Sledijo hladnejši dnevi, konec tedna nevarnost pozebe na cvetočih drevesih

STA, P.K., 26.3.2019
Profimedia

Po napovedih vremenoslovcev nas po prihodu hladne fronte čakajo suhi in vetrovni dnevi z najvišjimi dnevnimi temperaturami med 10 in 15 °C. Na hrvaškem otoku Brač sneži, zaradi močne burje so razglasili rdeči alarm za območje hrvaškega Primorja in Kvarnerja.

Po neobičajno toplem koncu tedna za ta čas, ko so se temperature marsikje povzpele nad 20°C, bo nad naše kraje zaradi anticiklona s severovzhodnim vetrom dotekal hladnejši in suh zrak, napovedujejo pri agenciji za okolje (Arso).

image
Profimedia

Po napovedih vremenoslovcev bodo najvišje dnevne temperature  večinoma med 10 in 15 °C. Zaradi vetra in občasno povečane oblačnosti, bodo v prvi polovici tedna jutranje temperature ostale malo nad lediščem. Veter bo v četrtek predvidoma oslabel, zjutraj bodo zato nastali pogoji za temperaturo pod lediščem. Tam, kjer že cveti sadno drevje, bo v drugi polovici tedna zato večja nevarnost za pozebo.

Sneg na hrvaških otokih

Na Vidovi gori na hrvaškem otoku Braču je danes snežilo, potem ko je Hrvaško zajela hladna fronta in se je meja sneženja spustila na 600 metrov nadmorske višine, poročajo hrvaški mediji. Na Braču, kjer so konec tedna namerili temperature tudi nad 20 stopinj Celzija, so tako danes imeli nekoliko bolj zimsko vzdušje. Po poročanju portala dalmacijadanas.hr. sneži tudi v hribih v zaledju Dalmacije ter v hribih ob morju nad 600 metri višine.

Zaradi močnega vetra na območju hrvaškega Primorja in Kvarnerja so za vsa vozila zaprli avtocesto Zagreb-Split med izvozoma Sveti Rok in Posedarje, pa tudi nekatere državne ceste ob obali ter most na otok Pag, kot je to poročal hrvaški avto klub (Hak).

Arsove kamere posnele, kako je v nekoliko višjih legah včeraj dež prešel v sneg

Nad nadmorsko višino 1200 m je zapadlo okoli 20 cm snega. Tudi višjeležeče kraje je za kratek čas obiskala zima, sedaj pa sneg zaradi močnega marčevskega sonca hitro pobira. Posnetek je naredila naša spletna kamera na Zgornji Sorici. Razlika med jutranjo in dopoldansko kuliso je očitna. V sredogorju in visokogorju se bo sneg počasneje preobražal. Na Kredarici je bilo ob 10. uri -12, na Voglu pa -2 °C. Tudi v naslednjih dneh bo v gorah dokaj hladno.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku