaprla nočne lokale, diskoteke in tudi odpovedala tovrstne (množične) prireditve," je povedal Kacin. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci izjavil, da ne ve ničesar o domnevnih obljubah Sloveniji, da bo Hrvaška zaprla nočne klube. Jasno je povedal, da odločitve o zapiranju nočnih klubov zaenkrat ni, je pa izpostavil, da hrvaški inšpektorji v sodelovanju s policisti že nekaj dni intenzivno preverjajo izvajanje posebnih epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom v nočnih klubih. Možnost zapiranja nočnih klubov je na mizi, če bodo ti postali žarišča širjenja okužb.

image
Robert Balen

"Ne vem, na katerem nivoju je bila sprejeta odločitev," pa je v oddaji Svet na Kanalu A dejal minister za zdravje Tomaž Gantar v zvezi z odločitvijo, da Slovenija Hrvaške ne umakne s seznama varnih držav. Kot je dejal, se mu odločitev ne zdi modra in je ne razume, saj bi morala biti Hrvaška po njegovi oceni glede na epidemiološko situacijo na rumenem seznamu.

"Odločili smo se, da Hrvaški damo priložnost, da s temi doslednimi ukrepi zameji rast" širjenja okužb z novim koronavirusom in na ta način pokaže drugim državam na Zahodnem Balkanu, kako se je treba postaviti po robu novemu valu okužb, je dodal. 

Nuška Čakš Jager iz Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je dejala, da slovenske epidemiologe trenutno najbolj zanima stanje v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sloveniji smo v zadnjih 14 dneh zabeležili porast 4,85 primera okužb na 100.000 prebivalcev, na Hrvaškem pa na 10,77 primera okužb na sto tisoč prebivalce, je povedala.

Trend bo po njenih besedah na Hrvaškem še rahlo naraščal, vendar pa bo z dodatnimi ukrepi, ki jih sprejema hrvaška vlada, lahko kmalu upadel. "Hrvaška resnično dela na tem, da bo z ukrepi poskušala ta trend, ki se je v dveh izbruhih razbohotil, ustaviti in seveda upamo, da bo to tudi obstalo," je poudarila. Pri tem je izrazila upanje, da bodo lahko tako tudi v prihodnje državljani prehajali preko meje, kot je bilo to do sedaj.

Če bi prešla Hrvaška iz zelene na rumeno listo, se za državljane ne bi spremenilo nič, saj bi se lahko vrnili v matično državo brez odreditve karantene, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Spremeni pa se možnost vstopa hrvaških državljanov v Slovenijo, je pojasnil. Biti morajo namreč na seznamu izjem, za katere ni predvidena 14-dnevna karantena. Napovedal je, da bodo trende znova ocenili konec tedna..

Ob usklajeni odpravi omejitev bo Slovenija predložila posebno izjavo

Glede seznama EU epidemiološko varnih tretjih držav, za katere naj bi članice 1. julija usklajeno odpravile omejitve na zunanji meji, je Hojs sporočil, da bo Slovenija dokumentu predložila posebno izjavo, v kateri bo opredelila, da si pridržuje pravico, da "tudi nadalje ureja svoje epidemiološke meje ... in da bo tudi v prihodnje sama formirala t.i. rdeče, rumene in zelene liste".

Seznam EU - ki kot poudarja minister, pomeni zgolj priporočilo in se vsaka država sama odloča, kako bo odpirala oziroma zapirala meje do tretjih držav - namreč kot mejo za uvrstitev na zeleni seznam določa povprečje EU 16 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh.

Slovenski NIJZ namerava ostati pri 10 okužbah na 100.000 prebivalcev, saj Slovenija "svojih standardov ne bo spuščala in prilagajala", medtem ko končno odločitev o tem, na kateri seznam je uvrščena država, sprejema vlada, je poudaril Kacin. Med tretjimi državami, ki naj bi jim EU 1. julija odpravila omejitve na zunanji meji, sta namreč tudi Srbija in Črna gora, ki sta na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku