Slovenija (končno) v vrhu EU

Janez Kovačič, 17.10.2019
Andrej Petelinšek

Po številu motornih vozil na tisoč prebivalcev smo v samem vrhu Evropske unije, vendar to ni več najbolj prijazen pokazatelj.

Nekdaj je bil kar pomemben statistični pokazatelj razvitosti neke države, danes je njegova teža oziroma pomen manjša, saj zaradi bolj ali manj znanih razlogov prihajajo v ospredje druge statistične vrednosti. Tako ali drugače, po številu motornih vozil na tisoč prebivalcev je Slovenija v samem vrhu Evropske unije. Tam ji dela družbo še nekaj drugih članic skupnosti, ki tako kot Slovenija ne spadajo v družbo najrazvitejših.

Na vrhu je Luksemburg, ki velja tudi za najbogatejšo članico unije

Po podatkih evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov Acea sta bili leta 2017 v državah Evropske unije na tisoč prebivalcev v povprečju 602 motorni vozili. Nad tem povprečjem je bilo dvanajst članic, pri čemer je zanimivo, da to povprečje ni najvišje pri najbolj razvitih državah, pač pa gre očitno za splet zelo različnih dejavnikov.

Slovenija je v tem pogledu povsem zgoraj, saj je imela kar 635 motornih vozil na tisoč prebivalcev. Na vrhu je Luksemburg, ki velja tudi za najbogatejšo članico unije, ko gre za BDP na prebivalca in tudi sicer. Zanimivo je tudi, da Nemčija, ki jo štejemo za najbolj avtomobilsko članico združene Evrope, zaostaja za nami in je komaj nad evropskim povprečjem.

Opazno je tudi, da so nekako v ozadju zlasti skandinavske države, ki tvorijo skupino okoljsko najbolj prizadevnih držav, saj so njihove pobude in posledično zahteve v tem pogledu najbolj napredne in včasih najbolj radikalne - za naše razumevanje problema. Statistika žal ne predstavlja stanja na Norveškem, ki je vodilna pri uvajanju in prodaji električnih baterijskih in drugih okolju prijaznih motornih vozil. Ko bo čez nekaj časa na voljo nova, bolj posodobljena statistika, se utegne pokazati, da se bo število motornih vozil zlasti v teh državah še zmanjšalo, posledično pa (verjetno) naraslo v manj razvitih članicah. Ve se, kaj to pomeni.

Kako naše sosede? Pred nami je zgolj Italija, kar seveda ne čudi, tik za nami Avstrija, povsem pri repu pa Madžarska in Hrvaška.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku