Slovenec pri rokometaših Švice: Oče bi rekel, naj zmaga boljši

Bojan Bauman, 14.1.2020
EHF

Tekmeci naših rokometašev danes na EP: prvi švicarski adut je Andre Schmid, najbolj znan igralec Nik Tominec, sin našega nekdanjega selektorja

Današnji nasprotniki slovenskih rokometašev na evropskem prvenstvu so Švicarji, ki še ohranjajo teoretične možnosti za preboj iz skupine. Za to bi morali danes, tekma v Göteborgu bo ob 18.15, Slovence premagati z več kot sedmimi goli (ob zmagi Švedske proti že odpisani Poljski). Potem Slovenci ne bi videli glavnega turnirja skupine II, ki se začne v petek v Malmöju in kjer bosta poleg prvouvrščenih reprezentanc iz skupine F nastopili tudi po dve najboljši ekipi iz skupin D in E.

Švicarji so proti Švedski izgubili s 13 goli, toda proti Poljakom so bili povsem druga ekipa in so zmagali (31:24). Njihov srednji napadalec Andre Schmid je dosegel 15 golov in bo tudi danes najbolj nevaren. Ustavili smo ga po tekmi s Poljsko, ko o naslednjem nasprotniku še ni razmišljal. "Tako sem ubit, da je moja glava prazna. Mislim, da še dolgo ne bom mogel niti hoditi. Trenutno se počutim, kot da bi imel že 40 let (ima jih 36, op. p.). Verjetno v reprezentanci še nisem dosegel toliko zadetkov na eni tekmi, a to ni pomembno. Pomagam z dobro energijo in to bo moj adut proti Sloveniji."

image
EPa Prva slovenska naloga bo zaustaviti Andreja Schmida.

V švicarski ekipi nastopa tudi 29-letni Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Tominca. Nekaj časa je igral v Kopru in Mariboru, trenutno je član švicarskega Kadetten Schaffhausna. "Proti Švedom smo bili slabi, proti Poljakom dobri. Zaradi svoje Švice sem upal, da bi Švedi premagali Slovenijo, imeli bi bolj realne možnosti za preboj, a upanje ostaja. Imamo Schmida, ki je zame najboljši srednji napadalec na svetu. Lahko računamo tudi na pomoč publike, saj imamo veliko navijačev. Smo samozavestni," razmišlja Tominec.

Za slovenske rokometaše izbira besede: "Imate odlično ekipo, vrhunske igralce po največjih klubih. Igrate trdo v obrambi, krasijo vas hitri protinapadi. Zamenjali ste trenerja in nedvomno se je nekaj spremenilo na bolje. Morali bomo veliko teči, se vračati v obrambo, sicer nimamo nobenih možnosti."

Tominec trenutno živi v Švici, rad pa se spominja slovenskega obdobja. "To bodo zmeraj lepi spomini, moji časi v Kopru in v Mariboru. Tudi v Sloveniji sem doma, saj imam starše iz Hrvaške in iz Slovenije, toda odraščal sem v Švici. V Slovenijo se vračam, a v Švici imam veljavno pogodbo in za zdaj ostajam tam." Za koga pa bo danes navijal oče Matjaž? "Težko vprašanje. Slovenec je, jaz pa sem njegov sin in igram za Švico. Naj boljši zmaga. To bi verjetno bil njegov odgovor," je dejal Nik Tominec. 

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku