Slovenci premagali še Kubance in se uvrstili med elito

Zmago Gomzi, 8.7.2019
Robert Balen

V odločilni tekmi za napredovanje v ligo narodov naši odbojkarji s 3:0 premagali kubanske.

S finalno tekmo med odbojkarji Slovenije in Kube se je v Stožicah končal kvalifikacijski turnir FIVB Challenger pokal za uvrstitev v ligo narodov. Na njem je igralo šest reprezentanc, o napredovanju v ligo narodov, v kateri igra šestnajst najboljših reprezentanc na svetu, pa je odločala prav finalna tekma, saj se je le zmagovalec turnirja uvrstil med elito.

image
Robert Balen

Slovenci so v skupinskem delu s 3:0 premagali Čile, s 3:1 Turčijo, osvojili prvo mesto v skupini A, nato pa v polfinalu s 3:1 odpravili še Belorusijo. Kubanci so za prvo mesto v skupini B najprej s 3:1 premagali Belorusijo, nato še s 3:2 Egipt, v polfinalu pa so s 3:2 premagali Turke. Pred finalno tekmo so se za tretje mesto pomerili Turki in Belorusi, s 3:1 pa so bili boljši slednji.

image
Robert Balen

Finalno tekmo je spremljalo približno 2500 gledalcev, ki so od prve minute glasno navijali za naše fante. Ti so tekmo začeli zelo dobro in si do prvega tehničnega odmora priigrali dve točki prednosti. Pri 9:9 so jih Kubanci ujeli, po dveh slabih sprejemih naših pa so tekmeci povedli 14:12. Dve točki prednosti so odbojkarji Kube imeli še pred končnico, Slovenci so jih s točkama Klemna Čebulja in Tončka Šterna pri 20:20 ujeli, nato pa povedli 23:21. Ko je kazalo, da se jim nasmiha zmaga v nizu, so si privoščili tri napake, ki so jih Kubanci izkoristili za preobrat z vodstvom 24:23. Toda Alen Pajenk je s točko rezultat izenačil, nato pa je Čebulj z dvema blok točkama poskrbel za zmago v nizu s 26:24.

image
Robert Balen

Tudi v nadaljevanju so naši odbojkarji niti igre držali v svojih rokah in si po natančnih podajah Gregorja Ropreta in točkami Tineta Urnauta, Jana Kozamernika, Šterna in Čebulja priigrali pet točk prednosti (17:12). Ko je kazalo na mirno končnico, se je našim fantom primerilo nekaj napak in Kubanci so se približali na točko (18:17). A to je bilo tudi vse, kar so zmogli v drugem nizu, kajti naši so spet zaigrali zbrano in odločno, se odlepili od tekmeca in niz dobili s 25:21.

image
Robert Balen

Uvodne minute tretjega niza so minevale v izenačeni igri, pri 8:8 pa so si s točko Kozamernika in dvema Čebulja Slovenci priigrali prednost 11:8 in nato 15:10. Tudi v nadaljevanju odbojkarji selektorja Alberta Giulianija niso popuščali, še naprej so igrali zrelo in lomili odpor tekmeca. Pri 23:18 dvomov o zmagovalcu ni bilo več - niz se je končal s 25:21.  

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku